recept koffie bananenbrood chocolade stance van lieshout

SMEUÏG & VEZELRIJK: KOFFIE BANANENBROOD

Bananenbrood heb je in vele soorten en maten, recepten in overvloed. Het hoofdingrediënt is banaan (verrassing!), maar verder kun je variëren met verschillende soorten meel, allerlei smaakmakers en noten toevoegen. Ik heb mijn eigen bananenbrood gemaakt en koos voor de combinatie van kokosmeel en koffie.

Kokosmeel is glutenvrij, eiwitrijk en vezelrijk, waardoor één plakje van deze ‘cake’ al enorm goed vult. En koffie… Tja, ik vind koffie gewoon onwijs lekker (lees: ik ben verslaafd). Na het bakken moest ik moeite doen om niet gelijk alles op te eten, ik heb een nieuwe favoriete snack! Heerlijk met een – te – dikke laag Nutella/Wheytella….

Mocht je niet van koffie houden, dan kun je het in dit recept weglaten of vervangen door bijvoorbeeld kaneel.

 

INGREDIËNTEN/BENODIGDHEDEN
  • 55 gr. kokosmeel
  • 4 rijpe bananen – ongeveer 400 gr.
  • 4 medium eieren – ongeveer 200 gr.
  • 50 ml. melk – mag ook soja-/amandelmelk zijn
  • 40 gr. eiwitpoeder – koffie/cappuccino/vanille smaak (kan ook weggelaten worden)
  • 20 gr. bakpoeder
  • 2-4 el. oploskoffie – naar smaak
  • 1-2 el. zoetstof – naar smaak
  • boter/caloriearme bakspray om mee in te vetten
  • cakeblik of siliconen bakvorm van 22 cm
  • oven voorverwarmd op 180 graden

 

BEREIDING

Vet het cakeblik of de bakvorm in. Als je een cakeblik gebruikt, dan doe je er een bakpapiertje in. Meng de droge ingrediënten in een kom (kokosmeel wel eerst even zeven om klontjes te voorkomen). Mix alle natte ingrediënten in een aparte kom met een staafmixer of in een foodprocessor. Maak nu met een garde een glad beslag door de droge ingrediënten beetje bij beetje door de natte ingrediënten te mengen en zorg dat de oploskoffie goed is opgelost. Je kan een klein beetje van het beslag proeven om te kijken of je meer koffie of zoetstof toe wilt voegen.

Giet het beslag in het cakeblik/de bakvorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar, controleer dit met een satéprikker. Laat de cake na het bakken nog een half uurtje in de gesloten oven staan, daarna kan hij buiten de oven verder afkoelen. Snijd de cake in 10 plakken en bewaar in de koelkast (beperkt houdbaar) of in de vriezer.

 

TIPS
  • Lekker met een beetje Nutella/Wheytella, pindakaas of kwark.
  • Wil je een volledig glutenvrije versie maken? Laat het eiwitpoeder dan weg of gebruik glutenvrije eiwitpoeder.
  • Vervang de oploskoffie door kaneel of koek & speculaaskruiden. Gebruik dan wel een kleinere hoeveelheid.

 

VOEDINGSWAARDEN
per plakje
Calorieën 105
Koolhydraten 11 gr
Eiwitten 7 gr
Vetten 3 gr
Vezels 3 gr

Liefs Stance.

Ook zo gek op koffie? Hier meer recepten!

Wil je meer zien van Stance? Je kunt haar volgen op Instagram!

 

body en fit gratis creatine bij pot whey

 

4 Comments
  • Annemiek
    Posted at 11:26h, 06 april Beantwoorden

    Hi Stance,

    Kan je dit recept ook maken met boekweitmeel denk je? Of moet ik dan minder vocht toevoegen?

    Groetjes, Annemiek.

    • Mark Bogaerts
      Posted at 20:37h, 10 april Beantwoorden

      Hee Annemiek,

      Stance gaf het volgende antwoord: Ik heb zelf geen ervaring in bakken met boekweitmeel, dus weet ook niet wat het effect zal zijn. Ik weet wel dat kokosmeel altijd veel vocht absorbeert waardoor je vaak minder meel en meer natte producten moet gebruiken. Ik weet niet of de cake te vochtig wordt als de hoeveelheid kokosmeel 1 op 1 wordt vervangen door boekweitmeel. Dus je suggestie klopt wel denk ik. *Je zou ook kunnen proberen wat het doet als je melk weglaat en iets meer boekweitmeel.

      Hoop je hiermee te hebben geholpen!

      • annemiek
        Posted at 07:31h, 11 april Beantwoorden

        Hi Mark, dank je wel voor je antwoord. Weet je wat? Ik probeer het gewoon! I’ll let you know als het heel lekker is 😉

  • Ashley Diana
    Posted at 22:57h, 10 mei Beantwoorden

    Oh wow this looks super tasty! Thanks for sharing the recipe, never would have thought to combine coffee cake and banana bread! Yum, definitely going to try this, thanks!

Post A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.