burn out

VALESCA HAD EEN BURN-OUT

Lieve mensen, ik schrijf altijd met liefde en plezier voor jullie. Ik inspireer en help graag anderen waar ik kan. Bij het onderwerp burn-out weet ik de eerste woorden niet te vinden om mee te beginnen.. omdat dit een gevoelig onderwerp is voor me. MAAR ik weet ook dat door mijn eigen ervaring te delen, ik anderen kan helpen die dit nu meemaken. Ik wil ze laten weten dat er altijd een weg uit is en je niet alleen bent! 😊

WAT IS EEN BURN-OUT?

Als je een burn-out hebt ben je zowel lichamelijk als geestelijk helemaal uitgeput. De vermoeidheid en uitputting belemmeren je in het dagelijks leven. Lichamelijke en psychische klachten nemen toe. Mensen denken vaak dat een burn-out werk gerelateerd is maar dit is niet altijd het geval. Dit kan ook goed komen door bijv. constant financiële zorgen, spanningen in het gezin of als omstandigheden zich opstapelen.

burn out

DE EMMER LIEP OVER

Nog niet heel lang geleden kwam ik in een burn-out terecht. Naast mijn 40-urige baan waar ik te veel van mezelf verwachtte, deed ik nog een studie. Ik ging op mezelf wonen, was erg onzeker en had weinig zelfvertrouwen. Iedereen om mij heen wilde ik tevreden houden en daar deed ik alles voor. De buitenwereld kende mij op dat moment ook niet beter dan het meisje dat altijd glimlachend door het leven ging.  En dit heb ik lang volgehouden..

Ik belandde eerst in een depressie en doordat alles zich opstapelde kwam ik terecht in een burn-out. Ik kreeg klachten zoals hoofdpijn, heftige nek- en rugklachten, een opgejaagd en depressief gevoel, angst op het werk, slechte concentratie, vergeetachtigheid en was 24/7 uitgeput. Daardoor deed ik ook niets meer na mijn werk, omdat ik er de energie gewoon simpelweg niet voor had. Mijn leven bestond alleen nog maar uit werk, studie, slapen en eten. Tot de dag kwam dat het emmertje overliep.. Hoe hard ik ook vocht en mijn best deed, mijn lichaam was op en op dat moment viel ik in duizend stukjes op de grond (niet letterlijk, zo voelde het haha). Ik wist niet meer wat ik moest doen, wat ik voelde, wie ik was en hoe ik dit moest gaan oplossen. Ik wilde het wel maar ik wist gewoon niet hoe? Je zit in een diep zwart gat waar je alleen maar dieper in lijkt te zakken. Ik kwam thuis te zitten en kreeg een hele goede psycholoog toegewezen.

IK KON HET NIET ACCEPTEREN

Lang heb ik niet kunnen accepteren dat ik in een burn-out zat en voelde ik me vaak onbegrepen door anderen om me heen. Ik denk persoonlijk dat het lastig is voor mensen die dit niet hebben meegemaakt om te begrijpen hoe het voelt. En dat is niet erg, dat snap ik nu. Niets is lastiger dan iemand willen helpen en er voor iemand zijn die psychisch “ziek” is. Ik had vaak momenten waarop ik dacht “had ik maar een gebroken arm of been dan zouden anderen zien dat er iets niet oké met me is”. Je ziet er van de buitenkant niets aan en de meeste mensen om je heen hebben daarom ook niets door.

Later kwam ik erachter dat de “trigger” bij mij het werk was en nadat dat weggenomen werd, ging het steeds wat beter met me. En nee zoiets gaat niet in een stijgende lijn, dat gaat met ups en downs. Ik ging leuke dingen doen, dingen die mij deden ontspannen. Ik ging elke dag de buitenlucht in en begon het sporten weer op te pakken. Ondanks alles stond ik zeer positief in het leven en wilde ik ook ALLES aanpakken wat ik kon doen om beter te worden. Onthoudt: elke persoon doet dit anders, op zijn/haar eigen manier en tempo.

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Ik begon te lezen over persoonlijke ontwikkeling. Boeken over hoe ik mijn zelfvertrouwen kon versterken en over wetenschappelijke onderzoeken van het brein. Ik ontdekte de ‘Wet van Aantrekking’ en hoe dit andere levens beïnvloed had. Mensen met dezelfde soort verhalen. Ook ben ik gaan mediteren. Ik sta hier heel nuchter in en dacht oké laat ik het gewoon proberen. Mediteren met een begeleidende stem en na een aantal van die meditaties besefte ik dat het me zo’n goed gevoel gaf. Ik voelde me lichter en blij.

Het komt er op neer dat wat je situatie ook is, het bij jezelf begint. Dat jij degene bent die actie moet ondernemen om hier uit te komen, want niemand anders kan dat voor je doen. En ja het zal niet makkelijk zijn, maar de enige weg is er dwars doorheen. En geloof me, het gaat je op langere termijn helpen, op een positieve manier. Het heeft mijn ogen geopend en nee ik ben niet meer de Valesca die ik was, maar dat wil ik ook niet. Ik leef nu veel vrijer, gelukkiger en sta heel anders in het leven. Ik kan met zekerheid zeggen dat het diepste dieptepunt in mijn leven ook het mooiste was. Hierdoor ben ik echt gaan leven, van mezelf gaan leren houden en gaan beseffen wat er toe doet en dat ben JIJ zelf!

Liefs, Valesca

Voor schema’s op maat met of zonder coaching mail je vrijblijvend voor meer info naar info@gymjunkies.nl. 

Volg Valesca via Instagram! =)

 

2 Reactie's
 • Eline
  Geplaatst op 08:59h, 21 februari Beantwoorden

  woow! Het is net of ik mijn eigen verhaal lees..
  Heel fijn en mooi geschreven, en zeker helpend voor iedereen. Van begrip tot herkenning.

  Liefs Eline

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 09:32h, 25 februari Beantwoorden

   Wat fijn om te horen dat jij er ook uit bent. Dit maakt je alleen maar sterker 🙂

   Liefs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.