cravings

HOE STOP IK MIJN CRAVINGS?



Als je heel veel slechte, ongezonde dingen hebt gegeten, waarom wil je dan vaak de dag zelf of de dag erna weer slecht eten? Je lijkt geen controle te hebben over je cravings en je lichaam snakt naar meer.

Ik heb het nu niet over één ijsje of één zakje chips nemen. Nee, wat gebeurt er als we heel veel cheaten in korte tijd? De fabrikanten willen zoveel mogelijk producten verkopen. Vaak huren ze wetenschappers in en zoeken uit hoe je mensen verslaafd kunt maken aan een product.

Ze stoppen er allerlei toevoegingen in, die vaak net zo verslavend zijn als cocaïne. Bizar toch? Helaas is dit de werkelijkheid. Als je één of twee keer per week iets lekkers eet is er meestal geen probleem, want 80/90% van de tijd eet je producten die die verslavende middelen niet bevatten, dus je houdt jezelf makkelijk in balans.

Dan ineens heb je last van eetbuien, cravings of een cheat day waarin je veel te veel hebt gegeten. De suikers en vetten prop je naar binnen en voor je het weet is het niet meer genoeg. Je moet meer en je zal meer krijgen want anders voel je je rot.

KORTE TERMIJN OPLOSSING

Dit kun je vergelijken met een drugs verslaving. Het is dus niet jouw schuld, het zit in die verslavende stofjes. Geen mens kan daar tegenop! Voor alle mama’s: zorg dat je kindje opgroeit met een balans tussen die gezonde voeding en snoep/koek/chips, anders zullen ze dezelfde moeilijkheden krijgen als ons.

Hoe meer verslavende stofjes je binnen krijgt, hoe meer je ervan wilt. Want je hersenen maken op dat moment dopamine aan, daar wordt je heel gelukkig van. Maar dopamine is een korte termijn oplossing. Je krijgt even een boost, daarna is het weg en wil je dus meer eten om weer die boost te krijgen.

Besef je dus dat je op zoek bent naar geluk en niet naar eten! Je eet omdat je onbewust weet dat je dan dopamine aanmaakt en dus geluk voelt. Dopamine heeft ook te maken met beloningsgedrag. Maar dopamine maak je op heel veel gezonde manieren aan, bijvoorbeeld door sporten en gezonde voeding, veel groentes en fruit, genoeg slaap etc.

Alleen we zijn vergeten hoe we dit op een natuurlijke manier doen, want de fabrikanten hebben ons een quick fix gegeven. Ze hebben ons in de war gebracht. Je hebt niks aan die quick fix, want je wordt er op langere termijn alleen maar down van. Fabrikanten geven ons DE manier om onze emoties te onderdrukken en je snel weer ”fijn” te voelen. En zelfs als we willen stoppen met eten lukt het ons niet, zo erg is deze ”drug”. Het is nog meer verslavend dan roken of drinken, want bijna iedereen heeft min of meer een food addiction.

WAT IS DAN DE OPLOSSING?

Net zoals met andere drugs… niet meer nemen, aan je zelf liefde werken of in het geval dat je het wel doet, echt alleen een cheat meal. Heel bewust hier mee bezig zijn, weten waarom je dit dus doet en dat alleen jij de power hebt om dit te veranderen. De fabrikanten komen namelijk elke keer weer met nieuwe trucjes om je te verleiden.

Nu moet je echt even streng zijn tegen jezelf. Want je weet nu door dit verhaal hierboven waardoor het komt.

De oplossing is dus, als je dit nu weet, zorgen dat je voordat je een eetbui hebt, als je wil eten uit verveling of emotie, of voordat je een hele grote cheat day wilt houden beseffen dat je het jezelf erg lastig maakt om het dan weer op te pakken.

Vandaar dat we iedereen leren alleen een cheat meal of cheat day te houden, waarin je bewust cheat. Sommige mensen zijn verslavingsgevoeliger dan anderen. Ik ben er zelf ook aardig gevoelig voor, dus ik weet nu dat ik beter één of twee keer in de week een cheatmaaltijd kan nemen. Als ik wil gaan eten uit verveling ga ik mediteren, wandelen of een mindset video kijken/boek lezen. Ik weet nu dat dat veel beter helpt. Ik ben dan daarna weer vrolijk en niet voor even maar ECHT vrolijk .

Dus vraag jezelf af…. is die quick fix het waard? Of ga je liever voor de langere termijn?

Liefs, Valesca.

Je kunt mij volgen via Instagram

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.