Danceney van der Geest powerliften

DANCENEY VERTELT OVER POWERLIFTEN

Als ik op een feestje vertel dat ik aan powerliften doe, krijg ik over het algemeen 3 dingen te horen: ‘Oh is dat met die gewichten boven je hoofd tillen?’ ‘Daar krijg je toch zo een dikke buik van?’ ‘Oh, dus je bent erg van de power zeker?’

De sport is nog jong. Veel mensen weten dat de sport bestaat maar hebben geen idee wat het inhoudt. Mark heeft mij gevraagd om jullie hier over in te lichtten.

ONTSTAAN

Powerliften is ontstaan uit het olympisch gewichtheffen. Daar waar de 2 onderdelen in het gewichtheffen meer op de technische uitvoering berusten komt het in vergelijking met de 3 onderdelen bij het powerliften meer op kracht aan. Maar vergis je niet, ook hier speelt techniek een grote rol.

Omdat olympisch gewichtheffen minder populair werd in de jaren 50 kregen andere krachtsporten meer de aandacht. Er werden wedstrijden gedaan in wie de sterkste bicep curl had maar ook in het squatten, bankdrukken en deadliften.

In de jaren 70 werd de IPF (international powerlifting federation) opgericht. Dat is een geteste internationale federatie waarbij hedendaags bijna 100 landen wereldwijd bij aangesloten zijn.

Het classic powerliften (ook wel raw of modern raw genoemd), wat op dit moment het populairst is, is ontstaan uit het equipped powerliften. Het eerste wereldkampioenschap classic, binnen de IPF, heeft pas in 2012 plaatsgevonden.

Danceney van der Geest powerliften

WAT IS HET?

Het powerliften kent 3 onderdelen. De squat, het bankdrukken en het deadliften. Voor ieder onderdeel heb je 3 beurten. Met de hoogste beurten wordt een totaal berekend wat uiteindelijk telt voor de winst. Alleen op internationale wedstrijden is er per onderdeel nog een medaille te winnen.

Een tijd terug heb ik hier een uitgebreide video over gemaakt.

MOET JE DIK ZIJN OM GOED TE KUNNEN POWERLIFTEN?

Absoluut niet. Zelf heb ik 4 jaar aan bodybuilding gedaan en ben ik het laatste anderhalf jaar een transformatie ondergaan van powerbuilding naar powerlifting. Ik ben in februari op mijn eerste wedstrijd Nederlands kampioen equipped geworden, in april 2e op het NK junioren classic en heb mij afgelopen maand op de DRC cup geplaatst voor het NK classic in december.

Hier een recente foto:

Danceney van der Geest powerliften

Je hebt een heleboel verschillende gewichtsklasse ’s voor mannen en vrouwen. Voor de vrouwen: 43 kg (Sub-Junior/Junior), 47 kg, 52 kg, 57 kg, 63 kg, 72 kg, 84 kg, 84 kg + en voor de mannen: 53 kg (Sub-Junior/Junior), 59 kg, 66 kg, 74 kg, 83 kg, 93 kg (mijn klasse), 105 kg, 120 kg, 120 kg+. Sub-junior ben je tot en met 18 jaar en junior tot en met 23 jaar.

De dikke buikjes vind je bij de vrouwen in de 84+ en bij de mannen in -105 en daar boven. De rest is vaak atletisch gebouwd en heeft alleen een dikke kont in plaats van een dikke buik vanwege al het gesquat en het gedeadlift.

Zie hier de bips van mijn concurrent in de -93 klasse #LoveYouDogan

Danceney van der Geest powerliften

HOE TRAINT EEN POWERLIFTER?

Als ik het moet vergelijken met het bodybuilden, wat ik eerst deed, is het eerste wat meteen opvalt dat de trainingen aanzienlijk langer duren. Omdat je als powerlifter traint op kracht is het belangrijk om genoeg rust tussen de sets door te nemen. Zo rust je bij het draaien van zware singles (1 herhaling per set) tot wel 5 minuten.

Als je daarbij in gedachte neemt dat je voor zo een zware single eerst een aantal opwarm setjes moet doen en je na je ‘main work’ nog wat isolatie oefeningen hebt staan ter ondersteuning van die 3 lifts, kom je soms wel uit op een training van 2 tot 3 uur. Een training korter dan anderhalf uur komt over het algemeen niet voor.

Danceney van der Geest powerliften

MIJN ERVARING

Bodybuilden heb ik altijd een leuke sport gevonden, maar ik ben erg competitief. Een gemiddelde bodybuilder kan 1 tot 2 keer per jaar met een piek prestatie meedoen aan een show. Na de minimaal 12-weken diëten met een beperkt sociaal leven en alle post-show binging. In het powerliften heb je minimaal 6-weken nodig om goed te pieken voor een meet. Ik heb dit jaar 4 wedstrijden gedraaid en in December doe ik nog mee aan het NK. Ik twijfelde nog om aan de SBD-cup mee te doen, maar heb het niet gedaan. Dit zijn dus 5 wedstrijd totaal dit jaar.

Danceney van der Geest powerliften

Het meten van de progressie van een powerlifter is ontzettend objectief. Daar waar wordt gekeken naar het totaal binnen een gewichtsklasse op een wedstrijd wordt er bij diverse ‘mockmeets’ of bij een gebrek aan deelnemers gekeken naar het aantal Wilkspunten. Dat is een formule die gebaseerd is op je geslacht, gewicht en totaal die wat zegt over jou als een lifter. Je Wilks berekenen kan hier.

De adrenaline voor dat je het platform opgaat vind ik het heerlijkst. Omdat je per onderdeel 3 beurten hebt spelen zenuwen een ontzettend grote rol. Er zijn namelijk per onderdeel criteria waar jouw lift aan moet voldoen en zodra bijvoorbeeld een squat niet diep genoeg is, wordt deze afgekeurd.

TOT SLOT

Powerliften is voor mij de shit. Als naturel atleet vind ik het super fijn dat er strak getest wordt. De community hier in Nederland is op moment nog vrij klein, waardoor je al snel iedereen leert kennen. Powerliften staat erom bekend dat de mensen binnen de sport het elkaar heel erg gunnen. Ik vind dat echt heel tof. Als je nieuw bent in de sport en je wilt het uittestten kun je je altijd inschrijven voor een beginnerswedstrijd.

Ik wil Mark bedanken voor de mogelijkheid dat ik dit blogje mocht schrijven.

One love.

Je kunt Danceney volgen op Instagram en Youtube!

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.