Gymjunkie van de maand: Ester

Cynthia vroeg me of ik mijn transformatie verhaal een keer wilde delen op Gymjunkies. Natuurlijk, hartstikke leuk! Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Ester, misschien ken je mij wel als @essiehealthylife op Instagram! Ik woon in Breda waar ik samenwoon met mijn grote liefde Cooper (een Franse bulldog haha). Inmiddels pas ik in maat 34-36, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ik heb mijn hele leven een haat-liefde verhouding met de weegschaal én met eten gehad. Ooit woog ik 36 kilo meer dan nu!

Hoe ik van fatty naar fitty ging

Vroeger was ik altijd slank, voor mijn 19e zelfs gewoon een sprietje. Ik at thuis wel gezond, maar lette verder niet echt op. Ik kwam namelijk nooit iets aan en als je dan een zoetekauw bent… schuif je behoorlijk wat snoep, koek en chocolade naar binnen (FOUT!). Dat ging goed, tot ik 20 werd. Vanaf dat moment begon ik aan te komen en werd mijn kleding echt te klein. Toch ging er geen belletje rinkelen, ik verlegde iedere keer mijn grensen. Alles werd te klein en nog ging de knop maar niet om. Iedere keer had ik weer een andere smoes en heb dan ook jaren een haat-liefde verhouding met eten gehad. Af en toe viel ik wat af, dan kwam ik weer aan. Eind 2011 was ik er ineens klaar mee! Zelfs maat 46 werd me te klein en, buiten het feit dat ik gewoon veel te dik was, was ik ook vaak moe en onzeker.

20151130_140318

Omdat ik al diverse diëten en manieren van afvallen had geprobeerd, maar dat nooit een blijvend effect had besloot ik “gewoon” gezonder te gaan eten. Als 1e liet ik de liters cola en zakken chips, snoep en de vette happen links liggen. Ik begon met ontbijten (ik kan me nu werkelijk niet meer voorstellen hoe ik daar ooit zonder kon ;-)) en at verder op tijd een lunch en avondeten. Tussendoortjes nam ik af en toe, maar koos vaak wel wat gezondere producten. Binnen 8-9 maanden tijd viel ik 25 kilo af. Ik voelde me beter, energieker. Mijn gewicht bleef 2 jaar stabiel tot ik eind 2013 begon met sporten, omdat ik nog wel iets strakker wilde worden.

Eerst begon ik met cardio en wat groepslessen, zo’n 1-2x per week, ma maar steeds vaker ging ik het “gevreesde” krachthonk in. Dat vond ik veel leuker en uitdagender. Ik ging me daarnaast nog meer verdiepen in gezonde voeding en training, raakte steeds enthousiaster en werd nog gemotiveerder om door te zetten. De knop ging vanaf dat moment volledig om en sinds die tijd werd het een “lifestyle”. Ik viel in 2014 nog eens 10 kilo af want als je je goed verdiept in gezonde voeding, blijkt het toch iets minder gezond dan je denkt 😉

Ik trainde een tijdje 5-6 dagen per week. Inmiddels is dat meestal 3-4x per week (krachttraining) en daarnaast doe ik 1-2x per week aan yoga. Voor mij is dit een gezonde balans. Waar ik eerst MOEST trainen, kan ik nu mijn prioriteiten ook wel eens elders leggen. Hardlopen vind ik ook heerlijk, maar door een scheurtje in mijn meniscus kan ik nooit pijnvrij lange afstanden lopen. Ik heb dit dus even gelaten voor wat het was, maar mijn doel is toch wat meer conditie opbouwen dus ik ben het nu weer langzaam aan het oppakken.

Wat vind ik gezond eten? 
Voor iedereen is het natuurlijk nét even anders, maar voor mij betekent het dat ik goed let op de inname van mijn koolhydraten (complexe ipv snelle/witte varianten), eitwitten en gezonde vetten. Ik  kook niet meer uit pakjes en probeer geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vermijden. Omdat ik afwisseling erg belangrijk vind, is praktisch geen ontbijt, lunch of diner hetzelfde.

Ik pas zelf de 80-20 regel toe: zo’n 80% leef en eet ik gezond (vaak nog wel een hoger percentage), maar de overige 20% snoep of eet ik ook wel eens iets wat een stuk minder gezond is.

Ik weet wat mijn onderhoud is qua voeding. Gemiddeld is dat zo’n 2400 calorieen op een dag. Maar waar voor sommigen geldt dat ze het prettig vinden om het exact bij te houden, werkt dat voor mij obsessief. Ik track dus niets. Ik weet ongeveer hoe mijn verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten moeten zijn en hou daar rekening mee. Ik heb geleerd vooral naar mijn spiegelbeeld te kijken en zolang ik nog steeds progressie boek en kan “spelen” met de verhoudingen als ik iets aan wil pakken vind ik het prima zo! Ik eet overigens nu 7-8 keer verdeeld over de dag. Niet perse iedere 2-2,5 uur maar gewoon wanneer ik trek krijg. Dat werkt voor mij het beste.

Mindset

Wat ik vooral heb geleerd, is dat het volhouden van deze lifestyle alleen maar kan met een juiste mindset. Ik ben fitter, energieker maar vooral gelukkiger dan ooit. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog dik zal zijn. Ik haal zoveel energie uit deze manier van leven. Daarnaast is het erg fijn om niet meer van mezelf te walgen als ik in de spiegel kijk. Natuurlijk zie ik nog wel eens dingen dat ik denk: hmmmm dat kan beter/anders. Maar nu zie ik het als een uitdaging dat aan te pakken of…. Accepteer ik die imperfecties en omarm ik ze.

IMG_20151211_164602

Niemand is perfect en dat hoeft ook niet! Je hele leven is een journey, je leert van iedere situatie en ieder moment weer iets. Het kost me geen moeite om op mijn voeding te letten of te gaan sporten (oké, eerlijk… natuurlijk heb ik ook wel eens geen zin ;-)) maar sinds ik yoga ben gaan doen en af en toe mediteer merk ik dat ik ook steeds beter dingen los kan laten. Heerlijk is dat!

Inspiratie
Doordat mijn Instagram @essiehealthylife zo snel groeide, merkte ik dat er steeds meer mensen geïnspireerd raakten door mijn recepten en manier van leven. Sinds september 2015 heb ik dus ook een eigen blog: www.essiehealthylife.nl waar ik vanalles deel. Neem er gerust eens een kijkje!

Liefs Ester

 


Op zoek naar gezonde voeding? Via onze webshop kun je een Ebook bestellen. Het bevat 100 recepten voor je ontbijt, lunch, diner, snacks, soepen & smoothies. Alle voedingswaarden zijn berekend, dus je hoeft zelf niet meer na te denken. Niet goed geld terug garantie :). Klik hier om te bestellen. 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.