Hoeveel calorieën zitten er in jouw alcoholische drankje?

We weten allemaal dat je beter niet teveel alcohol kunt drinken als je bezig bent met vet verliezen, spieren opbouwen of een gezonde levensstijl. Toch is het voor veel mensen lastig. Terrasjes, vakantie, uitgaan, festivals, verjaardagen, een drankje hoort er dan voor veel mensen toch een beetje bij.

Wij hebben een lijst voor je gemaakt, zodat je weet hoeveel kcal de drankjes bevatten en je zo dus  kunt kiezen voor de wat ”gezondere” variant ;). Uiteraard zijn de calorieën een gemiddelde, dit kan per merk wat verschillen.

AANTAL KCAL PER GLAS 
 • Witte wijn (200 ml) 120 kcal
 • Rode wijn (200 ml) 160 kcal
 • Rosé wijn (200 ml) 140 kcal
 • Bier (250 ml) 110 kcal
 • Champagne (85 ml) 67 kcal
 • Likeur (35 ml) 85 kcal
 • Whiskey (35 ml) 85 kcal
 • Wodka (35 ml) 85 kcal
 • Jenever ( 35 ml) 65 kcal
 • Drank (35 ml) + vruchtensap (150 ml)  150 kcal
 • Drank (35 ml) + energydrank (150 ml) 154 kcal
Waarom kun je nou eigenlijk aankomen van alcohol?

Je komt niet alleen aan door de calorieën die in een drankje zitten,  maar in veel alcoholische drankjes zitten ook suikers. En toch kan je lichaam alcohol niet opslaan als vet. Dat klinkt toch goed denk je misschien? Nou niet dus, alcohol legt je vetverbranding soort van stil, want alcohol verbranden gaat vóór! Als je dus alcohol drinkt en daarbij ook nog gaat eten, dan is je lichaam alleen maar bezig om de alcohol te verbranden. Het vet en de suikers worden opgeslagen. Je verbranding komt pas weer op gang als de alcohol uit je lichaam is.

Heeft het effect op je spieren ?

Een paar drankjes op z’n tijd kunnen echt geen kwaad, maar als je een flinke drinker bent dan kun je er zeker van zijn dat je testosteron levels flink dalen. Dit kan dagenlang duren en is dus zonde als je focust op spieropbouw.

Nog een paar tips : 
 1. Als je drinkt, neem dan geen fastfood of snelle suikers. Zorg dan dat je een gezonde maaltijd eet.
 2. Vermijd téveel eten, veel mensen gaan veel eten als ze alcohol drinken. En niet een beetje, maar heel veel. Een chipje, nootjes, wat kaasje die op tafel staan. Dit is de voornaamste reden dat mensen aankomen en niet perse door het alcohol drinken.
 3. Drink met mate. Deze tip is eigenlijk best logisch ;). Veel mensen drinken toch snel veel te veel. Drink tussendoor bijvoorbeeld regelmatig water of frisdrank light.
 4. Vermijd zoete mixdrankjes i.v.m. de suikers! Zelf neem ik als ik drink, bijvoorbeeld wodka met spa rood of cola light.
 5. Wetenschappers zeggen dat één  glas alcohol per dag zelfs gezond is, maar houd het dan wel bij dat ene glas ;).

Bronnen:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx

http://www.wkof.nl/nl/alcohol-calorieen-calculator?gclid=CNzrndvrkM4CFdcK0wodi4sBXA

http://testosteronman.nl/hormonen/testosteron/alcohol/

4 Reactie's
 • Pingback:Ik ga op vakantie en neem mee… – Cynthia Houben
  Geplaatst op 13:02h, 28 juli Beantwoorden

  […] Qua eten let ik niet echt op, gelukkig heb ik met het warme weer sowieso weinig honger. S’ochtends ontbijt ik op vakantie meestal met eieren, een broodje & yoghurt. Mijn ontbijt is vrij groot. De rest van de dag eet ik wat fruit, noten of snacks die ik van thuis heb meegenomen. S’avonds gaat er weer een grote maaltijd naar binnen. Uiteraard horen die lekkere toetjes daar ook bij. Verder drink ik eigenlijk bijna nooit alcohol, behalve op vakantie als we uitgaan. Vaak is dit wodka met spa rood om de kcal wat te beperken. Ik heb gister een blog over alcohol geschreven op Gymjunkies, daar geef ik ook wat tips! Die kun je hier lezen. […]

 • Pingback:Trip to Ibiza! - Gymjunkies l Fitness, food & loveGymjunkies l Fitness, food & love
  Geplaatst op 12:04h, 12 augustus Beantwoorden

  […] ik geen honger heb en ten tweede omdat je daar juist van aankomt en niet perse van de alcohol. Lees hier mijn blogje over alcohol,  over hoe je de schade kunt […]

 • Pingback:Trip to Ibiza! – Cynthia Houben
  Geplaatst op 16:43h, 17 augustus Beantwoorden

  […] ik geen honger heb en ten tweede omdat je daar juist van aankomt en niet perse van de alcohol. Lees hier mijn blogje over alcohol,  over hoe je de schade kunt […]

 • Henk
  Geplaatst op 14:53h, 22 februari Beantwoorden

  Er staat letterlijk in de gegeven bron ‘De voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen.’ Raar dus dat ze zeggen dat 1 glas per dag ‘gezond’ is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.