Gymjunkie van de maand: Cherith

Hoi allemaal,

Voor ik mijn verhaal ga vertellen zal ik mijzelf eerst even voorstellen.

Mijn naam is Cherith van Belle, 26 jaar oud en ik kom uit Hoorn. Ik ben werkzaam als verpleegkundige en ben net aan een super leuke nieuwe uitdaging begonnen namelijk als leerling spoed eisende hulp verpleegkundige.

Ooit woog ik 136 kilo… ja je hoort het goed, schrik!

 

Vroeger

Mijn ouders hebben vroeger ook altijd met overgewicht gekampt en probeerden mij er dan ook zoveel mogelijk voor te behoeden, dit lukte aardig totdat ik ging studeren en op kamers ging wonen. Voor mij was het als student een lastige klus om gezond te leven. Ik sportte niet meer, groeide door en loog over mijn gewicht. Mensen leken het niet door te hebben? Was dit echt zo of durfde ze mij er niet mee te confronteren? Achteraf… hadden ze dit maar wel gedaan.

 

Nieuwe fase

In 2010 stopte ik met mijn opleiding, het was niet wat ik ervan had verwacht. Ik ging weer thuis wonen en ik kwam in een nieuwe fase van mijn leven, nadenken over wat ik met mijn leven wilde gaan doen. Ik wilde in ieder geval graag wat kilo’s kwijt en weer lekker in mijn vel gaan zitten.

Wat is er nou een snellere en gemakkelijkere manier om dit via shakes te doen. Dit ben ik samen met mijn moeder gaan ondernemen, na een intakegesprek zijn wij het dieet gaan volgen. 500 calorieën op een dag, toen der tijd prima vol te houden maar nu weet ik wel beter.

Ik viel 30 kilo af in vrij korte tijd, alles was koek en ei. Helaas was er binnen korte tijd geen 30 kilo meer af, maar 50 kilo aan! Gek eten deed ik niet. Ik was ongelukkig, paste mijn kleding niet meer, moest naar grote maten winkels en het ergste, de schaamte. Ik heb heel wat verdrietige momenten voor de spiegel meegemaakt. Momenten die ik nooit weer wil beleven.

Huisarts

Ik voelde dat mensen naar me keken, mensen herkenden me niet meer en ik wist dat ik ongezond bezig was. Ik heb de stap gezet om naar de huisarts te gaan, ik had hulp nodig. In samenspraak met mijn huisarts heb ik besloten om naar een diëtiste te gaan. Ik at veel te weinig, soms alleen mijn avondeten en kon dan best ‘s avonds een heel pak koek wegwerken.

Mijn stofwisseling en hormoonhuishouding hadden een aardige klap gehad waardoor mijn lichaam niet meer deed wat het moest doen, deze wilde niet meer meewerken. Het was een kwestie van opnieuw leren eten. Hier heb ik ruim een jaar over gedaan, afvallen wilde nog steeds niet lukken mede door de problemen met mijn stofwisseling maar mijn wens om af te vallen was er nog steeds.

 

Gastric Bypass

Ik was weer begonnen met sporten, deed fanatiek aan zumba en was regelmatig in de fitnessruimte te vinden. In overleg met mijn huisarts ben ik gaan kijken of een Gastric Bypass niet iets voor mij zou zijn. Er wordt gezegd: “een operatie, kies maar voor de makkelijke weg”. Maar mensen vergeten dat dit slechts een hulpmiddel is en je het toch echt zelf moet doen.

Ik heb een zwaar traject doorlopen en ben op 24-9-2013 geopereerd. Ik ben 50 kilo afgevallen in 1,5 jaar tijd en moet heel eerlijk bekennen dat pas na die tijd bij mij de knop om is gegaan en ik mijn levensstijl totaal heb aangepast.

 

En nu?

Op dit moment heb ik zoveel kennis dat als ik erop terug kijk ik ook met 100% zekerheid durf te zeggen dat als ik in 2013 de kennis had gehad die ik nu heb, ik mij hoogstwaarschijnlijk niet had laten opereren en het ook op eigen kracht had gekund.

Een gastric bypass blijft een hulpmiddel, wanneer je je levensstijl niet om gooit heb je ook met een gastric bypsass kans op terugval en zie ik helaas ook dat veel mensen die in dezelfde periode als mij zijn geopereerd de nodige kilo’s weer zijn aangekomen. Neemt natuurlijk niet weg dat ik er veel aan heb te danken en ik absoluut geen spijt heb!

In 2015 ben ik begonnen met sporten bij een personal trainer, dit heeft mij zoveel motivatie gegeven dat ik niet meer ben gestopt met sporten en alleen maar door wil gaan. Helaas heb ik wat tegenslagen gehad zoals de ziekte van pfeiffer en kamp ik met een vitamine D en vitamine B12 tekort waardoor ik soms erg weinig energie heb. Ondanks dit blijf ik doorgaan en is het belangrijkste om goed naar mijn lichaam te luisteren. Mijn doel is nog steeds op strakker in mijn vel te gaan zitten en ik ben er 100% van overtuigd dat ik mijn doel ga bereiken.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.