antioxidanten waar zitten ze in wat zijn hoe werkt het vrije radicalen gezondheid veroudering

Antioxidanten: ga de veroudering tegen

Antioxidanten zijn heel erg belangrijk voor de gezondheid van ons lichaam. Ze beschermen het lichaam tegen een overdosis aan vrije radicalen. Deze vrije radicalen veroorzaken oxidatieve schade in ons lichaam, wat veroorzaakt dat je gezondheid achteruit gaat en je lichaam dus veroudert.

 

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Door processen van de stofwisseling ontstaat er oxidatieve schade. Dit is simpel gezegd: aantasting van je lichaam op cel niveau door zuurstof. Een goed voorbeeld hiervan is een appel die je doormidden snijdt. De buitenkant wordt meteen bruin als gevolg van oxidatieve schade. Een soortgelijk proces gebeurt dus ook in ons lichaam.

Vrije radicalen zijn niet door en door slecht, ze zijn ook nodig. Een kleine dosis ondersteunt de witte bloedcellen bij het bestrijden van virussen en infecties. Maar een overdosis aan vrije radicalen, wat makkelijk ontstaat met de levensstijl van de gemiddelde persoon in Nederland is erg schadelijk.

Denk aan het ontstaan van veel rimpels en een slechte huid.. De huid is een weerspiegeling van onze gezondheid aan de binnenkant.

antioxidanten waar zitten ze in wat zijn hoe werkt het vrije radicalen gezondheid veroudering

 

Hoe krijg je een overdosis vrije radicalen?

Je krijgt al snel een overschot aan vrije radicalen in je lichaam als je niet goed voor jezelf zorgt. Het veroudert ons lichaam en kan een aanleiding zijn voor heel wat ziektes zoals bepaalde soorten kanker, alzheimer, hart-, en vaatziektes, schade aan het zenuwstelsel, ontstekingen, beroertes, stijve gewrichten en ga zo maar door.

De volgende dingen zorgen voor een overdosis vrije radicalen wat leidt tot oxidatieve schade:

 • Roken
 • Alcohol
 • Vlees (vooral met veel vet)
 • Langdurige stress
 • Medicijnen zoals paracetamol en aspirine
 • Teveel suiker
 • Teveel bewerkte voeding
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Te weinig ontspanning
 • Eten bereiden met een te hoge temperatuur

Vermeid dus zoveel mogelijk de bovenstaande dingen. Doe je alles met mate en zorg je ervoor dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, dan zal je je lichaam in optimale gezondheid behouden en langer kunnen genieten van een fit en ‘jong’ lichaam.

 

Wat zijn antioxidanten?

Dit zijn de beschermers van ons lichaam. Het is een verzamelnaam voor alle stoffen zoals bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B6, C, E, zink, selenium, koper, ijzer en chroom.

Deze naam hebben ze gekregen omdat ze anti- (tegen-) oxidatie (uit elkaar vallen) eigenschappen hebben. Dit is zoals het voorbeeld wat eerder genoemd werd met de appel, of het roesten van ijzer. Dit wordt veroorzaakt door zuurstof en noemen we oxidatieve stress.

Als we dus geen antioxidanten zouden binnenkrijgen, kan je begrijpen dat de vrije radicalen het lichaam compleet afbreken van binnenuit. Het is namelijk ook nog eens een sneeuwbaleffect als er schade ontstaat.

Scheikunde 101: een molecuul wordt onstabiel en verliest elektronen. Deze elektronen gaan op solo avontuur en kunnen niet anders dan zichzelf te stabiliseren door elektronen te ‘stelen’ van andere moleculen. Bij deze moleculen wordt hetzelfde proces in werking gezet en dan snap je wel waar dit heengaat. Het is daarom erg belangrijk dit tegen te gaan en altijd goed voor jezelf te zorgen en hierbij voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

 

antioxidanten waar zitten ze in wat zijn hoe werkt het vrije radicalen gezondheid veroudering

 

Bronnen van antioxidanten

Goede bronnen van antioxidanten zijn onder andere:

 • Groente
 • Fruit
 • Noten
 • Kiemen, pitten en zaden
 • Supplementen

De beste bron is altijd zo natuurlijk mogelijk. Hoe meer ‘levend’ iets is, hoe gezonder het is. Daarom is het aan te raden dagelijks minimaal 2-4 stuks groente of fruit en voldoende noten en andere middelen te eten. Supplementen zijn ook een manier om aan antioxidanten te komen, maar sluit de ‘levende’ bronnen nooit uit.

 

Interessant? Je kunt Gymjunkies volgen op Facebook, Instagram of meld je aan op de nieuwsbrief!

 

body&fit superfood

 

Bronnen

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24484938
 2. http://www.dieetcare.nl/news_article.php?cod=492
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24698344
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26150290
 5. https://web.stanford.edu/group/hopes/cgi-bin/hopes_test/about-free-radical-damage/
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.