hardlopen

HARDLOPEN OM AF TE VALLEN

Hardlopen is echt een heerlijke vorm van beweging, dat vinden wij althans! Buiten dat heeft het nog veel meer voordelen en kan het bijdragen aan jouw afvalproces. Hoe? Dat lees je in deze blog van Elise.

Hardlopen heeft mij ook geholpen om mijn benen iets af te slanken en over het algemeen te vermageren en af te vallen. Buiten dat om is het ook écht een top manier om je hoofd leeg te maken. Vooral in de ochtend een rondje hardlopen helpt echt bij een fijn begin van de dag. Je hoofd is leeg, de frisse lucht van buiten is een fijn gevoel en ook heb je de nodige beweging al gehad.

 

Maar hoe begin je?

Nu hoor ik je denken: hoe start ik met hardlopen?

Er zijn verschillende manieren.  Je kan bijvoorbeeld in de gym starten op de loopband, echter is dat heel anders dan buiten op straat. Veel sportscholen bieden een hardloopschema, wanneer je daar om vraagt. Ook staat internet vol met verschillende hardloopschema’s. Zet een motiverende playlist op! Wanneer je uptempo muziek hoort, gaat een snellere beweging, zoals hardlopen, automatisch ook wat makkelijker. Op Spotify zijn voldoende playlisten te vinden, of maak jouw eigen playlist!

 

Begin laagdrempelig

Wat mij echt heeft geholpen was in eerste instantie de gratis app ‘’Running for beginners’’. Dit is erg laagdrempelig en deze app gebruikte ik toen ik hardliep in Berlijn, mijn gewicht hier was rond de 100/110 kg.

Deze app begint met een minuutje hardlopen en 2 minuten wandelen. Hoe verder je komt in de app, hoe langer de looptijden worden en de wandeltijden worden korter. Het enige nadeel vond ik dat ik de telefoon destijds niet op ‘’schermvergrendeling’’ kon zetten en muziek afspelen op de achtergrond moeilijk ging. Het kan natuurlijk zijn dat dit nu al wel is aangepast.

 

Hardlopen met een handige app

Vorig jaar heb ik erg fanatiek hardgelopen met ‘’Hardlopen met Evy’’. Ik denk dat iedereen deze app wel kent. Deze app kun je gratis gebruiken, maar ik moet zeggen dat ik de betaalde versie echt beter vindt. Ook is deze app erg goedkoop, dus ook met een kleine portemonnee zou het kunnen, al is dit natuurlijk persoonsgebonden.

Evy is persoonsgebonden, ze noemt je naam, noemt meermaals hoe ver je bent, wat jouw gemiddelde snelheid is en ook een aantal voedingsweetjes en tips. Er wordt afgeteld wanneer je moet beginnen met lopen en ook afgeteld wanneer je weer mag gaan wandelen.

Evy helpt jou met het rustig opstarten van hardlopen. Net als bij de eerst genoemde app worden de looptijden langer en de wandeltijden korter, hoe verder je komt in de app. Aan het eind van het ‘’traject’’, kun jij 5 kilometer zonder wandelpauze hardlopen! Dat is toch een heel gaaf doel om naar uit te kijken? Ook kun je de route nakijken en jouw progressie bijhouden.

 

Bouw het rustig op

Het is wel erg belangrijk dat je op goed schoeisel loopt. Dit omdat ik er van uit ga dat je niet zit te wachten op blessures. Wat dan ook belangrijk is, is dat je niet te hard van stapel loopt. Ik kan mij goed voorstellen dat je erg enthousiast wordt wanneer het je goed af gaat, en dat de eerste 2/3 trainingen wellicht te simpel zijn voor jou. Toch is het belangrijk om het alsnog rustig op te bouwen en je te houden aan het trainingsschema. Ook dit voorkomt de grootste kans op blessures. Let ook op jouw houding en ademhaling tijdens het hardlopen.

 

Nu gaan we over op actie!

  1. Zoek aan app/schema wat aansluit op jouw doelen.
  2. Zorg voor goede schoenen.
  3. Volg het schema, maak het niet te bont en stop wanneer je pijn krijgt.
  4. Ga ervoor en geniet van de buitenlucht!

Wil jij nou meer lezen over sporten, een gezonde levensstijl, gezonde recepten & mijn fysieke én mentale verandering zien? (42 kg afgevallen zonder dieet)

Op mijn Instagram deel ik tips, recepten en herkenbare onderwerpen wanneer jij bezig bent met het creëren van een gezonde levensstijl. Ook probeer ik je met mijn transformatie te inspireren en motiveren om ook met jezelf aan de slag te gaan.

Tot volgende week!

Liefs, Elise

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.