23 apr DE MACRO NUTRIËNTEN: KOOLHYDRATEN, VETTEN & EIWITTEN
Je wilt gezonder gaan leven en de basis hiervan is natuurlijk gezonde voeding. Als je bewust word van wat je eigenlijk allemaal eet ben je al goed bezig. Je wilt weten wat je binnenkrijgt, je wilt dus weten wat je moet eten of juist moet laten staan. Daarom is het handig om het label van een product te kunnen lezen en dan ook te weten waar deze voedingsstoffen (macro nutriënten) wel en niet goed voor zijn. Voeding is vooral opgebouwd uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Ik zal ze kort en simpel toelichten zodat je een beter idee krijgt van wat je eigenlijk eet.
*Ik doe geen uitspraken over exacte hoeveelheden koolhydraten en vetten omdat ieder lichaam anders werkt en iedereen ook een ander doel heeft. De een heeft een snelle stofwisseling en slaat weinig op terwijl een ander een langzame stofwisseling heeft en veel opslaat. Dit hangt af van veel factoren zoals beweging, hoeveelheid water dat je drinkt, etc. Download de app MyFitnessPal op je telefoon voor hulp bij je voeding.
KOOLHYDRATEN
Er zijn twee soorten koolhydraten te onderscheiden:
- Enkelvoudige koolhydraten: deze bestaan vooral uit suikers en zitten onder andere in frisdrank, koek, snoep, suiker, ijs, enzovoorts. Ze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Waardoor er ongezonde vreetbuien worden veroorzaakt. Je kent ze vast wel 😉
- Complexe koolhydraten: deze worden langzaam opgenomen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je een vol gevoel krijgt en je honger afneemt. de complexe koolhydraten zitten onder andere in groenten, ontbijtgranen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren brood, enzovoorts. Dit zijn dus de meest gezonde koolhydraten.
Koolhydraten zorgen voor de directe energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Als je dus veel zware inspanning gaat leveren zoals wanneer je gaat trainen of als je zwaar werk verricht dan heb je meer koolhydraten nodig. Overdrijf het niet want je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid gebruiken en de rest zal uiteindelijk opgeslagen worden als lichaamsvet. Eet dus genoeg complexe koolhydraten om je lichaam goed te laten functioneren want ook te weinig is niet goed voor je lichaam. Als je onder je minimale behoefte gaat zitten met koolhydraten dan mis je belangrijke vezels, vitamines en mineralen. Je lichaam zal ook spieren gaan afbreken voor energie en dat is zeker niet goed!
Beperk inname van enkelvoudige koolhydraten (water in plaats van frisdrank scheelt al heel veel!) en eet de juiste hoeveelheid complexe koolhydraten voor de beste resultaten voor je gezondheid. (denk aan zware inspanning van het lichaam)
VETTEN
Deze zijn te onderscheiden in drie soorten:
- Verzadigde vetten: dit zijn meestal dierlijke vetten, zoals vlees en boter. Boter zit verwerkt in veel minder gezonde dingen als koek, snoep, taart, enzovoorts. Deze vetten zijn te herkennen door de vaste vorm.
- Onverzadigde vetten: deze komen vooral uit planten, zoals olijfolie, noten, avocado maar ook vis. Deze vetten zijn vloeibaar.
- Transvetten: dit zijn de slechte vetten, ongezonde onverzadigde vetten. Transvetten zitten in gefrituurd en industrieel bereid voedsel. Voorbeelden hiervan zijn fabrieksmatig geproduceerd voedsel en alles uit de frietpan.
Je hoort veel dat vetten slecht zijn maar dit is niet helemaal waar. Vetten zijn ook bouwstenen en een transportmiddel voor je lichaam. Vetten zijn de grootste energieleverancier en bevatten dan ook de meeste calorieën. Zoals je al kon lezen hierboven zijn transvetten de vetten die je zoveel mogelijk moet zien te vermijden. Je kan bijvoorbeeld al veel dingen in de oven klaarmaken in plaats van die ongezonde frietpan! Je lichaam is er niet voor gemaakt en heeft er dan ook veel moeite mee om deze te verwerken. Aan de andere kant zijn onverzadigde vetten de vetten die je nodig hebt, je lichaam maakt ze niet zelf aan. Eet dus voldoende vis (2 à 3 keer per week), regelmatig een handje noten en bak in kokosolie of olijfolie.
Eet voldoende vetten maar eet wat je nodig hebt want als je teveel vetten eet dan slaat je lichaam dit op als lichaamsvet. Kies voor onverzadigde vetten en vermijd zoveel mogelijk transvetten.
EIWITTEN
Eiwitten komen voor als dierlijke eiwitten. Zoals in vlees, vis, melkproducten, eieren, enzovoorts. Maar ook in plantaardige vorm zoals in noten, graanproducten, peulvruchten, enzovoorts.
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstof in je lichaam, ze zijn het fundament van al je lichaamsweefsel. Niet alleen voor je spieren maar ook voor je botten, organen, bloed, zenuwstelsel en alle cellen in je lichaam. Het is dus van belang dat je voldoende eiwitten eet.
Eiwitten zorgen voor transport, voor opbouw & vernieuwing van cellen en zelfs je immuunsysteem. Eet dus verspreid over de dag voldoende eiwitten want je lichaam kan maar een beperkt aantal eiwitten tegelijk verwerken en de rest zal afgevoerd worden door middel van urine en zweet. (ook door verlies van haren, nagels en huidschilfers) Omdat je lichaam overal eiwitten voor nodig heeft en geen reserves hiervan opslaat moet je dus verspreid over de hele dag eiwitten eten. Op deze manier stimuleer je de hele dag je stofwisseling, cel vernieuwing en spieropbouw.
Wil je meer van ons zien? Volg ons dan op Instagram, Facebook of meld je aan op onze nieuwsbrief!
Pingback:Supplementen - Gymjunkies l Fitness, food & loveGymjunkies l Fitness, food & love
Geplaatst op 14:58h, 22 juli[…] dat dit 70% misschien wel 80% van het complete pakket is om het lichaam van je dromen te krijgen. Eet de juiste dingen, eet genoeg en op de juiste momenten. Maar deze blog gaat over supplementen, supplementen zijn net […]