ebony menso orthomoleculair therapeut

Leer je lichaam beter kennen met orthomoleculaire therapie


Ortho-mole-watt? Regelmatig verslikken mensen zich in het woord wanneer ik vertel dat ik orthomoleculair therapeut ben. Misschien denk je nu aan de tandarts, of heb je er al eens vaag van gehoord.

 

Wat betekend orthomoleculair?

Om het je wat makkelijker te maken: ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘goed’ of ‘juist’, orthomoleculair staat ervoor goede moleculen op de juiste plek in het lichaam te krijgen. Eigenlijk deden onze opa’s en oma’s en voorouders allang aan orthomoleculaire therapie, maar dan op huis, tuin en keukenniveau. Oma’s weten vaak wel raad met natriumbicarbonaat (baking soda) voor maagklachten, of vit. C en zink bij een verzwakt immuunsysteem. Deze (eenvoudige) oplossingen zijn evengoed orthomoleculaire wijsheid! Orthomoleculaire therapie heeft inmiddels dan ook een wetenschappelijke onderbouwing.

Ik behandel mensen met o.a. prikkelbaar darmsyndroom, vermoeidheidsklachten, vertraagde stofwisseling, moeite met het opbouwen van spieren, eczeem, hormoonproblemen, angst-, en depressieklachten.

 

Tot op celniveau

Moleculen, cellen, weefsels, organen, we streven ernaar om ze allemaal goed te laten werken en zo ons lichaam en geest optimaal gezond te houden.

We weten inmiddels ook dat factoren als stress, uitlaatgassen, onnatuurlijke nutriënten, chemische bestrijdingsmiddelen en verkeerde voeding voor een enorme belasting op ons lichaam zorgen. Daarnaast bevatten onze groenten en fruit een sterk verminderde hoeveelheid vitaminen en mineralen, o.a. door groei op een bodem die uitgeput is. Onvoldoende om ons lichaam van alle energie op de juiste plaats te voorzien.

Ik weet tot op celniveau wat voeding, stress en bovengenoemde factoren met ons lichaam kunnen doen.

 

Lichaam als fabriek

Stel je jouw lichaam eens voor als een fabriek. Zonder de juiste grondstoffen en/of fabrieksmedewerkers (nutriënten en enzymen bijvoorbeeld) kan het zijn werk niet goed doen. Daarnaast moet het transport ook goed gaan (denk aan de spijsvertering en bloedsomloop). En als het product klaar is en goed is getransporteerd, moet het pakketje ook nog worden aangenomen op de juiste plaats van bestemming (denk aan opname door onze cellen) en niet bij de buren.

Ons lichaam heeft een hoop taken en daarbij kan ook een hoop misgaan of worden verstoord. Soms goed zichtbaar en merkbaar, soms ook niet. Eczeem is duidelijk merkbaar, aangetaste darmen soms niet. Daarnaast is het vaak moeilijk voor een leek te achterhalen vanuit welke organen/ weefsels/ cellen de klachten zijn ontstaan en hoe je er precies vanaf komt! Dat een angststoornis kan ontstaan vanuit een verslechterde darmweerstand, is velen niet bekend.

 

Leefstijl

Ik werk preventief, om klachten of ziekte te voorkomen, ad hoc om klachten aan te pakken, of nadien om klachten bij (chronische) ziekten te verminderen. Dit doe ik met behulp van passende voeding, natuurlijke vitaminen & mineralen en planten en kruidenextracten in plaats van chemische medicatie. Deze zijn een stuk vriendelijker voor ons lichaam en hebben geen ongunstige bijeffecten.

Wat de ‘vader’ van een ziekte ook is, de ‘moeder’ is altijd slechte voeding. Dat doen we natuurlijk lang niet allemaal expres of bewust. Psychosociale factoren, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, slaappatroon, het telt allemaal mee in de reis die je lichaam en geest tot nu toe hebben gemaakt. Hoe je lichaam en geest nu functioneren, is veelal een reflectie van wat zich in het verleden heeft opgebouwd, niet per se van hoe je leefstijl nu is.

 

Mijn werkwijze

Naast O.T. (de afkorting voor orthomoleculair therapeut is makkelijker hè) ben ik psycholoog en werk ik altijd aan fysieke en mentale gezondheid samen. De een kan niet zonder de ander bestaan. Het is geen eilandjespolitiek. Ik neem zoveel mogelijk factoren mee in de behandeling en probeer daarmee holistisch te werken.

Mijn adviezen hou ik zoveel mogelijk leefbaar en leuk! Ik werk niet met extremen of een ‘quick fix’. Wel leg ik de vinger op de zere plek, waarna iemand zelf kan bepalen in hoeverre hij zijn leefstijl wil en kan aanpassen. Elke stap is er één! Het liefste zie ik (van binnen uit) gemotiveerde, gelukkige mensen. Er zijn naar mijn mening veel te veel mensen die met klachten rondlopen. En mijn passie is, om zoveel mogelijk mensen te helpen in hun weg naar (optimale) gezondheid!

In de maand september richt ik me op het adviseren van jullie met supplementen. Er zijn nog een aantal plekken vrij. Heb jij het idee dat je een aanvulling op je voeding kan gebruiken, maar weet je niet precies hoe? Meld je dan aan op ortho.molecular.goodness@gmail.com met als onderwerp ‘suppletie advies’ en volg me voor meer tips op Instagram: @ebonymenso

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.