Gepofte zoete aardappel met kip en courgette

VOORDELEN VAN ZOETE AARDAPPEL + 3 RECEPTEN


De zoete aardappel, bataat of yam wordt dan wel aardappel genoemd, maar heeft eigenlijk meer weg van een wortel dan van een aardappel. Vroeger moest je ervoor naar de toko, maar tegenwoordig is het ook hier in Nederland een erg populair product en dan ook overal verkrijgbaar. We zien hier vooral de witte en oranje varianten, maar er zijn heel wat verschillende varianten van de zoete aardappel. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar bieden ook nog eens een hoop gezondheidsvoordelen!

VOEDINGSWAARDEN
(bron Wikipedia)
Hoeveelheid perĀ 100 g
Energie (kcal) 85
Vet 0,1 g
Verzadigd 0 g
Meervoudig onverzadigd 0 g
Enkelvoudig onverzadigd 0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 55 mg
Kalium 337 mg
Koolhydraten 20 g
Voedingsvezels 3 g
Suikers 4,2 g
Eiwitten 1,6 g
Vitamine A 14.187 IU Vitamine C 2,4 mg
Calcium 30 mg IJzer 0,6 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,2 mg
Vitamine B12 0 Āµg Magnesium 25 mg

 

AARDAPPEL?

De zoete aardappel wordt vaak vergeleken met de gewone aardappel. Waarschijnlijk omdat ze in onze taal dezelfde benaming hebben gekregen en ook worden ze vaak op dezelfde manierĀ gebruikt. Alleen het grote verschil is toch wel dat de zoete aardappel echt een groente is en de gewone aardappel is dat niet. Ook is het lastig om deze twee te vergelijken omdat je verschillende soorten zoete aardappels hebt en nog veel meer soorten ‘gewone’ aardappels.

Het verschil in grote lijnen is dat de aardappel gemiddeld een wat hoger gehalte aan koolhydraten heeft, terwijl de zoete aardappel weer hoger zit in suikers (vandaar de zoete smaak). De aardappel heeft bepaalde macro-nutriĆ«ntenĀ in hogere hoeveelheden zoals vitamine B6 en B11 (foliumzuur). Maar toch wint de zoete aardappel het hierbij met iets meer aanwezige macro-nutriĆ«nten.

 

LAGE GLYCEMISCHE INDEX

Ik hebĀ altijd geloofd dat de zoete aardappel veel beter voor je zou zijn omdat de koolhydraten langzamer worden afgebroken in ons bloed en hiermee minder grote schommelingen in onze bloedsuiker veroorzaakt. Alleen ik kan hier nergens echt bewijs van vinden of dit nou ook echt zo veel scheelt met de gewone aardappel.

Ik denk dat we te snel een stempel als ‘superfood’ hebben gegeven aan iets wat misschien net iets minder effect heeft op onze bloedsuikerspiegel. Het vezelgehalte is hoger in de zoete aardappel waardoor er inderdaad minder snel een suikerpiek zal ontstaan maar dat verschil is niet groot genoeg om daarbij gelijk van de gewone aardappel af te stappen. Ieder lichaam is anders, dus gezondheid is ook voor iedereen anders. Eet alles met mate, dan geniet je vooral van de gezondheidsvoordelen.

 

STRESS VERLICHTEND

De zoete aardappel bevat een vrij hoog gehalte aan magnesium. Dit helpt mee aan talloze processen in ons lichaam en verlicht hierbij het lichaam ook gelijk van opgebouwde spanning in de vorm van stress. Het ontspant de spieren en zorgt ervoor dat je beter tot rust kan komen. En rust is goed voor iedereen!

 

OGEN EN HUID

Een van de macro-nutriƫnten waarin de zoete aardappel zich weer sterk onderscheid van de gewone aardappel is het hoge gehalte aan betacaroteen. Dit stofje is super voor je ogen en de huid. Het helpt bovendien bij bescherming tegen teveel UV-straling waardoor je ook veiliger de zon in kan. Ook is er aangetoond dat dit stofje preventief werkt tegen astma en bescherming biedt tegen prostaatkanker. Good stuff!

 

GEBRUIK

Je kan heel veel doen met de zoete aardappel. Bakken, poffen, koken, grillen en je kanĀ het zelfs rauwĀ eten. Net als met de gewone aardappel kan je genieten van de vele gezondheidsvoordelen, nog net iets meer dan de gewone aardappel zelfs. Maar eet het met mate want teveel ervan is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Hieronder heb ik wat verschillende soorten gerechten opgezocht van de zoete aardappel. Kies je favoriet uit!

 

RECEPTEN

 

Hier vind je nog meer voedingsweetjes

Wil je meer van ons zien? Je kunt Gymjunkies volgen op Facebook, Instagram of meld je aan op onze nieuwsbrief!

 

BODY EN FIT FOOD DEALS

 

1 Reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.