voordelen yoga mindset en lichaam

5 VOORDELEN VAN YOGA

Misschien heb je nog nooit aan yoga gedaan… Misschien heb je al eens een lesje gevolgd, maar heb je nog je twijfels… Of ben jij net zo’n enthousiaste yogi als ik? In deze blog deel ik 5 voordelen van yoga met je !

 1. Meer ontspanning

Door aan yoga te doen, kom je er achter hoe belangrijk het is om af en toe hélemaal uit de actiemodus te gaan. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door vaker bewust te ontspannen, zal je op de lange termijn veel gemotiveerder blijven om voldoende te bewegen en gezond te eten. Zelf dacht ik altijd: “hoe meer trainingen en hoe zwaardere gewichten, hoe beter”. Deze visie heb ik inmiddels toch wat bijgesteld. En met succes. Ik zit lekkerder in m’n vel dan ooit. Tegenwoordig kies ik vaker voor een relaxte yogasessie in plaats van een heftige workout. Ook probeer ik een aantal keer per week een yoga nidra sessie te doen en meer te mediteren. Lees ook mijn vorige blog over het belang van ontspanning.

 

 1. Beter in contact met je lichaam

Bij yoga is het een voorwaarde dat je in de houdingen altijd moet kunnen blijven ademen én glimlachen. Je mag je grenzen wel opzoeken, maar het is zeker niet de bedoeling om er continu overheen te gaan. Je leert dus steeds beter te luisteren naar je eigen lichaam. Je gaat je hierdoor minder vergelijken met anderen. Je gaat je vaker afvragen wat je nodig hebt, in plaats van wat je allemaal moet van jezelf. Als ik bijvoorbeeld heel veel spierpijn heb, erg vermoeid of verkouden ben, kies ik voor een rustigere yogasessie of maak ik een wandeling. Op die manier ben ik toch in beweging, maar geef ik mijn lichaam wel de kans om te herstellen.

 

 1. Bewustere voedingskeuzes

Door vaker te ontspannen, ervaar je minder stress. En vanuit een ontspannen toestand, zal je meer geneigd zijn om gezondere voedingskeuzes te maken. Hoe meer ontspanning je ervaart, hoe meer je jezelf de tijd zal gunnen om jouw maaltijd met aandacht te bereiden en op te eten. Vanuit mijn opleiding tot yogadocent ben ik me ook gaan verdiepen in de ayurvedische voedingsleer. Hier geldt niet de uitspraak “je bent wat je eet”, maar wel “je bent wat je verteert”. Het gaat er dus niet alleen om wat je eet, maar ook op welk tijdstip je eet, of je maaltijd warm/koud is en hoe je bepaalde voedingsmiddelen combineert. Zo is er binnen de ayurveda veel aandacht voor het gebruik van kruiden, om op die manier je spijsvertering te optimaliseren.

 

 1. Meer rust

Yoga betekent letterlijk: “het stilleggen van de schommelingen van de geest”. Door yoga leer je steeds meer vanaf een afstand naar je eigen gedachtes en emoties te kijken, in plaats van je erdoor mee te laten slepen. Je zal minder snel overspoeld raken en minder snel oordelen of iets goed of fout is. En een kalme geest zorgt voor een kalm lichaam. Dus zowel mentaal als fysiek zal je je rustiger gaan voelen.

 

 1. Meer zelfacceptatie

Dat yoga alleen is voor mensen die heel erg flexibel/slank/fit zijn, is een mythe. Yoga is voor iedereen. Voor elke houding zijn namelijk meerdere aanpassingen, waardoor je vaak zelfs met blessures aan yoga kan doen. Hoe fijn is dat? Bovendien is yoga, in tegenstelling tot veel andere sporten, niet competitief. Je kan het nooit fout doen. Het gaat erom dat je je er bewust van wordt hoe jouw geest en lichaam reageren als jij de houdingen uitvoert. Voel je weerstand? Wil je steeds meer/verder/beter? Het beoefenen van yoga brengt je in het hier en nu. Ik ben hierdoor anders naar mezelf en mijn lichaam gaan kijken. Ik ga mezelf steeds meer waarderen en kan vaker, en heel gemeend, tegen mezelf zeggen: “ik ben goed zoals ik ben”.

Als je meer tips wilt of benieuwd bent naar mijn yogareis, kun je mij volgen op instagram  @eveline_van_montfort

gymjunkie lifestyle plan vet verliezen

4 Reactie's
 • Jo
  Geplaatst op 07:01h, 08 oktober Beantwoorden

  Inspirerend en mooi artikel Eveline. Ik herken veel dingen, maar ik ben geen yoga beoefenaar. Althans niet bewust….

  • Eveline van Montfort
   Geplaatst op 08:53h, 09 oktober Beantwoorden

   Dankjewel, Jo! Wat fijn dat je veel dingen herkent! Yoga is natuurlijk ook veel ruimer dan puur het beoefenen van de yogahoudingen… 😉 Dank voor je reactie!!

 • Lobke
  Geplaatst op 07:38h, 12 oktober Beantwoorden

  Mooi artikel weer!

  • Eveline
   Geplaatst op 11:37h, 14 oktober Beantwoorden

   Dankjewel 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.