GET A GRIP, JE BENT GEEN SLACHTOFFER!

“Het zit in mijn genen”, “ja, maar als er iets lekker op tafel staat, kan ik echt geen nee zeggen hoor”. Onzin! Waarom maak je het jezelf expres moeilijk? Waarom zoek je excuusjes? Ik heb het ook gedaan, eerlijk is eerlijk. Ik heb mezelf er vaak genoeg schuldig aangemaakt. Maar nu niet meer. En jij ook niet. Stap uit die slachtoffer. You’re not the victim here, dus stop met medelijden met jezelf te hebben. 

Een slachtofferrol, wat bedoel ik daarmee? 

Wat bedoel ik nu eigenlijk met slachtofferrol? Misschien komen deze excuusjes wel heel bekend voor:

  • Het zit in mijn genen.
  • Als mijn vriend aan het snoepen is kan ik echt geen nee zeggen.
  • Zij kan alles eten, maar als ik nog maar aan chocolade denk kom ik al aan.
  • Ik was op een verjaardag, dus het zou onbeschoft om iets af te slaan.
  • Ik heb alles al geprobeerd om af te vallen, maar niks werkt.

Is dit herkenbaar? Dan zet je jezelf, waarschijnlijk onbewust, in de slachtofferrol. Deze excuusjes hierboven hebben allemaal één ding gemeen. Het ligt altijd aan iets of iemand anders, maar niet aan jouzelf.

Diep van binnen weet jij misschien ook dat het onzin in, maar het is zo makkelijk gedaan, de schuld verschuiven. Het is easy om iets af te schuiven. Dan hoef je je er ook niet schuldig over te voelen, je kunt er immers niks aan doen toch?

En tuurlijk, sommige factoren, daar kan je ook niks aan doen. Dat betekent niet dat het volledig uit jouw reach ligt. Misschien zit overgewicht in jouw genen, misschien gaat het afvallen jou net wat moeilijker af dan een ander. Maar dat betekent niet, dat je er niks aan kunt doen. Hoe wil je gezond leven en afvallen, als je er blijkbaar toch niks aan kunt doen?

Tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn

Het is lastig om jezelf uit die slachtofferrol te halen. Je loopt tegen een soort denkbeeldige muur aan. De waarheid komt binnen en hard. Zelf, heb ik mezelf altijd voorgehouden dat het gek en raar was dat ik niet afviel. Ik at immers niet zo ongezond, toch? Gewoon, normaal. Hetzelfde als mijn ‘dunne vriendinnen’, om ze zo maar te noemen. Toen ik uiteindelijk besefte, dat ik mezelf voor de gek hield. En dat het naar binnenwerken van twee McDonalds menu’s, in één keer, nou niet echt valt onder een ‘normaal’ dieet. Of 4 croissantjes. Of een paar keer per week pizza. En nu denk jij misschien, hoe kan je dat nu niet zien? Ik geloofde oprecht dat mijn dieet ‘gezond’ was. Ik snapte er niks van. Totdat ik tegen mijn denkbeeldige muur opliep. En dat deed pijn.

Hoe kon ik nu zo dom zijn? Hoe kon ik nu niet zien dat wat ik at verschrikkelijk ongezond was. En dat het helemaal niet gek en raar was dat ik niet afviel. Dat het wel degelijk mijn schuld was, omdat ik mijn lichaam behandelde als een afvalcontainer voor fastfood? Ik voelde mij ontzettend teleurgesteld in mijzelf. Het was allemaal mijn schuld, ik had het zo ver laten komen en niemand anders.

Hoe heb ik het zover laten komen?

Vorig jaar startte ik met afvallen, nu ben ik 45 kilo kwijt!

The truth will set you free

Ik ben blij dat ik tot deze realisatie ben gekomen. Pijnlijk, maar bevrijdend. Ze zeggen altijd ‘the truth sets you free’, het is niet gelogen. Want wanneer je de waarheid weet, kan je er ook iets aan doen. Met de waarheid kun je werken, terwijl leugens je tegenwerken. Wanneer je ziet wat je fout doet en waarom, kun je er wat aan doen. Je zult je misschien oncomfortabel, verdrietig, boos of zelfs schaamte voelen, maar bedenk je hoeveel kracht in de waarheid zit. Jij hebt nu de kracht om je leven te veranderen.

Dus. Hoe komt je uit de slachtofferrol?

Dus hoe raak je uit die slachtofferrol? Probeer te ontdekken, wanneer jij deze gedachten hebt. Herken ze, en buig ze daarna om. Dit gaat je zeker niet in een dag lukken. Dit kost tijd. Het is immers moeilijk, om je eigen gedachte te controleren en een gewoonte te veranderen. Ik ben hier ook geen specialist in. Maar ik erken en herken dat ik het doe. En dat zet mij al een stap vooruit.

Wil je net als Lotte, het Gymjunkie Lifestyle Plan volgen om op een gezonde manier in shape te komen? Dan kun je de code ”lotte10” gebruiken in onze webshop. Geldig op alle producten in de shop!

Nog meer motiverende woorden van Lotte horen? Check dan haar video ⬇

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.