broccoli

BROCCOLI DRAAGT BIJ AAN VETVERBRANDING

Je ken ze vast wel; de groene groenten die lijken op kleine bosjes met bomen. Buiten het feit dat ze heel gezond zijn, vol zitten met vitamines en mineralen, stimuleren ze ook nog eens het afvalproces én ze zijn het hele jaar door te vinden in de winkel! Redenen genoeg om deze groente regelmatig op het menu te zetten. 😉

Rijst, kip en broccoli: een typische maaltijd voor de echte die hard sporters onder ons. Onderzoek toont aan dat broccoli de vetopslag vermindert en het bijdraagt aan het voorkomen van overgewicht.

CALORIEARM EN VEZELRIJK

Broccoli staat te boek als een gezonde groente. Het levert weinig calorieën en zit boordevol micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen. Daarbovenop is broccoli rijk aan voedingsvezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en ze geven je een verzadigd gevoel.

SUPERFOOD

Broccoli wordt regelmatig een ‘superfood’ genoemd en zou zelfs beschermen tegen kanker. Het stofje dat daarvoor verantwoordelijk zou zijn, luistert naar de naam sulforafaan, een indirect werkende antioxidant. ‘Indirect’, omdat sulforafaan de antioxidatieve afweermechanismen van het lichaam activeert.

VERMINDERT VETOPSLAG

De manier waarop broccoli kanker zou helpen voorkómen, is in feite dezelfde manier waarop broccoli zou helpen bij het bestrijden van overgewicht. Het eten ervan voorkomt ten eerste de opslag van vet in de lever, wat een rol speelt bij het ontstaan van leverkanker. Broccoli zit ten tweede bovendien boordevol vezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel en zorgen voor stabiele bloedsuikerwaarden. Ook op die manier helpt broccoli overgewicht bestrijden. Omdat overgewicht wordt geassocieerd met diverse vormen van kanker, heeft broccoli ook indirect een beschermde werking.

DARMFLORA

In de darmen komen zogenaamde lipoglycanen voor, moleculen gevormd uit een vet gekoppeld aan een koolhydraat die uit een lange keten van suikers bestaat. Na een maaltijd neemt de hoeveelheid lipoglycanen toe. Wanneer deze echter langere tijd erg verhoogd is, verhoogt dit de kans op diabetes. Sulforafaan bleek in een onderzoek de vorming van lipoglycanen tegen te gaan.

HET ETEN VAN BROCCOLI

Je kunt broccoli op verschillende manieren bereiden, maar om de werkzame stoffen zo goed mogelijk te behouden, kun je ze best wokken, stomen of kort in de microgolfoven bereiden. Koken en diepvriezen laten veel van de goede eigenschappen van de groente verloren gaan.

Moet je nu dagelijks broccoli gaan eten? Nee. Variatie in groenten is de sleutel tot een goede gezondheid en levensstijl. Veel van de gezondheidsvoordelen van broccoli worden ook, althans ten dele, toegeschreven aan andere koolsoorten, zoals boerenkool en spruitjes. En daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere gezonde groentesoorten!

Lief, Valesca

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.