bananen

BANANEN – 7 GEZONDHEIDSVOORDELEN

Bananen zijn gezond, rijk aan vezels, antioxidanten en verschillende voedingsstoffen, bieden voordelen voor de spijsvertering, hartgezondheid en gewichtsverlies! Zoals je al kunt raden bijna onmisbaar voor in een gezond eetpatroon. Vandaag 7 voordelen waarom een banaan een plekje moet krijgen in jouw dagelijkse voeding.

Behalve dat ze erg voedzaam zijn, zijn ze ook een zeer makkelijk tussendoortje. Bananen behoren tot ā€™s werelds populairste vruchten. Ze worden veelal in warme delen van de wereld gekweekt. Bananen kunnen erg variĆ«ren in kleur, maat en vorm. Bananen bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels, evenals verschillende antioxidanten. Elke banaan bevat ongeveer 105 calorieĆ«n en bestaat bijna alleen maar uit water en koolhydraten. Bananen bevatten heel weinig eiwitten en nauwelijks vet.

7 VOORDELEN VAN BANENEN:
 1. Verbetert de spijsvertering
  De voedingsvezels van een banaan worden in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde spijsvertering. Een middelgrote banaan bevat ongeveer 3 gram vezels, waardoor bananen een redelijk goede bron van vezels zijn. Het voedt de goede darmbacteriƫn en het beschermt mogelijk ook tegen darmkanker.
 2. Helpt bij het afvallen
  Bananen hebben echter verschillende kenmerken waardoor ze mogelijk kunnen helpen tijdens het afvallen. Om te beginnen bevatten bananen over het algemeen weinig calorieƫn. Een gemiddelde banaan bevat iets meer dan 100 calorieƫn, maar is ook erg voedzaam. Bovendien zitten onrijpe bananen vol met resistent zetmeel, dus ze zijn vaak erg vullend en kunnen je eetlust verminderen. Ze kunnen dus mogelijk helpen bij het afvallen omdat ze weinig calorieƫn bevatten maar wel veel voedingsstoffen en vezels.
 3. Ondersteunt de gezondheid van het hart
  Kalium is een mineraal dat heel belangrijk is voor de gezondheid van het hart, vooral voor de regulering van je bloeddruk. Ondanks dat krijgen maar weinig mensen voldoende kalium binnen via hun voedingspatroon. Bananen zijn een geweldige voedingsbron van kalium. Het kan helpen de bloeddruk te verlagen. Bovendien bevatten bananen een behoorlijke hoeveelheid magnesium, wat ook belangrijk is voor de gezondheid van het hart.
 4. Kunnen de insulinegevoeligheid verbeteren
  Insulineresistentie is een belangrijke risicofactor voor veel van ā€™s werelds ziekten, waaronder diabetes type 2. Verschillende onderzoeken tonen aan dat 15-30 gram resistent zetmeel per dag de insulinegevoeligheid in slechts vier weken tijd met 33-50% kan verbeteren. Onrijpe bananen zijn een goede bron van resistent zetmeel, wat de insulinegevoeligheid mogelijk kan verbeteren.
 5. Gezondheid van de nieren verbeteren
  Kalium is belangrijk voor de regulering van bloeddruk en zorgt voor een gezonde nierfunctie. Doordat bananen veel kalium bevatten kunnen ze bijdragen aan het behoud van gezonde nieren.Ā Meerdere keren per week een banaan eten kan het risico op nieraandoeningen tot 50% doen verminderen.
 6. Ideaal voor sporters
  Bananen worden vaak het perfecte voedsel voor sporters genoemd, grotendeels vanwege hun mineraalgehalte en makkelijk verteerbare koolhydraten (snelle suikers). Het eten van bananen kan helpen om spierkrampen en pijn te verminderen. Ze bieden ook uitstekende brandstof voor extra uithoudingsvermogen. Bananen zijn dus een uitstekende snack voor, tijdens en na sporten.
 7. Toevoegen aan je dieet
  Bananen zijn niet alleen ongelooflijk gezond, ze zijn ook een van de handigste snacks die er zijn. Bananen zijn een geweldige aanvulling op yoghurt, ontbijtgranen en smoothies. Je kunt ze zelfs gebruiken in plaats van suiker bij het bakken. Bananen zijn gemakkelijk te eten en te vervoeren. Ze worden meestal goed verdragen en zijn makkelijk verteerbaar.
BANANEN INVRIEZEN?

Een banaan verliest na het invriezen wel wat smaak. Je kan ze bijvoorbeeld bevroren gebruiken om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie.

GEZOND AFVALLEN & BANANEN

Bananen bevatten over het algemeen weinig calorieƫn. Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 100 calorieƫn, maar is ook erg voedzaam. Ook kunnen ze een vol gevoel geven door het zetmeel, hierdoor heb je dus minder trek in andere dingen.

VOEDINGSWAARDE VOOR 1 BANAAN

92 calorieƫn


1,1 gram eiwitten


20 gram koolhydraten


1,9 gram vezels

 

Volg ons via InstagramĀ ofĀ Facebook!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.