pilates, pop pilates, debbythechocoholic

WAT IS PILATES?

Jullie kennen waarschijnlijk allemaal Yoga, maar kennen jullie ook Pilates? Velen weten niet eens dat deze bewegingsvorm bestaat, laat staan dat ze er ooit al van gehoord hebben. In deze blogpost geef ik wat meer informatie hier omtrent en deel ik meer over mijn tweede passie: POP Pilates.

Pilates: wat is het?

Pilates is een lichaamsconditioneringsmethode dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld is door Joseph H. Pilates, zijn doel was om de oorlogsveteranen te helpen bij hun revalidatie. Door de blijvende groei van de vele voordelen van Pilates ontplofte het trainingssysteem in de jaren ’80, kort na Hollywood’s ontdekking van Pilates.

Net zoals bij yoga ligt de nadruk op: concentratie, controle, ademhaling, vloeiende bewegingen, precisie en centriciteit. Dankzij de gecontroleerde bewegingen vindt je je gezondheid terug en verbeter je je lenigheid, kracht en balans. Je verstevigd ook je belangrijkste spieren.

pilates, pop pilates, debbythechocoholic

VOOR WIE IS PILATES?

Pilates is voor iedereen! Hou er wel rekening mee dat je op je eigen niveau moet oefenen.

VOORDELEN VAN PILATES

MENTALE VOORDELEN:

 • Beter lichaamsbewustzijn en concentratievermogen
 • Ontwikkeling wilskracht
 • Stijging zelfvertrouwen en zelfwaardering
 • Loslaten van lichaamsspanningen
 • Vermindering van de stresshormonen
 • Verhoogde energiepeil

FYSIEKE VOORDELEN:

 • Betere bewegingstechniek en coördinatie
 • Een sterke en soepele wervelkolom, minder kans op rug- en nekklachten
 • Sterke rug- en buikspieren, incl. de vaak verwaarloosde diepliggende buikspieren
 • Een goede beheersing van de bekkenbodemspier
 • Sterke spieren rond het bekken: billen, onderrug en bovenbenen
 • Grotere mobiliteit en flexibiliteit
 • Goede lichaamshouding
 • Verhoogde longcapaciteit
 • Betere bloedcirculatie door de diepe en vloeiende ademhaling
DE OEFENINGEN

De oefeningen zijn een keten van bewegingen waarbij meerdere spiergroepen per oefening worden aangesproken. Daardoor verbetert je coördinatie enorm, want je mind en body werken samen. Bij Pilates gaat het niet om het aantal herhalingen, maar over de kwaliteit van de beweging. Hoe bewuster je je wordt van je lichaam, hoe uitdagender de oefeningen worden. Dat komt omdat het meer concentratie en inspanning vraagt om de oefeningen bewust en met beheersing uit te voeren.

De oefeningen worden uitgevoerd op een dikke mat, een yogamat is dus te dun.

pilates, pop pilates, debbythechocoholic

 

POP PILATES

POP Pilates® is een intense, matgebaseerde Total Body Work-out met een combinatie van authentieke en gemoderniseerde Pilates bewegingen.

pilates, pop pilates, debbythechocoholic

Floating Arabesque 1

DE PILATES LESSEN

De bewegingen worden uitgevoerd op je favoriete Top 50 hits. Elke spiergroep wordt aangesproken, geen enkele spier blijft onaangeraakt. Het is een leuke manier van sporten waarbij je ritmisch van de ene oefening naar de volgende gaat. Deze bewegingsvorm wordt ook wel “dans op de mat” genoemd. POP Pilates focust zich op de ademhaling, het opbouwen van lichaamskracht en een gecontroleerde uitvoering.

Op het einde van de les voel je echt dat je gewerkt hebt, maar dan op een leuke manier.

MIJN ERVARING MET POP PILATES

Zoals sommigen van jullie al weten ben ik naast Yoga Instructor ook POP Pilates Instructor. Deze sport is de enige die ik al zolang volhoud… Normaal ben ik iemand die snel iets beu geraakt, maar POP Pilates is zo vernieuwend en uitdagend. Dit geraak ik gewoon niet beu!

Sinds april geef ik wekelijkse POP Pilates in mijn lokale fitness. Mijn studenten vinden de lessen echt fantastisch en gaan met de glimlach naar huis.

Liefs, Debby ♥

Je kunt Debby volgen op Facebook, Instagram en haar eigen blog!

 

Gezond eten en je doelen behalen? Dat kan nog makkelijker met FitChef! Duidelijke uitleg en heerlijke recepten. Klik hier als je meer informatie wilt.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.