yoga

MOET JIJ OOK ZOVEEL VAN JEZELF?

“Om een doel te bereiken, moet ik hard werken.”

 “Als ik me maar genoeg inzet en blijf doorzetten, zal ik uiteindelijk lekkerder in mijn vel zitten.”

 “Zolang ik maar in de actiemodus zit, ben ik goed bezig.”

MOET JIJ OOK ZOVEEL VAN JEZELF?

Dat is hoe ik altijd dacht! En het klopt natuurlijk ook dat als je iets wilt, je daarvoor moet werken. Om iets te kunnen bereiken, is soms zelfs een bepaalde mate van stress nodig. Toch kan het continu “aan” staan nadelig zijn voor je gezondheid. Als je te weinig ontspant, is het parasympatisch zenuwstelsel namelijk te weinig actief, waardoor jouw spieren en organen onvoldoende kunnen herstellen. Te lang, te veel fysieke en mentale stress zullen je mindset en je lichaam dus niet ten goede komen.

Als ik zelf te lang in de actiemodus zit, kan zich dat bij mij uiten in slecht slapen of lichamelijke vermoeidheid, maar meestal merk ik ook een verandering in mijn mindset. Gedachten als “ik wil vaker sporten, ik wil gezonder eten” veranderen dan in “ik MOET vaker sporten, ik MOET gezonder eten…” Deze “moet-mindset” zorgt voor meer stress. En als ik langdurig onder stress sta, hou ik het sporten en gezond eten juist minder goed vol en krijg ik meer behoefte om te zondigen of vind ik het heel erg als ik een keer een training oversla.

HOE VIND JE DIE BALANS?

Een goede balans tussen in- en ontspanning is dus erg belangrijk voor mijn mindset en om uiteindelijk mijn doelen te kunnen bereiken. Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar zelf heb ik echt moeten ondervinden dat ontspanning belangrijker is dan ik altijd dacht. Wat mij helpt om beter te herkennen wanneer ik te lang in de actiemodus zit, is yoga. Door yoga word ik me steeds bewuster van het effect dat inspanning en ontspanning op mijn lichaam en geest hebben. In een yogales draait het namelijk niet alleen om actie of alleen om ontspanning. Het gaat juist om de continue afwisseling tussen deze twee, waarbij je aandachtig blijft voor je ademhaling. Wanneer ik merk dat ik mijn adem inhoud bij een bepaalde houding, zie ik dat als een signaal. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat ik te veel in één keer wil.

YOGA HIELP MIJ TE WISSELEN TUSSEN AAN EN UIT STAAN

Door tijdens yoga steeds af te wisselen tussen de “aan-“ en “uit-stand”, leer ik ook buiten de yogalessen om mijn “aan-“ en “uit-“ modus beter herkennen. Tijdens workouts in de sportschool werk ik bv. meer met mijn ademhaling. En als ik thuis lekker een serie aan het kijken ben, sta ik er vaker bij stil of ik dan ook écht volledig tot rust kom of staat m’n mobiel bijvoorbeeld nog aan en krijg ik daar steeds prikkels van. Ontspan ik dan echt? Of heb ik eigenlijk iets anders nodig? Kortom, ik probeer steeds beter naar mijn lichaam te luisteren.

Ik krijg er meer zicht op wanneer ik een tandje bij mag steken, of wanneer ik de touwtjes juist wat mag laten vieren. Yoga zorgt dus niet alleen voor meer flexibiliteit in mijn lichaam, maar ook in mijn mind. Als een training een keer wat minder gaat, is dat niet zo erg. Ik kan dan makkelijker tegen mezelf zeggen: ik heb tenminste iets gedaan en morgen weer een nieuwe dag. Als ik een periode wat minder sport, is dat geen ramp. Het kan dan ook juist fijn (en nodig) zijn om ultiem toe te geven aan de ontspanning, om er daarna weer voor de volle 100% tegenaan te gaan. Zo blijft het ook leuk om aan mezelf te werken. Streng zijn voor jezelf kan helpend zijn, maar niet continu. Met een mind die in balans is, behoud ik in ieder geval veel meer ruimte en motivatie over om een nieuw recept uit te proberen of om naar de sportschool te gaan voor een goede workout dan met een “moet-mindset”.

Hoe zit het bij jou met de balans tussen inspanning en ontspanning?

Mag jij ontspannen van jezelf of sta jij continu in de actiemodus?

Voel jij je schuldig als je een training overslaat of kies je er ook wel eens bewust voor een rustdag en lukt het dan om er optimaal van te genieten?

Ik ben erg benieuwd en hoor het graag!

Liefs,

Je kunt Eveline op Instagram volgen!

gezond afvallen gymjunkies

 

4 Reactie's
 • Lobke
  Geplaatst op 18:26h, 18 september Beantwoorden

  Wat supermooi geschreven Eveline! Thanks voor de motiverende woorden!

  • Eveline
   Geplaatst op 17:00h, 19 september Beantwoorden

   Dankjewel, Lobke!! Graag gedaan! Fijn dat je er iets aan hebt 🙂

 • Jo
  Geplaatst op 11:55h, 21 september Beantwoorden

  Dag Eveline,

  Erg herkenbaar en je inspireert me om ook meer te doen met niets doen.
  Balans zoeken in je hoofd en lichaam tussen ik wil of ik moet is inderdaad waar het om gaat. Nu nog de praktijk…😉

 • Eveline van Montfort
  Geplaatst op 20:27h, 21 september Beantwoorden

  Dag Jo,
  Dank voor je reactie! Wat fijn dat het herkenbaar is en dat het je inspireert.
  Het kan inderdaad een hele uitdaging zijn om deze mooie theorie in de praktijk te brengen. Ik denk dat kleine stapjes vaak al veel meer effect kunnen hebben dan we soms denken 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.