voedingsweetje citrusvruchten

VOEDINGSWEETJE CITRUSVRUCHTEN – BOOST JE IMMUUNSYSTEEM

Sinaasappels en mandarijnen; ze zijn enorm lekker, gezond en sappig! Citrusvruchten zijn echte uitblinkers op het gebied van voedingsstoffen en smaak. Ze maken ons het hele jaar door gelukkig. In de winter dienen ze als immuun booster voor ons (bye bye verkoudheid) en in de zomer zijn ze de perfecte verfrissing op een warme dag.

Hun uiterlijk is anders qua kleur, vorm en grootte. Maar sinaasappels, grapefruits, citroenen etc. hebben allemaal √©√©n heel bijzonder ding gemeen. Ze worden vrijwel allemaal als gezond beschouwd! ūüėĀ

BELANGRIJKE VOEDINGSSTOFFEN

Natuurlijk biedt elke soort citrusfruit ook een uniek portie voedingsstoffen. Je kunt zeggen dat ze hier allemaal punten scoren. Mandarijnen, limoenen, etc. beschermen de cellen, vertragen het verouderingsproces en verminderen het risico op kanker. Er is ook een goede reden waarom je de witte laag op de mandarijnen of sinaasappels er niet helemaal af moet halen, maar gewoon mee moet eten. Juist daar zit een stofje in, dat ontstekingsremmend werkt en antioxiderend werkt.

Citrusvruchten bevatten in principe¬†weinig calorie√ęn¬†en¬†nauwelijks vet, terwijl koolhydraten zoals fructose en dextrose voor de nodige¬†energie¬†zorgen.

De sinaasappel, grapefruit etc. bevatten ook mineralen zoals calcium en kalium en vezels. Hoewel dit laatste gehalte vrij laag is in vergelijking met andere vruchten, zal je spijsverteringssysteem ook tevreden zijn met een kleiner portie.

Citrusvruchten zijn het meest bekend om de voedingsstof vitamine C. Ze worden de vitamine C-bommetjes genoemd. Met alleen al twee sinaasappels is je dagelijkse behoefte bijna gedekt.

HELPT BIJ AAN EEN STERKER IMMUUNSYSYTEEM

De winter wordt ook wel het seizoen van de verkoudheid genoemd. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Want er is een wondermiddel dat je kan redden van niezen, snuiten en hoesten. We hebben het over¬†vitamine C, die belangrijk is voor een goed functionerend immuunsysteem. Omdat we het risico op infecties niet willen vergroten, is het verstandig om altijd voldoende vitamine C in je lichaam hebben, vooral in de winter. En deze vind je dus voldoende in citrusvruchten. ūüėä

Vitamine C kan het verloop van een verkoudheid misschien verkorten, maar heeft meer een werking om het te voorkomen. Daarom kun je beter van te voren al aan die warme citroenthee beginnen om de verkoudheid tegen te gaan. Schenk heet water over het sap van een uitgeknepen citroen en voeg je eventueel nog wat honing toe.

DE FAVORIETEN

De lijst met fruit die tot de familie van de citrusvruchten behoren is lang. Zo lang dat het niet in deze blog past. Dus focussen we ons op onze favorieten:

  • Sinaasappel
  • Citroen
  • Mandarijn
  • Grapefruit
  • Pomelo
  • Kumquats

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.