gymjunkie van de week

GYMJUNKIE VAN DE WEEK – THIES

Deze Gymjunkie van de week mag zeker niet ontbreken! Thies heeft een grote transformatie ondergaan, zowel fysiek als mentaal. Zijn nieuwe levensstijl en discipline brengen hem naar waar hij wilt zijn. Hij deelt zijn mooie, bijzondere reis vandaag met jullie. Zijn motto is: er is altijd iets om aan te werken of te leren.


Alarmbellen

Ik ben een ander mens geworden door te gaan sporten en aan mijzelf te gaan werken. Ik neem je even mee terug in de tijd. Het is 2013, ik ben 23 en weeg 115 kilo. Nu ben ik best lang maar dat verbloemt niet dat ik overgewicht heb, en veel ook. Naast het overgewicht ben ik op dat moment ook diep ongelukkig en heb ik een sterk negatief zelfbeeld.

Je zou denken dat de alarmbellen flink zouden gaan rinkelen. Maar dat was niet het geval. Ik vond het wel prima zo. Ik hoefde van mijzelf niet te veranderen. Tot de knop omging. Dit ging zo niet langer meer. ⠀

gymjunkie van de week

De knop om

Als mensen zeggen dat ze niet willen veranderen, bedoelen ze eigenlijk dat ze geen motief of stimulans hebben om te veranderen. Verander het motief of de stimulans en het gedrag zal volgen. Voor mij was het heel simpel: ik wou niet meer ongelukkig zijn. Er moest iets veranderen. Dus ging de knop om en ik moest en zou gelukkig worden. In mijn lijf, met mijn levensstijl en in mijn hoofd. ⠀

En dat is gelukt! Inmiddels zijn we 7 jaar verder en weeg ik 32 kilo minder. Eerst door maar gewoon van mijn luie kont af te komen en te gaan sporten. Geen idee wat ik aan het doen was toen ik begon, maar ik ging in de gewichten hangen, kreeg een plannetje van een personal trainer en ben maar gewoon begonnen. Vervolgens ben ik mijn calorieën gaan tracken in MyFitnessPall. Terugkijkend op die periode maakte dat het grootste verschil. Weten wat je binnenkrijgt aan eten en verbrandt aan energie is waar het eigenlijk allemaal op neerkomt. Energie er in en energie er uit.

gymjunkie van de week

Geen jojo

32 kilo is natuurlijk best veel, maar voor mij is het heel geleidelijk gegaan. Het grootste verschil zit ‘m in mijn houding ten opzichte van voeding. Toen ik eenmaal besefte dat diëten alleen maar een jojo-effect veroorzaakte, omdat alles wat je afvalt ook weer net zo hard terug komt, ging de knop om. Een verandering in levensstijl is voor mij het enige wat er voor kon zorgen dat ik van die kilo’s af kwam en gelukkig werd met mijn lichaam, zowel vanbinnen als vanbuiten.

Dat is best even zoeken, want wat werkt wel goed en totaal niet? De beste tip die ik anderen kan geven: zoek een levensstijl die je vol kan houden en werkt voor jou. Af en toe een pizza, biertje of Big Mac is prima. Het moet immers wel leuk blijven. Maar maak er geen gewoonte van en kom weer in je ritme van gezond eten en sporten. Discipline en consistentie brengen je heel ver.

gymjunkie van de week

Sporten is een feestje

Inmiddels heb ik de volgende stap in mijn afvalreis gezet en ben ik bezig met eten volgens macro’s. Ik heb er al een aantal fases van bulken en cutten opzitten. Soms vragen mensen aan me of ik het los kan laten, of dat ik niet te obsessief bezig ben. Dat lijkt misschien zo maar waar afvallen en vet verliezen voor anderen een verschrikking lijkt, vind ik het gewoon leuk om te doen. Aan jezelf werken, discipline tonen, elke keer een beetje bijschaven en kijken wat je kan tweaken. Het hoort voor mij allemaal bij het proces van zelfontwikkeling en steeds meer tevreden worden met mijn lichaam.

Naar de sportschool ga ik al een aantal jaar niet meer. Sinds 4 jaar ben ik redelijk verslaafd aan CrossFit en ga ik 4 a 5 keer in de week met heel veel plezier naar de CrossFit box. Doordat ik deze sport zo leuk vindt is sporten voor mij geen straf maar juist een feestje, waardoor ik het langer volhoudt. Daarnaast ben ik er achter gekomen dat wat ik vroeger verschrikkelijk vond, nu heel goed gaat: hardlopen. Die twee dingen vul ik aan met veel fietsen en soms een potje squashen. Van een totaal inactief persoon ben ik naar een sportieve levensstijl gegaan.

Het overgewicht is weg, het negatieve zelfbeeld ook. Wat overblijft is een totaal verschil in levensstijl en discipline en daardoor ook de wil om mijzelf te blijven ontwikkelen en aan mijzelf te blijven werken. Sporten, afvallen en aan mijn (mentale) gezondheid werken hebben mij een weg laten inslaan die geen einde heeft. Er is altijd iets om te leren of om aan te werken.

gymjunkie van de week

Open en kwetsbaar

Op mijn Instagram account deel ik veel over deze reis van zelfontwikkeling, mentale gezondheid en sport. Ik kan mij daar open en kwetsbaar opstellen. Want hoewel het misschien niet zo lijkt kunnen mannen ook last hebben van body image issues. Je zou denken dat door de reis die ik heb afgelegd daar geen last van zou hebben.  Maar helaas voel ik mij nog steeds niet comfortabel in zwembroek. Dit is een proces wat blijkbaar jaren duurt maar eigenlijk NIKS met mijn lichaam te maken heeft. Het verschil zit ‘m in mijn hoofd.

Ik zou elke dag kunnen sporten, alleen nog maar sla kunnen eten, 50 kilo kunnen wegen en graatmager kunnen zijn en ALSNOG niet tevreden kunnen zijn. Hoe dan? Zolang je niet omgaat met de negatieve emoties, gedachten en zelfbeelden in je hoofd ga je NOOIT tevreden zijn. Dan zal er altijd iets zijn wat strakker kan of niet mooi is of beter kan. ⠀
gymjunkie van de week

Natuurlijk is aan je lichaam en gezondheid werken een mooi proces en zeker in deze tijd heel hard nodig. Maar aan je mindset werken is net zo belangrijk. Die twee zijn meer verbonden met elkaar dan je misschien denkt. Het proces van (letterlijk) goed in je vel zitten is een proces waarbij je van jezelf leert houden en lichaam en mind in balans moeten zijn. ⠀

Als je daar meer over wil lezen en mijn reis wil volgen dan vind je mij via Instagram.

Groetjes,

Thies

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.