onzeker in de sportschool mark bogaerts

ONZEKER IN DE SPORTSCHOOL?

Als je begint met trainen kan de sportschool een enge plek zijn. Het is nieuw, het is onbekend. En nieuwe dingen gaan vaak samen met onzekerheid, dat is normaal. Je bent er zelf nog niet of nog niet heel vaak geweest, misschien heb je een slechte ervaring gehad in de sportschool.

Je gedachtes gaan het voor je invullen met alle dingen uit het verleden en dingen die je hebt gehoord van andere mensen. Door naar je gedachtes te luisteren kan je van een mug een olifant maken. En zo maak je zelf een drempel die steeds groter wordt..

GEWOON DOEN

Actie ondernemen is de enige manier om door je onzekerheid heen te komen. Hoe langer je het uitstelt, hoe groter je onzekerheid wordt. Je kan het zo zien: je gaat nadenken over de sportschool, zolang je nog niet gaat blijven deze gedachtes maar komen en dit kan van kwaad naar erger gaan. Dit alles stopt op het moment dat je gewoon gaat.

Net zoals wanneer je dingen over een andere persoon denkt omdat mensen om je heen over diegene praten. Dit stopt allemaal op het moment dat je die persoon zelf leert kennen. Nu oordeel je op je ervaring met die persoon en niet langer op wat anderen ervan vinden. Zo is dat ook met de sportschool. Ga erheen, ervaar zelf hoe het is, niks om onzeker over te zijn.

TOCH ONZEKER?

Het kan natuurlijk zijn dat je in de sportschool nog steeds onzeker bent. Dat is waarschijnlijk omdat jouw oog valt op mensen die precies weten wat ze aan het doen zijn en er zullen ook wel wat enorme spierbundels rondlopen. Maar denk je dat die mensen op je zullen letten omdat jij dat nog niet kunt of hebt? Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de meeste mensen in de sportschool die op dat niveau zijn je begrijpen. We zijn allemaal ergens begonnen.

We hebben allemaal onze eerste keer in de sportschool ervaren. Iemand die dat al bereikt heeft, die heeft dat niet bereikt omdat die zoveel op mensen let die net beginnen met sporten. Die heeft dat bereikt omdat die op zichzelf let en van anderen leert. Dus waarom zou diegene op jou letten?

VRAAG OM ADVIES

Zie je iemand een oefening doen? Snap je zelf een oefening of een apparaat niet? Vraag het dan gewoon aan iemand! Mensen vinden het leuk om hun expertise aan iemand anders te kunnen leren. Als je aan het sporten bent en iemand vraagt je om hulp of advies, dan zou je jezelf toch vereerd voelen? Zo voelen andere mensen zich van binnen ook ;). En mocht je toch ooit een rare reactie van iemand krijgen, dan is dat omdat diegene zelf een onzekerheid heeft en zich geen houding weet te geven. Dat heeft niks met jou te maken, die mensen uiten hun onzekerheid nou eenmaal op een andere manier. En met hoe meer mensen je hebt gepraat, hoe zekerder je ook nog eens wordt.

GA IN JE ‘ZONE’

Schaf een headphone of oortjes aan en zet muziek aan waar je hoofd rustig van wordt. Hoe minder gedachtes je hebt in de sportschool, hoe beter. Als je nog niet weet wat je precies moet doen, schrijf dan op in je telefoon welke oefeningen je wilt gaan doen zodat je er niet over hoeft na te denken. Focus op wat je aan het doen bent en let niet op andere mensen. Ga niet rond je heen kijken wanneer je aan het wachten bent als dat je onzeker maakt, maar blijf lekker in je zone.

Kijk alleen naar wat je doet en wat je nodig hebt. Als je dit doet zal je merken dat je snel beter wordt in wat je doet omdat je je volledige aandacht hierop richt. Binnen de kortste keren is de sportschool je tweede thuis en moet je lachen om hoe onzeker je was toen je er net kwam. Er is geen competitie, alleen maar mensen die zichzelf willen ontwikkelen. En die paar uitzonderingen die hebben nog meer onzekerheid dan jij.

 

Je kan Mark volgen op Instagram!

 

Volg je ons al op Instagram en Facebook?

Ken je FitChef al? Wij gebruiken dit boek regelmatig voor lekkere eiwitrijke recepten!

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.