geen tijd prioriteit Rens van Steenbruggen genetische potentie om spiermassa op te bouwen

Jouw genetische potentie om spiermassa op te bouwen!? #Genetics101 (deel 2)

Alle info uit deel 1 al een beetje kunnen laten bezinken? Mooi! Sit back, relax and enjoy de rest van de blog! Als het goed is weet je nu dat er verschillende, genetisch bepaalde lichaamseigenschappen zijn die een rol spelen bij krachttraining.

Vier van deze eigenschappen vervullen echter een sleutelrol, namelijk de hoeveelheid natuurlijke spiermassa die je op kunt bouwen, je botstructuur, je pezen en aanhechtingen en de vetverdeling op jouw lichaam. Vorige week heb je al kunnen lezen hoe deze eerste twee een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van spiermassa.

Om het onderwerp af te ronden ga ik de laatste twee eigenschappen toelichten en vervolgens laat ik je zien hoe je jouw genetische potentie kan bepalen.

 

Pezen en aanhechtingen

Werp eens een blik op onderstaande afbeeldingen van Georges St-Pierre (links) en Ryan Terry (rechts). Laat het even op je inwerken. En zoek dan nu de verschillen…. Niet heel lastig lijkt mij. Ondanks dat beide heren een goed ontwikkeld fysiek hebben en een relatief laag lichaamsvetpercentage ziet hun lichaam er compleet anders uit. Vooral opvallend zijn de buikspieren. Hoe kan dat? Vrij simpel: ook je pezen en spieraanhechtingen zijn genetisch bepaald.

 

 

Misschien handig om te weten dat pezen de spieren in je lichaam verbinden met je botten. Pezen spelen dus een belangrijke rol bij het maken van bewegingen. Waarschijnlijk niet geheel nieuw voor je is dat iedereen dezelfde spiergroepen heeft.

Echter de plaats waar de spieraanhechtingen zich bevinden kan wel per individu verschillen.

Sterker nog, dit kan zelfs verschillen per kant van het lichaam. Kijk maar eens goed naar onderstaande foto van mijzelf. Op de foto is vrij duidelijk te zien dat mijn linker bicep anders gevormd is dan mijn rechter bicep. Oorzaak? De aanhechtingsplaats van mijn pezen.

Er kan een onderscheid gemaakt worden in korte en lange spieraanhechtingen, welke tevens de vorm van je spier bepalen. Mijn linker bicep heeft een kortere spieraanhechting (langere pees en kortere spier) en mijn rechter bicep een langere spieraanhechting (kortere pees en langere spier).

Pezen en de plaats van aanhechting bepalen dus hoe jouw spieren zijn vormgegeven. Dit geldt voor alle spiergroepen zoals, je borst, kuiten, armen en rug.

 

Rens van Steenbruggen genetische potentie om spiermassa op te bouwen

 

Lichamelijke vetverdeling

And last but not least, de vetverdeling op je lichaam. Om het nog mooier te maken. Deze eigenschap beïnvloedt in zeker mate de voorgaande drie. Heb je een goede natuurlijke potentie om spiermassa op te bouwen maar tegelijkertijd een mooi welzijnsbuikje door een bepaalde manier van vetopslag in het lichaam, dan ziet nog niemand je abs.

Ben je gezegend met wijde schouders en een smalle taille maar slaat vet zich op rond je middel en borst? Dan is je V-taper nog niet zichtbaar. En ja, dit geldt ook voor je pezen en spieraanhechtingen. De plaats van aanhechting kan nog zo goed zijn, maar als je een beetje een ongelukkige vetverdeling hebt zie je er weinig van.

Hoe komt het dan de vetverdeling op het lichaam voor iedereen verschillend is?

Als je naar de basis kijkt dan is vet de opslag van energie door het lichaam. Krijg je meer energie (voeding) binnen dan je lichaam nodig heeft dan slaat het de overtollige energie op in de vorm van vet.

Waar je lichaam het vet opslaat is voor iedereen verschillend. Bij de één gaan de broeken strakker zitten wanneer hij of zij aankomt en bij de ander gaan de shirtjes strakker zitten. Dit wordt o.a. bepaald door je geslacht en genen.

Een relevant feitje die ik graag met jullie deel is de volgende: ook vetverlies is niet plaatsgebonden!!! Ja, het is echt zo. Helaas pindakaas. Maarja, wie heeft zich er niet schuldig aan gemaakt. Elke dag tientallen crunches doen in de hoop dat je abs zichtbaar worden, maar vervolgens wel moeders zelfgebakken appeltaart voor de helft wegtoveren.

Je verliest dus geen vet op de plek waar je jouw spieren aan het werk zet.

In principe kun je vet op je buik verliezen door het trainen van je benen in de vorm van cardio. Zolang je maar energie verbruikt (beweging) dan er binnenkomt (voeding). Het kan dan zijn dat je geleidelijk vet verliest, meer verliest in je bovenlichaam of juist meer in je onderlichaam.

Maar nogmaals, dit is genetisch bepaald. Dus je lichaam verliest vet als een totaalproces en het slaat ook vet op als een totaal proces. Desondanks zijn de plaatsen op het lichaam waar vet als eerst wordt opgeslagen of afgebroken voor iedereen anders. Dit bepaalt dan ook tevens hoe jouw fysiek eruit ziet als je afvalt of aankomt.

 

Bepalen van jouw potentie

Ik kan me voorstellend dat je onderhand wel wilt weten hoe je jouw genetische potentie berekend. Ik zal je uitleggen hoe! Eén van de personen die ik zelf volg op het gebied van fitness en lifestyle is Igor Opeshansky (@vitruvian_physique). Hij is ondernemer op het gebied van social media, fitness en lifestyle.

Naast zijn gevoel voor humor, levert hij goede en informatieve content. Daarbij komt dat hij zijn content doorgaans wetenschappelijk onderbouwd. Begin maart heeft hij in een video ditzelfde onderwerp behandeld. Op basis van vier behandelde eigenschappen heeft hij een tool ontworpen om je genetische potentie te bepalen!

Ik zal even kort uitleggen hoe de tool werkt.

Ik beperk mij hierbij even tot de vier lichaamseigenschappen die een sleutelrol vervullen bij de bepaling van de genetische potentie. Natuurlijke spiermassa Om jouw genetische aanleg voor het opbouwen van spiermassa te bepalen wordt er gebruik gemaakt van de FFMI. De FFMI, oftewel de Fat Free Mass Index, is een tool om te bepalen hoe groot jouw persoonlijke potentie is om op een natuurlijk wijze spiermassa op te bouwen.

Deze komt dan ook terug in de tool van Igor. Botstructuur Bij het bepalen van je botstructuur en de invloed daarvan op de ontwikkeling van je fysiek wordt de verhouding tussen de schouder- en heupbreedte bepaald. Dit doe je heel simpel door een lijn te trekken van schouder naar schouder en op de taille. Vervolgens voer je de verhoudingen (cm) in op het model en deze bepaalt de ratio.

Ik heb hieronder mijzelf als voorbeeld gebruikt. Daarnaast wordt ook de omtrek van je polsen en enkels gebruikt om tot een eindscore te komen.

 

Rens van Steenbruggen genetische potentie om spiermassa op te bouwen

 

Pezen en aanhechtingen

Om te bepalen hoe de pezen en spieraanhectingen zich verhouden tot je genetische potentie worden er in de tool een aantal vragen gesteld over de aanhechtingen bij de borst, biceps, buikspieren en schouders. Dit is een soort meerkeuzemenu en kan je gemakkelijk invullen.

Lichamelijke vetverdeling

Bij de lichamelijk vetverdeling worden vragen gesteld over de plaatsen waar je gemakkelijk vet verliest of aankomt en hoe het zit met je stofwisseling. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een meerkeuzemenu.

Het model kan je downloaden via onderstaande link. Nadat je het bestand (Excel) hebt gedownload kun je alle gegevens invullen en je score berekenen!

Bepaal jouw genetische potentie!

 

Rens van Steenbruggen genetische potentie om spiermassa op te bouwen

 

Realiteitscheck

Hoe was je score? Zo goed dat je hem aan je moeder hebt laten zien? Of zo teleurstellend dat je meteen je abonnement op de sportschool hebt opgezegd? Welke van de twee het ook is, de score vormt puur en alleen een leukigheidje en geeft een redelijke indicatie. Al met al begrijp je waarschijnlijk dat je er nooit hetzelfde uit komt te zien als dat ene covermodel of die ene acteur.

Dit heeft niets te maken met de tijd en energie die je steekt in voeding, training etc., maar simpelweg in jouw genetische blauwdruk. Elk lichaam is anders opgebouwd en zal zich daarom ook op een andere wijze ontwikkelen. Laat je dus vooral niet gek maken door alles en iedereen!

Of je nu wel of geen optimale genetische potentie hebt, ik help je graag! Knoop daarom de volgende succesformule goed in je oren: wees realistisch, werk hard en heb geduld!

 

lees hier deel 1 van deze blog

Interessante blog? Volg Rens op Facebook of Instagram!

 

 

No Comments

Post A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.