gymjunkie van de week, transformatie, fitgirl

GYMJUNKIE VAN DE WEEK – SUZANNE

Deze maand het inspirerende verhaal van Suzanne. Jarenlang had zij problemen met haar gewicht maar nu weet ze dat self-love & balans the key is tot een gelukkig leven. Lees hieronder haar verhaal!

Ik viel 22 kilo af maar was nog steeds niet gelukkig

Mijn gewicht is iets waar ik eigenlijk al jaren mee struggle. Als jong meisje had ik als gevolg van een hartafwijking altijd ondergewicht en turnde ik op redelijk niveau, maar vanaf de brugklas veranderde dat. Ik stopte met iedere vorm van sport en lette totaal niet op mijn eten. Na de scheiding van mijn ouders toen ik 11 was, was ik vaak alleen thuis waardoor ik vrij spel had in de snoepkast en na school kon eten wat ik wilde. Een groot feest natuurlijk, tot ik opeens jaren later opgescheept zat met een lichaam waarin ik me niet meer mezelf voelde. Als echte emotie-eter vond ik elke keer wel weer een excuus voor de volgende reep chocola of zak chips. Hoe stom het ook klinkt: ik had nooit echt door dat ik dik werd, totdat ik het opeens was.

gymjunkie van de week, transformatie, fitgirl

Eind 2012 verloor ik helaas mijn baan en toen ik werkloos thuis kwam te zitten kwam voor mij het besef dat als ik zo door zou gaan, ik alleen maar dikker en ongelukkiger zou worden. Ik besloot mijn gedwongen vrije tijd te gaan gebruiken om het sporten op te pakken en ging me verdiepen in gezond eten. Geen excuses meer, het was nu of nooit.

gymjunkie van de maand, transformatie, fitgirl

Dun is beter

Ik ben begonnen met het aanpassen van mijn levensstijl met als hoofddoel om af te vallen en dun te zijn. Dunne mensen waren tenslotte mooier, knapper, succesvoller en zeker gelukkiger dan ik op dat moment was en dat was in mijn ogen volledig de schuld van mijn overgewicht. Als ik zelf ook dun zou zijn, dan zou ik zeker gelukkig zijn. Helaas had ik in het begin weinig idee van wat ik aan het doen was in de sportschool en op het gebied van eten, waardoor het gewenste resultaat alsnog uitbleef.

Dit was in het begin vooral frustrerend, maar gaandeweg leerde ik steeds meer over verschillende voedingsmiddelen, hoe je lichaam daarmee omgaat en welke soort workouts wel en niet werkten voor mijn lichaam. Ik ging meer krachttraining doen en minderde mijn koolhydraat inname. Het werkte: het getal op de weegschaal ging stukje bij beetje omlaag en uiteindelijk was ik na 22 kilo te zijn afgevallen eindelijk dun! Maar gelukkig was ik dus nog steeds niet.

gymjunkie van de maand, transformatie, fitgirl

Obsessie

Door bijna een jaar lang zo bewust bezig te zijn met eten, sporten en mijn gewicht, werd de weegschaal echt een obsessie voor me. Elke dag stond ik er op, soms wel een paar keer per dag. Ik wilde constant weten welke invloed mijn (eet)gedrag had op het getal en liet de weegschaal mijn humeur bepalen. Ook al voelde ik me goed over mezelf, als het getal op de weegschaal hoger was dan de dag ervoor was mijn hele dag verpest. Zeker als ik alles “goed”  had gedaan en het niet verdiende om weer dik te worden.

Ik werd hierdoor extreem krampachtig met eten en was constant bang dat ik weer dik zou worden. Hierdoor ging ik sociale gebeurtenissen zoals etentjes en verjaardagen vermijden, helemaal als deze vielen op momenten dat ik eigenlijk zou gaan sporten. Als ik niet zelf in de hand had wat ik kon eten was het voor mij echt een no-go. Ik ging mezelf straffen met extra sporten als ik iets had gegeten wat in mijn ogen slecht was, of als ik me gewoon dik voelde. Ik kreeg in die periode veel complimenten van mensen over dat ik zoveel was afgevallen en zo gezond bezig was, maar niemand wist van mijn dagelijkse strijd. Ik dacht dat ik gezond bezig was door af te vallen, maar mentaal maakte ik mezelf kapot.

gymjunkie van de maand, transformatie, fitgirl

Balans en mindset

Het was op Instagram dat ik voor het eerst echt geconfronteerd werd met het concept van zelfliefde. Misschien raar om je voor te stellen tussen al die perfecte plaatjes van de mooiste lijven en geweldige levens, maar misschien sprong die betreffende post er daarom juist wel zo uit. Hoe belachelijk het ook mag klinken, het was gewoon nog nooit eerder in mij opgekomen dat je ook op een manier naar jezelf kunt kijken waarbij je niet alleen focust op wat je niet goed aan jezelf vindt.

Langzaamaan kwam hiermee ook het besef dat geluk niet afhangt van hoe je lichaam er uit ziet, maar dat het draait om hoe je naar jezelf kijkt en hoe jij je over jezelf voelt. Iets waarvan ik weet dat het nu zo is, maar ook zo nu en dan nog wel moeite mee heb. Gewoontes verander je nou eenmaal niet van de ene op de andere dag en dat is hetzelfde met dat soort negatieve gedachten. Ik zou uiteindelijk graag zonder mentale beperkingen naar mezelf willen kijken en oprecht blij zijn met wat ik zie en vooral met wie ik ben. Dat ik goed ben zoals ik ben en daar niet voor hoef te veranderen. Dat het feit dat mijn bovenbenen tegen elkaar schuren als ik loop me niet minder waard maakt en dat die puist op m’n voorhoofd niet bepaald of ik goed genoeg ben.

gymjunkie van de maand, transformatie, fitgirl

Gezond en genieten

In plaats van focussen op dun zijn, is mijn doel nu om goed voor mezelf te zorgen maar om ook te blijven genieten. Ik ben van ver gekomen en wil echt niet meer terug naar hoe ik was. Daarom blijf ik goed voor mezelf zorgen, want ik merk ook dat ik me beter voel als ik gezonder eet. Daarnaast blijf ik zeker lekker sporten, want daarmee kan ik niet alleen m’n energie kwijt maar ook m’n hoofd leegmaken na een dag werk. Vorig jaar heb ik al een hoop sportieve prestaties verricht waarvan ik nooit had gedacht het te kunnen, zoals mijn doel om 5km binnen 30 minuten te kunnen lopen en daarnaast deed ik ook mee aan Mudmasters en de Zevenheuvelennacht. Ik ben zeker trots op wat ik heb bereikt, maar vindt dat ook gedeeld mag worden dat het niet allemaal zo vlekkeloos verloopt als je vaak op social media etc. ziet. Afvallen is een kwestie van je levenssttijl veranderen en daarmee verander je niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal!

Instagram: suzannecuomo
Website: www.aangekoekt.nl

Wil jij graag samen aan je lichamelijke doelen werken, een balans vinden en een positieve mindset creëren ? Dan is het Gymjunkie Lifestyle Plan ideaal voor jou! 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.