stress verminderen 7 tips

7 tips om stress te verminderen

Stress is in onze maatschappij bijna niet te vermijden. Wel kan je leren ermee om te gaan. Er zijn genoeg manieren om jezelf er makkelijk van te ontladen en er bewuster mee om te gaan zodat je meer energie hebt voor de dingen die er echt toe doen in het leven. Zoals dingen die jij zelf wilt doen en vaak toch maar niet doet, omdat je zo moe bent wanneer je thuiskomt van school of werk.

Zonde, want dan leef je niet echt je leven zoals jij dat wilt..

Eerder schreef ik al een blogje voor de mensen die te vermoeid zijn om na hun werk nog te sporten. Ik geef wat tips over hoe je meer energie krijgt door wat dingen anders te doen. Vandaag geef ik wat tips die direct effectief zijn om van je stress af te komen en de kwaliteit van elk moment hiermee verbeteren.

 

MINDER STRESS = MEER ENERGIE

 

1. Glimlachen

Lichaamstaal doet veel meer dan je denkt. Tover maar eens een zachte glimlach op dat serieuze gezicht van je, je zult direct voelen wat het met je doet. Door de mondhoeken omhoog te bewegen worden er processen in je lichaam geactiveerd waardoor geluksstofjes aangemaakt worden en je stress direct wat zal afnemen. Moet je nagaan wat het met je doet als je alles wat minder serieus neemt in je leven. Smile more!

 

tips tegen stress lachende zebra

 

2. Ademhalen

Het lijkt vanzelfsprekend – ademhalen – , maar vaak wanneer we teveel aan het nadenken zijn houden we onze adem vast en dit bouwt stress en spanning op in ons lichaam. Richt je wat vaker op je ademhaling wanneer je dit merkt, adem rustig verder en laat de stress verdwijnen.

Probeer dit ook eens in combinatie met een glimlach. Doe je ogen dicht, zet een smile op je face en haal een paar keer diep adem. Welke stress?

 

3. Meditatie

Zelfs in onze westerse cultuur begint meditatie steeds populairder te worden. En met goede redenen ook! Buiten alle positieve effecten die het biedt is het ook de meest simpele manier om van je stress af te komen.

En meditatie hoeft niet lang te duren, een paar minuutjes je ogen sluiten doet al wonderen. Je kunt het doen om een betere start van de dag te maken. Of juist om beter en sneller in slaap te komen. Je kunt het letterlijk op elk moment van de dag doen. Bijvoorbeeld wanneer je voelt dat je teveel in je hoofd zit en de stress je teveel gaat worden. Of juist om het voor te zijn..

Sluit je ogen, haal een aantal keer diep adem en laat vervolgens je ademhaling rustig worden. Stuur het niet, richt alleen je aandacht erop. Het is eigenlijk niet meer dan ademhalen (met een glimlach op je gezicht), maar het doet wonderen.

 

tips tegen stress meditatie

 

4. Yoga

Yoga zorgt ervoor dat je je volledige aandacht richt op wat je aan het doen bent. Het zorgt voor een betere ademhaling en hiermee is het dus ook een directe stress ontlader. En dan word je er ook nog eens sterk en soepeltjes van! Lees hier meer over yoga.

 

5. Wandelen

Dat mensen met een hoofd vol zorgen ‘s avonds weleens een ‘blokkie om’ doen is niet voor niks. Wandelen zorgt ervoor dat je ademhaling verdiept en je even uit de omgeving bent waar je getriggerd wordt tot nadenken. Je lichaam brengt zichzelf weer in balans en hier hoef je helemaal niets voor te doen, gewoon lekker wandelen.

De buitenlucht verlaagt de stress en als je dit dan nog eens in de natuur zou doen ook heeft het helemaal een kalmerend effect.

 

6. Sporten

Net als bij yoga en wandelen hebben de meeste andere sporten ook het stress verlagende effect. Daarom is het belangrijk dat je een sport vind die bij je past. Iets wat je echt met plezier kunt doen. Want alleen dan doe je het met je volledige aandacht. Zolang je merkt dat je blijft nadenken terwijl je met je sport bezig bent is het goed om je aandacht meer op je ademhaling te richten.

Werkt dit nog steeds niet? Dan is het misschien eens slim om een sport te zoeken die beter bij je past. We hebben allemaal verschillende interesses!

 

7. Muziek luisteren

Welke muziek? Muziek waar je hoofd rustig van wordt. Muziek waar jij je lekker bij voelt. Zoek ook eens op Youtube naar meditatie muziek of binaural beats. Dit is muziek die jouw hersenen met bepaalde trillingen en golflengtes in een staat brengt waardoor je automatisch rustig wordt. Hierdoor zal je stress afnemen en je zult vanzelf ervaren dat dit meer energie oplevert.

 

tips tegen stress muziek luisteren

 

Laat je gedachtes gaan en je ziet vanzelf dat het leven helemaal niet zo serieus hoeft te zijn.

 

mindset blogs

Meer zien van Mark? Volg hem dan op Instagram!

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.