31 mei LUPINEBONEN, ALLES WAT JE MOET WETEN!
Deze blog gaat niet perse om een recept maar om een ingrediënt. Namelijk lupinebonen. Deze informatie over lupinebonen wil ik jullie niet onthouden aangezien deze boon nog niet veel wordt gegeten, maar een enorm goede toevoeging is aan jouw dagelijkse voeding. Vooral voor vegetariërs.
Feiten
- Lupine valt onder de peulvruchten en is erg rijk aan eiwit (30/40%)
- De boon bevat veel meer eiwit dan bruine bonen, rode bonen, linzen en erwten.
- Lupine is erg rijk aan vezels. Het bevat geen verteerbare koolhydraten(galactanen).
- Lupine heeft een lage Glycemische index.
- Het bevat alle essentiële aminozuren, cysteïne en methionine, wel in een lage dosering.
- Het aminozuur dat er het meest in voorkomt is glutamine. Dit is belangrijk voor ons zuur/base evenwicht, onze energie aanmaak in spieren, de opbouw van onze darmslijmvliezen, etc.
- Door de gele kleur van de boon lijkt het op grote mais korrels maar de smaak heeft meer weg van een tuinboon.
- Je kunt deze bonen heel makkelijk in pot kopen o.a. bij EkoPlaza en verschillende online shops.
- De bonen bevatten zelfs nog een beetje Omega-3 vetzuren en een goede dosis Omega 9 vetzuren.
- Lupine bonen zijn geen nieuw superfood en wordt al een tijd in onze dagelijkse voeding verwerkt door fabrikanten. (vanaf 2009 zijn fabrikanten verplicht te melden dat er eventueel lupine in hun product is verwerkt)
- Er bestaan ook Lupine planten in 4 verschillende soorten en dat zijn Blauwe lupine, Gele lupine, Vaste lupine en Witte lupine. De eerste drie soorten vindt je in Nederland gewoon in het wild. (let op: deze planten en zaden zijn niet voor menselijke consumptie)
- De boon is net als de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Mensen die allergisch zijn voor pinda’s en soja, kunnen ook allergisch zijn voor lupine, maar dit hoeft niet het geval te zijn.
- Je kunt de bonen goed als snack eten met een beetje peper en zout bijvoorbeeld maar ook super makkelijk toevoegen aan je salade.
VOEDINGSWAARDE (per 100 gram):
Energie | 125 kcal (522 kJ) |
Vet | 2.6 gram |
Vet verzadigd | 0.3 gram |
Koolhydraten | 3 gram |
Suikers | 3 gram |
Voedingsvezel | 14 gram |
Eiwit | 16 gram |
Zout | 0.7 gram |
LUPINEBONEN RECEPT
Mijn favoriete salade met lupine bonen is een zomerse biefstuk salade.
Ingrediënten
- half zakje sla
- 100 gram biefstuk
- 10 gram tauge
- 1 1/2 eetlepel soya saus
- 2/3 druppels sesamolie
- 4 radijsjes
- 1 rode peper
- 4 takjes koriander
- 2 stengels bosui
- 25 gram peulen
- 50 gram lupine bonen (in pot)
Bereiding
- Strooi een snufje zout en peper op beide kanten van de biefstuk.
- Gril je biefstuk zoals jij deze zelf het lekkerst vind (rare, medium of schoenzool).
- Zodra de biefstuk gegrild is leg je deze even aan de kant om wat af te koelen.
- Vervolgens ga je aan het snijwerk beginnen van de radijsjes, peper en bosui.
- Ik snij de radijsjes altijd in dunne plakjes, een halve peper in dunne ringetjes (voor meer pit kun je de peper zaadjes erin laten) en de bosui ook in kleine ringetjes.
- Hierna kun je de peultjes gaan wokken of bakken in een theelepel wokolie of olijfolie. wanneer de peultjes tijdens het wokken of bakken nog dieper groen worden als dat ze al waren zijn ze meestal wel goed om te eten.
- Laat ook de peultjes hierna even afkoelen.
- Nu zou de biefstuk redelijk afgekoeld moeten wezen en kun je deze naar eigen wens qua dikte in plakjes snijden (ik probeer deze altijd zo dun mogelijk te snijden dan heb je namelijk niet gelijk een homp vlees in je mond).
- Pak een (diep) bord, strooi hier een halve zak sla naar keuze over uit, leg hier boven de peulen met daarboven de radijsjes en bosui. Vervolgens kun je biefstuk erop leggen samen met taugé, lupine bonen (zonder vocht uit pot), rode peper en koriander.
- Als laatste kun je de dressing toevoegen door deze simpel heel even te mengen in een glas of beker en zodra het gemengd is kun je deze dressing over de salade verdelen.
VOEDINGSWAARDE
salade met biefstuk | salade | |
Calorieën | 330 kcal | |
Vetten | 10 gr | |
Koolhydraten | 8 gr | |
Eiwitten | 38 gr |
Je kunt Maxime volgen via Instagram!
No Comments