apparaten of losse gewichten het grote verschil squat leg press

APPARATEN OF LOSSE GEWICHTEN: HET GROTE VERSCHIL

Trainen op apparaten zorgt er meestal voor dat je snel meer kg’s zult kunnen verplaatsen. Alleen brengt dit vaak niet helemaal het gewenste resultaat.. Training waarbij je losse gewichten gebruikt kan lastiger zijn (vooral in het begin) maar dit brengt je uiteindelijk ook wel meer. Apparaten of losse gewichten? Lees de verschillen tussen deze twee..

 

ZIJN APPARATEN SLECHT?

Integendeel, apparaten zijn een goede manier om zonder hulp van iemand die je spot te groeien in kracht. Bij het trainen van borst bijvoorbeeld kan dit lastig zijn. Vaak loop je na een tijdje tegen een plateau aan qua gewicht. Dan heb je iemands hulp nodig omdat je anders niet het maximale kunt geven. Er is een grote kans dat je alles geeft in de laatste herhaling, waardoor je de volgende herhaling die je laat zakken niet meer omhoog gedrukt krijgt.

Niemand wil eindigen als iemand die om hulp roept met zijn laatste ademhaling en een stang op zijn borstkas met grote schijven eraan.. Dus wil je kracht opbouwen zonder hulp, dan zijn apparaten daar een prima manier voor.

apparaten of losse gewichten het grote verschil spotter bench press

Ook zijn er apparaten zoals bijvoorbeeld de (lying) leg curl die spieren zoals je hamstring dusdanig isoleren waardoor je deze nog beter kan trainen. Het is niet per se nodig, maar zeker een toevoeging als je aan bepaalde spieren zoals in dit geval de hamstrings extra aandacht wilt besteden.

Apparaten zijn dus wel degelijk goed als jij ze op een goede manier gebruikt. Ook als je bijvoorbeeld nog niet sterk genoeg bent om een push up te doen of alleen de stang omhoog te drukken bij de bench press, dan kan je eerst wat kracht opbouwen met een apparaat. Maar losse dumbells zijn in dit geval een nog betere optie.

 

apparaten of losse gewichten het grote verschil

 

LOSSE GEWICHTEN

Ten eerste zie je natuurlijk niet hoe scheef je je spieren gebruikt en hoe uit balans je eigenlijk bent als je alleen maar traint met vaste apparaten.. Dit merk je pas op wanneer je begint te trainen met losse gewichten. In het begin merk je dat de stang alle kanten opgaat wanneer je deze omhoog drukt bij een bench press. Dit kan je alleen maar corrigeren door het vaker te herhalen en jezelf hierbij te corrigeren.

Je versterkt hierbij alle spieren die nodig zijn om sterker te worden en meer controle over je lichaam te krijgen. Het begint vanuit de core en alle spieren ertussen richting jouw handen (of voeten) worden geactiveerd. Hierdoor maak je je hele lichaam sterk en niet alleen een bepaalde spier. Dit is ook nog eens erg goed voor de bloedsomloop en je gezondheid.

Door goed met losse gewichten te trainen waarbij je jezelf continu corrigeert en verbeterd maak je je lichaam sterker en leer je het ook beter aan te voelen. Kracht komt tenslotte vanuit controle (mind-muscle connectie),spiermassa is hierbij ondersteunend.

apparaten of losse gewichten het grote verschil squat

 

CONCLUSIE

Apparaten zijn een handige manier om in kracht vooruit te gaan zonder hulp van een spotter. Ook kunnen apparaten gebruikt worden om bepaalde lastig te isoleren spiergroepen extra te trainen.

Losse gewichten verbeteren de balans en controle over je lichaam en alle bewegingen die je maakt. Hierbij zal je ook eerder opmerken wat er fout gaat en is er dus meer ruimte voor verbetering.

 

Lees ook: supercompensatie, meer kracht en spiermassa

Wil je meer van ons zien? Je kunt ons volgen op Instagram en Facebook of meld je aan op onze nieuwsbrief!

 

body&fit creatine pure

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.