stefanie balk, bikini fitness wedstrijd, fitness wedstrijd, interview gymjunkies

Interview met Stefanie | Bikini Fitness Wedstrijd

Stefanie heeft meegedaan aan een bikini fitness wedstrijd en dat was niet altijd even makkelijk. Het was een stuk zwaarder dan ze had verwacht, maar ze heeft doorgezet. Ze vertelt ook openhartig hoe ze zich voelde, hoe ze zichzelf heeft weten te accepteren zoals ze is en waarom ze nooit meer een wedstrijd gaat doen. 

Leuk dat je je verhaal wil delen op onze website. Kun je je even kort voorstellen?

”Ik ben Stefanie Balk, 27 jaar oud en ik woon samen met mijn lieve vriend Carlos en mijn twee kleine boefjes Florencio & Carlitos van 6 en 3 jaar oud. Ik werk momenteel in de sportschool bij Fit For Free waarbij ik mensen help in de sport wat mijn grote passie is naast een trotse moeder zijn.”

stefanie balk, bikini fitness wedstrijd, fitness wedstrijd, interview gymjunkies

Wat was voor jou de reden om mee te doen aan een bikini fitness wedstrijd?

”Waarom ik mee wilde doen aan een bikini fitness wedstrijd was, omdat ik mezelf niet goed voelde in mijn eigen lichaam. Ik wilde graag een doel bereiken zodat ik trots op mezelf kon zijn en geen gevoel had van falen. Dit kwam voornamelijk omdat ik nooit tevreden was met wie ik ben en met de gedachte dat als het mij zou lukken om een atletische lichaam te hebben ik niet meer mijn onzekerheden had.”

Was je daarvoor al veel bezig met voeding en training?

”Voor de bikini fitness was ik ook altijd al bezig met voeding en sport, maar door te weinig ervaring was het nooit naar mijn wens. Achteraf gezien at ik soms veel te veel en soms veel te weinig waardoor ik soort van een jojo effect kreeg van ondergewicht naar overgewicht.Toen heb ik besloten om een coach te nemen die mij kon helpen met mijn droom lichaam. Ik maakte gelijk een afspraak met mijn coach om mijn doelen te realiseren, Mijn eerste vetmeting begon met 25% vet en eindigde 6 maanden later op 14% vet. Dit was een hele heftige en intense periode.”

stefanie balk, bikini fitness wedstrijd, fitness wedstrijd, interview gymjunkies

Hoe heb je de voorbereiding op de wedstrijd ervaren qua voeding & training?

”Ik moest natuurlijk op een speciaal dieet met het juiste aantal calorieën, verschillende soorten supplementen en een speciaal trainingsschema met de combinatie van krachttraining en cardio. In het begin voelde het goed omdat ik nog best hoog in mijn calorieën zat en maar 3 dagen in de week hoefde te sporten. Dit was ook nog redelijk te combineren met mijn gezin. Ik wist van te voren dat het zwaar zou zijn maar zo zwaar had ik nooit verwacht toen ik bijna aan het einde was. Vooral zoveel afvallen in een korte tijd was gewoonweg bijna niet te doen. Mijn voedingsschema was ondertussen veranderd naar een schema onder mijn calorie behoefte en mijn sportschema was opgehoogd naar 2 keer per dag 5 á 6 dagen in de week.”

Hoe ging het tijdens de voorbereiding mentaal met je?

”Het werd mentaal erg zwaar, want mijn lichaam schreeuwde om rust. Ook heb ik tijdens het traject een ernstige aanval gehad op een cardio apparaat. Ik moest met een ambulance naar het ziekenhuis waar ik twee dagen moest verblijven. Ondanks dit drama heb ik alsnog besloten om door te gaan want opgeven was geen optie. Het heeft me erg veel gekost en ik kreeg veel gesponsord zoals mijn bikini, coaching  ,poseerlessen,  supplementen, eten en nog veel meer. Ik had de laatste dagen erg veel stress omdat ik alsnog een goede moeder wil zijn voor mijn lieve jongens en een zorgzame vrouw voor mijn vriend maar met zo’n uitgeput lichaam is dat bijna onmogelijk.”

Hoe vond je het om op het podium te staan?

”Een aantal dagen voor de wedstrijd was ik erg zenuwachtig en had ik vaak gebroken nachten. Toen ik eenmaal op het podium stond voelde ik mezelf nog steeds onzeker. Ik denk niet dat dit aan de buitenkant te zien was, maar door de onzekerheid kon ik niet bewust genieten van het moment. Ik had nog steeds het gevoel dat ik gefaald had. Als ik achteraf de foto’s en filmpjes terug kijk ben ik wel erg trots op mezelf. Waarschijnlijk had ik die gevoelens, omdat ik laag in calorieën zat. Dan werkt je hormoonhuishouding niet optimaal waarbij je sneller last krijgt van negatieve gevoelens.”

Hoe ben je na je wedstrijd gaan eten en trainen?

”Kort na de wedstrijd heb ik mijn lichaam weer aangevuld tot mijn gezonde BMI en kan ik met een gezond verstand terug kijken op het hele bikini fitness traject. Door mijn ervaringen die ik heb doorlopen heb ik mezelf kunnen accepteren en met een lichaam met meer curves en rondingen. Ik voel me erg goed in mijn vel en ik doe nooit meer aan een dieet. Ik eet wat ik zelf wil en wat mijn lichaam vraagt. Ik vertrouw op mijn lichaam waar het behoefte aan heeft. Als dat soms wat meer calorieën zijn dan heeft mijn lichaam dat nodig. Het is een bevrijding dat ik gewoon mee kan eten met mijn gezin , familie en vrienden. Uiteraard blijf ik wel sporten 3 á 4 dagen in de week maar niet om af te vallen maar omdat ik het leuk vind en dit een passie blijft.”

Heb je moeite gehad om weer in een normaal ritme te komen na de wedstrijd?

”Nee, ook als ik hier achteraf aan terug denk vraag ik me af hoe ik dit heb volgehouden. Vooral met het voedingsschema van de laatste dagen. Ik hou van eten en dat laat ik me nooit meer afpakken haha!”

Kun je globaal vertellen wat je op een dag at toen je in je wedstrijdvoorbereiding zat?

”Het voedingsschema van de laatste weken bestond uit 6 maaltijden verdeeld over de dag met erg weinige porties. Veel gember citroen thee en enorm veel bleekselderij.”

Hoe ziet een dag qua eten er nu uit?

”Een normaal voedingspatroon: 3 hoofdmaaltijden,  3 tussendoortjes, 2 stuks fruit, erg gevarieerd ( elke dag anders) maar alsnog let ik wel op de porties. Op dieet ben ik niet meer. Ik eet koekjes, gebakjes, brood. Het maakt me niet meer uit er staat niks meer op een verboden lijst en juist omdat ik dit mezelf toelaat, eet ik het weinig omdat ik er geen zin in heb.”

stefanie balk, bikini fitness wedstrijd, fitness wedstrijd, interview gymjunkies

Veel vrouwen hebben na een wedstrijd moeite met de shape die ze dan krijgen. Heb jij dit ook zo ervaren?

”Nee ik heb dit niet zo ervaren. Ik ben nu mentaal erg sterk en ik heb het volledig geaccepteerd om aan te komen. Ik ben zelfs blij met mijn rondingen, dat had ik echt nooit verwacht! Ik voel me nu echt een sterke vrouw en ik hoef niet meer in maatje 34. Ik kan nu weer vol energie in het leven staan om mooie momenten met mijn gezin te beleven. Dat is voor mij veel belangrijker dan hele dagen met eten en sporten bezig zijn. Ik geniet van het leven en dat straal ik ook uit. Ik kan nu zeggen dat ik een zelfverzekerde vrouw ben en als je dat kan uitstralen dan ben je pas mooi en dat gevoel van zelf acceptatie gun ik iedereen!”

Zou je nog een keer een wedstrijd doen?

”Nee, ik wil nooit meer een wedstrijd doen.”

Wat zou je als advies geven voor mannen of vrouwen die een wedstrijd willen gaan doen?

Het is niet makkelijk en het kost veel tijd maar het is niet onmogelijk. Onthoud wel dat gewicht of een bepaalde shape je niet gelukkig maakt, dus om die reden moet je het niet doen.

Voor de mensen die het makkelijk kunnen combineren met werk of gezin, niet veel moeite hebben om een dieet te volgen, rustig de tijd kunnen nemen zonder een specifieke datum en het financieel kunnen verantwoorden? Dan is mijn advies om ervoor te gaan! Ieder mens is anders wat voor mij niet werkt kan voor een ander wel goed werken, daarom is iedereen uniek en ben je goed zoals je bent.

Veel liefs,

Stefanie

Je kunt Stefanie volgen via Instagram @ns.balk. 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.