de drie fysieke doelen vetmassa verlagen afvallen spiermassa opbouwen fitter en gezonder worden

DE DRIE FYSIEKE DOELEN

We gaan naar de sportschool om doelen te behalen. We veranderen onze levensstijl om doelen te behalen.. Maar wat voor doelen zijn dat en hoe speel je in op die doelen? Dat leggen we je aan de hand van de drie doelen uit in deze blog.

VETVERLIES

Mensen die willen afvallen bedoelen meestal dat ze een lager vetpercentage willen. Dus wil je minder vetmassa? Dan is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

  • Zorg voor een negatieve energiebalans, eet 10 tot 20% onder je energiebehoefte.
  • Zorg dat je de juiste dingen eet, weet je niet wat je moet eten dan is het misschien slim om een schema of coaching te nemen.
  • Beweeg dagelijks tenminste een halfuur matig tot intensief.
  • Cardio is goed om je vasculaire gezondheid en longen te versterken, doe dit 2 tot 3 keer per week.
  • Krachttraining is goed om je spieren te versterken, doe dit minimaal 1 keer per week.

Het is realistisch om 0,3 tot 0,5 kg per week af te vallen. Je moet niet denken dat je 5 kg in een paar weken kwijtraakt. Als je van levensstijl veranderd en gaat afvallen kan het zijn dat je in het begin veel afvalt, dit heeft ook te maken met de hoeveelheid vocht en voeding die je vasthoudt op dat moment. Denk eerder aan een maanden- of zelfs jarenplan in plaats van een wekenplan. Je ziet ook bij alle diëten dat hoe sneller de kilo’s eraf vliegen, hoe harder ze er ook weer aankomen. Het is niet lang vol te houden en is zeker niet geschikt voor behoud van een mooi en gezond fysiek op de langere termijn.

 

SPIEROPBOUW

Spieropbouw activeer je door juist boven je energiebalans te eten. Dit in combinatie met krachttraining of een andere vorm van sport waarbij je je spieren versterkt. Let op de volgende dingen wanneer dit je doel is:

  • Positieve energiebalans, eet 10 tot 20% boven je energiebehoefte.
  • Eet de juiste dingen, elk lichaam is anders en als je niet weet wat je moet eten kunnen we je daarbij helpen via coaching of schema’s.
  • Beweeg dagelijks tenminste een halfuur matig tot intensief.
  • Cardio is goed voor vasculaire gezondheid en longen, ook hier word aangeraden dit 2 tot 3 keer per week te doen.
  • Krachttraining is de meest effectieve manier om spiermassa op te bouwen, doe dit minimaal 2 keer per week.

Bij aankomen kan je goed schatten hoeveel je boven je energiebehoefte moet gaan eten. Kom je ongeveer 500 gram per week aan? Dan zit je op de juiste hoeveelheid om spiermassa op te bouwen zonder daarbij teveel aan te komen in vetmassa. Alles wat je daarboven gaat eten kan je lichaam toch niet verwerken en zal opgeslagen worden als vetmassa. Zie je nog geen toename in gewicht? Verhoog de inname dan iets en houd ook rekening met andere factoren, zoals bijvoorbeeld stress en voldoende rust.

 

FITTER EN GEZONDER WORDEN

Is je fysieke doel om je fitter en gezonder te voelen? Dan kan je dezelfde principes toepassen als bij vetverlies of opbouw van spiermassa. Het is belangrijk hierbij naar energiebehoefte te eten en vooral ook gezonde keuzes te maken bij wat je eet. Als je hulp wilt bij je doelen dan kan je een mailtje sturen naar cynthia@gymjunkies.nl voor meer informatie over onze schema’s en online coaching.

Volg je ons al op Instagram en Facebook?

Bron: De FIT Methode (klik voor meer info)

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.