eetbuien of cheaten

EETBUIEN OF HEEL VEEL CHEATEN? HOE KAN IK HET STOPPEN?

We hebben het nu niet over één ijsje of één zakje chips. Nee, wat gebeurt er als we een eetbui hebben of heel veel cheaten in korte tijd? De suikers en vetten prop je naar binnen en voor je het weet is het niet meer genoeg. Je moet meer en je zal meer krijgen want anders voel je je rot.

Het is zo dat je er echt verslaafd aan kan raken, ze stoppen er allerlei toevoegingen in, die vaak net zo verslavend zijn als cocaïne. Je zou denken dit kan en mag toch niet? Helaas is het wel zo. 😞 Als je één of twee keer per week iets lekkers eet is er meestal geen probleem. Want 80/90% van de tijd eet je producten die die verslavende middelen niet bevatten, dus je houdt jezelf makkelijk in balans.

WAT DOET HET OP DE KORTE TERMIJN?

Je kunt het vergelijken met een drugs verslaving. Het is dus niet jouw schuld, het zit in die verslavende stofjes, geen mens kan daar tegenop. En voor alle mama’s; zorg dat je kindje opgroeit met een balans tussen gezonde voeding en snoep/koek/chips, anders zullen ze dezelfde moeilijkheden krijgen als ons. Hoe meer verslavende stofjes je binnen krijgt hoe meer je ervan wil. Want je hersenen maken dan dopamine aan, daar wordt je heel gelukkig van en het is een soort beloningsgedrag. Maar dopamine is een korte termijn oplossing. Je krijgt even een boost, maar daarna is het weg en wil je dus meer eten om weer die boost te krijgen.

Besef je dus dat je op zoek bent naar geluk en niet naar eten! 🥰 Je eet omdat je onbewust weet dat je dan dopamine aanmaakt en dus geluk voelt. Maar dopamine maak je ook aan op heel veel gezonde manieren. Bijvoorbeeld door sporten, gezonde voeding, veel groentes en fruit, genoeg slaap etc. Alleen we zijn vergeten hoe we dit op een natuurlijke manier doen, want de fabrikanten hebben ons een quick fix gegeven. Ze hebben ons in de war gebracht. Je hebt niks aan die quick fix, want je wordt er op langere termijn alleen maar down van. Fabrikanten gaven ons DE manier om onze emoties te onderdrukken en je snel weer ”fijn” te voelen. En zelfs als we willen stoppen met eten lukt het ons niet, zo erg is deze ”drugs” het is nog meer verslavend dan roken of drinken, want bijna iedereen heeft min of meer een food addiction.

WAT IS DE OPLOSSING? 

Net zoals met andere drugs… het niet meer nemen, aan je zelfliefde werken of in het geval dat je het wel doet, echt alleen een cheatmeal. Heel bewust hiermee bezig zijn, weten waarom je dit dus doet en dat alleen jij de power hebt om dit te veranderen. De fabrikanten komen namelijk elke keer weer met nieuwe trucjes om je te verleiden.

Nu moet je echt even streng zijn tegen jezelf. Want je weet nu door dit verhaal hierboven waardoor het komt. 💪🏼❤

De oplossing is dus: als je dit nu weet.. zorg dat je, voordat je een eetbui hebt, als je wil eten uit verveling of emotie of voordat je een hele grote cheat day wil houden beseft dat je het jezelf erg lastig maakt om het dan weer op te pakken. Vandaar dat wij jullie willen leren alleen een cheat meal of cheat day te houden, waarin je bewust cheat. Sommige mensen zijn verslavingsgevoeliger dan anderen en wij raden dan aan om alleen een cheat meal te nemen.

Ikzelf weet dat ik beter één of twee keer in de week een cheatmaaltijd kan nemen. Als ik een eetbui krijg (in mijn geval is dat uit verveling) ga ik mediteren, wandelen of een mindset video/boek lezen. Ik weet nu dat dat veel beter helpt. Ik ben dan daarna weer vrolijk en trots op mezelf. 😍 Dus vraag jezelf af…. is die quick fix het waard? Of ga je liever voor de langere termijn?

Liefs, Valesca

Je kunt mij volgen via Instagram.

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.