zelfsabotage

JE EIGEN DOELEN EN GELUK SABOTEREN?

Zou jij je eigen geluk of succes saboteren? Nee toch? Helaas komt het maar al te vaak voor dat we onszelf terughouden van het gelukkige, gezonde en succesvolle leven waar we naar verlangen. Dit wordt ook wel zelfsabotage genoemd. Je ziet het terug in allerlei aspecten van het leven.

Soms lijkt niets te lukken, stapelen de obstakels zich op en lijkt een doel dat je jezelf gesteld hebt steeds verder uit het zicht te raken. Het moment waarop je de handdoek in de ring dreigt te gooien, komt steeds dichterbij. Je bent zelf je grootste vijand geworden bij het maken van een opdracht, bij het nemen van een belangrijke beslissing of het oplossen van een probleem. Dat heb je niet altijd door. Het gebeurt onbewust en is vaak een reactie op bijvoorbeeld angst, omdat je bang bent om te falen, omdat je niet weet wat er daarna te gebeuren staat, uit angst voor het onbekende, door een gebrek aan zelfvertrouwen of omdat je perfectionistisch bent.

HET HERKENNEN VAN ZELFSABOTAGE
 • Weinig vertrouwen hebben in je eigen kunnen en daarmee kom je tot weinig.
 • De controle niet uit handen durven geven en nooit om hulp te vragen.
 • Alles telkens uitstellen en je belofte niet nakomen.
 • Je maakt iedere keer dezelfde fout en trapt in dezelfde valkuil.
 • Door je kop in het zand te steken; het probleem niet willen horen of zien.
 • In de slachtoffer rol blijven hangen.
 • Denken dat je het niet waard bent om van je problemen af te komen

Het aller liefste wil je van bepaalde gewoontes af en deze vervangen door nieuwe. De motivatie is hoog, het gaat een paar dagen/weken goed en dan komt dat moment voorbij dat je toch weer terugvalt in je oude gewoontes. Je denkt dat je zwak bent en niet genoeg doorzettingsvermogen hebt, maar dat is echt niet zo! Op dat moment ben je eigenlijk bezig met jezelf saboteren.

JE HEBT IN AL DIE JAREN EEN GELOOFSSYSTEEM ONTWIKKELD. 🙏🏼

Je wilt bijvoorbeeld je mindset veranderen, gezonder gaan leven, liefdevoller zijn of stoppen met roken. Vaak gaat dit even goed en val je daarna weer terug. De onderliggende gedachte bij jou is wellicht: ik kan dit toch niet. Ik ben het niet waard. Alles wat ik doe werkt toch niet. En ga zo maar door. Zonder dat je ouders, leraren of omgeving het door hadden kunnen ze jou die ideeën hebben gegeven.

Vaak weet je niet eens meer dat je ouders of leraren dit hebben gedaan. Zelf weten ze dit niet eens. Want het zit in hele kleine dingen. Als jij bijvoorbeeld te luidruchtig was of moest huilen in de supermarkt en tegen jou werd geschreeuwd: waarom luister je nou nooit! Andere kindjes luisteren wel en jij krijgt zo een time out. Of je bent wat zwaarder dan gemiddeld en je wordt op school dik genoemd. De rest van je leven geloof jij dus dat je niet goed genoeg bent of dat je te zwaar bent.

70% van de mensen groeit op in een negatieve omgeving en hoort dus vaak negatieve dingen en neemt deze geloofssystemen over. Je hebt dus niet eens door dat je jezelf saboteert! Omdat alles onbewust gaat. 5% van wat je doet op een dag is bewust. En 95% van de dag draait op je onderbewustzijn. En je onderbewustzijn zijn de geloofssystemen die hebt overgenomen.

HOE KUN JE DIT VERANDEREN?
 • Identificeer het probleem en wees vooral eerlijk naar jezelf.
  Neem afstand van jezelf om naar het hele plaatje te kijken. Als er een specifiek doel is dat je bereiken wil, kan het voorkomen dat je redenen probeert te bedenken waarom het niet zou kunnen lukken. Kijk eens naar de ware obstakels. Of zijn het toch je eigen onzekerheden? Is het je perfectionisme?
 • Stop met focussen op de negatieve dingen.
  Blijf je in beelden welke positieve kanten er zijn die je energie en motivatie geven. Dat brengt je dichter bij je doel. Als je vastloopt, bedenk dan dat het tijd kost om dingen gedaan te krijgen. Zoek inspiratie op internet, kijk filmpjes op Youtube, lees je in in het onderwerp of vraag om hulp. Blijf proberen!
 • Alles wat je hoort, ziet en leest kan jou triggeren. Wil je afvallen? Kijk dan bijvoorbeeld nooit tv reclames. Je ziet alleen maar lekker eten en ze maken de reclame op een bepaalde manier, zodat jij het niet kan weerstaan. Kijk liever iets wat je leuk vindt of kijk op YouTube motivatie filmpjes over gezondheid. Wil je positiever in het leven staan? Kijk dan geen nieuws meer. Als je dit meteen in de ochtend doet, wordt je mind dus weer negatief geprogrammeerd. Lees of kijk liever iets dat over positief denken gaat!
 • Wees zelfverzekerd over wie je bent en wat je kan bereiken.
  Je bewust zijn van je sterke punten is belangrijk. Maak desnoods een lijst hiervan om jezelf eraan te herinneren als je dat nodig hebt. Het kan best een oppepper geven om jezelf even door een positieve bril te bekijken.
 • Laat de angst om te falen niet winnen.
  Niemand vindt falen leuk. We willen niet falen, maar zo moeten we het niet zien. Het hoort bij het leven en je leert er van. Kom dus uit je comfort zone en probeer het gewoon!
 • Wees niet te streng voor jezelf.
  Gaat het even stroef? Stop even, neem een pauze en denk na. Je hoeft niet perfect te zijn of alle antwoorden te hebben. Geef jezelf de ruimte om te groeien.
 • Neem zelf de controle over je leven.
  Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk voor jouw leven. Jij hebt de controle over je eigen reacties. Het is gemakkelijk om anderen de schuld te geven van de dingen in ons leven waar we niet blij van worden. Het blijft lastig om te erkennen dat we ons zelf soms in vervelende situaties plaatsen. Toch ben jij de enige die daar verandering in kan brengen. En soms komt de motivatie van iets of iemand anders, maar het is aan jou wat je ermee doet.
 • Pas op met wat je kijkt/leest.
  Vooral in de periode als je net opstaat of net voordat je gaat slapen, want je neemt het over. Luister op dat moment alleen naar dingen die je wilt aantrekken in je leven. Je kan dit ook doen d.m.v. mediteren of visualiseren. Hoe pak je dit aan? Lees het hier.
 • Observeren is de sleutel.
  Alle vragen die je hebt zodra er twijfels in beeld komen, kunnen worden beantwoord nadat je een goed beeld hebt gekregen van de gehele situatie. Daarom is het goed om altijd je ogen goed open te houden en je bewust te zijn van alles wat meespeelt.
 • Wees eerlijk.
  Geef toe dat je tegen moeilijkheden aanloopt. Weet dat dit geen teken van zwakte is en dat we allemaal weleens vastlopen. Stop met ervan weg te rennen en neem de uitdaging aan, ook als je weet dat het een pittige opgave wordt. Het moment dat je realiseert dat je problemen hebt, is de dag dat je begint uit te zoeken wat je hieraan kan doen.
 • Wees flexibel.
  Mogelijk merk je tijdens dit proces dat je doelen niet helemaal meer kloppen of passen. Wees flexibel en kijk wat je eraan kan veranderen.
 • Ga na of je gedachten, je woorden en de manier hoe je handelt gelijk zijn aan elkaar.
 • Blijf oefenen en nieuwe gewoontes herhalen.
  Zorg ervoor dat je nieuwe gewoontes gaat aanleren. Alle belangrijke dingen in het leven vergen tijd en oefening. Het kost moeite, al is dat snel vergeten als je je doel eenmaal hebt bereikt. Elke keer dat je iets probeert, groei je van die ervaring. Daardoor word je een betere versie van jezelf want dat verdien je!

Liefs, Valesca

Je kunt mij volgen via Instagram

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

gezond afvallen gymjunkies

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.