eiwittekort

HEB JIJ EEN EIWITTEKORT? DE SYMPTOMEN OP EEN RIJTJE


Eiwitten zijn enorm belangrijk. Ze zijn de bouwstenen voor je spieren, huid, enzymen en hormonen en spelen een essentiële rol in alle lichaamsweefsels. Een eiwittekort leidt tot verschillende gezondheidsproblemen. Zo kan een lage eiwitinname ook zorgelijk zijn, aangezien het voor veranderingen in het lichaam zorgt. Een eiwittekort ontstaat wanneer mensen onvoldoende eiwitten via hun voeding binnenkrijgen.

Een eiwittekort kan bijna alle lichaamsdelen aantasten, waardoor veel verschillende symptomen kunnen ontstaan. Sommige hiervan kunnen al optreden wanneer het eiwittekort minimaal is. Ben jij benieuwd of jij een eiwittekort hebt? Wij leggen hieronder uit wat de symptomen kunnen zijn.

Je valt af of je komt aan

Je spieren bepalen het grootste deel van je lichaamsgewicht. In totaal bestaat je lichaam uit ongeveer één vijfde uit eiwitten. Wie spierweefsel verliest door een eiwittekort zal daarom waarschijnlijk afvallen. Op de langere termijn zorgt een tekort aan eiwitten voor minder eetlust, waardoor je nog meer afvalt. Het kan ook zijn dat iemand veel suikers en vetten eet en dus toch op gewicht blijft of zelfs aankomt. In de beginfase zal de eetlust juist toenemen. Het is een noodsignaal van je lichaam om meer eiwitten te eten. Maar als je hierdoor naar suikers en vetten grijpt, dan los je het probleem niet op.

Je spieren breken af

Je spieren zijn het grootste eiwitreservoir in je lichaam. Spierafbraak is één van de eerste tekenen van een te lage eiwitinname. Wanneer je te weinig eiwitten eet, kan je lichaam eiwitten halen uit je spieren om de belangrijkere weefsels en lichaamsfuncties in tact te houden. Op de lange termijn kan dit dus leiden tot spierafbraak. Bij oudere mensen kan zelfs een licht eiwittekort hiervoor zorgen. Eiwitten zijn super belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van spieren.

Verminderde weerstand

Een eiwittekort ontstaat meestal door een tekort aan voeding. Wanneer je te weinig eet zal je vaak ook te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Het immuunsysteem zelf is ook opgebouwd uit allerlei stoffen zoals enzymen en witte bloedcellen die indringers moeten herkennen en uitschakelen. Maar wanneer deze bouwstenen voor het immuunsysteem ontbreken zal de verdedigingsmuur stilaan afbrokkelen. Zelfs een gering tekort aan eiwitten kan het immuunsysteem verzwakken.

Vermoeidheid en slaapstoornissen

Als je je lichaam niet geeft wat het nodig heeft, zal het op zijn reserves gaan leven. Hierdoor zal je lichaam sneller vermoeid zijn want je levert niet de voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam optimaal te kunnen laten functioneren. En zo moet je lichaam via allerlei minder energie-efficiënte manieren de lichaamsprocessen in stand houden. Als je daardoor ook slechter slaapt, heb je een stuk minder energie.

Huid, haar en nagelproblemen

Een eiwittekort is vaak af te lezen aan de huid, het haar en de nagels, die voor een groot deel bestaan uit eiwitten. Een ernstig eiwittekort kan je huid aantasten, waardoor je rode plekken kan krijgen, een schilferige huid en pigmentverkleuring. Het kan ook voor broze nagels en haarverlies zorgen.

Een vette lever

Dit doet zich vooral voor bij mensen met obesitas of mensen met een alcoholprobleem. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een eiwittekort. De lever heeft enorm veel belangrijke functies in het lichaam. Heb jij last van een slecht werkende lever? Dan kan je niet meer optimaal functioneren en dit kan dit leiden tot levercirrose of leverfalen.

Je hebt een groter risico op botbreuken

Spieren zijn niet de enige weefsels die worden aangetast door een lage eiwitinname, je botten lopen ook een risico. Het eten van te weinig eiwitten kan je botten verzwakken en je risico op breuken verhogen.

eiwittekort

Hoe zit het bij jou?

Eet jij te weinig eiwitten? Zorg dan dat je je meer focust op het eten van eiwitrijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren, tofu, peulvruchten en noten. Volg jij een gezond en gebalanceerde levensstijl? Dan zit je waarschijnlijk wel goed.

In ons Lifestyle Plan helpen wij jou naar een gezonde levensstijl waarin je een goede balans creëert met voeding. Ook hier maken wij gebruik van de juiste verhoudingen eiwitten zodat jouw lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Wil jij ook starten met het Gymjunkie Lifestyle Plan? Lees hier meer informatie en krijg de gehele maand augustus korting op verschillende producten in onze webshop!

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook! 

4 Reactie's
 • Zoe
  Geplaatst op 04:45h, 19 augustus Beantwoorden

  Ik wil ook heel graag afvallen.

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 08:09h, 19 augustus Beantwoorden

   Hi Zoe 😃 Heb je al eens gekeken naar ons Lifestyle Plan, misschien dat dit iets voor je is om af te vallen? Via deze link kun je meer informatie vinden over het plan: https://gymjunkies.nl/lifestyleplan/

 • Anna
  Geplaatst op 04:47h, 19 augustus Beantwoorden

  Ik wil graag het programma volgen en ook wil ik een eiwit shake bestellen via https://www.flinndal.nl/ Waar moet ik opletten bij het kiezen van een eiwitshake en heb ik extra supplementen nodig als ik begin met krachttraining?

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 08:12h, 19 augustus Beantwoorden

   Hi Anna, 😊 Tof om te horen dat je het Lifestyle Plan ook graag wilt gaan volgen. Ik heb even gekeken op de site van de eiwitshakes en deze zijn prima hoor. Je kunt dan zelf een smaakje naar keuze kiezen. Nee, je hebt geen supplementen nodig om te starten met krachttraining. Supplementen raden we alleen aan op het moment dat je weet dat je van een bepaalde stof te kort hebt. Door dit bijvoorbeeld te hebben getest door een specialist.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.