prei

5 VOORDELEN VAN PREI + EEN LEKKER RECEPT

Prei ziet eruit als een grote, groene ui. Wist je dat prei behoort tot dezelfde familie als uien, sjalotten, lente-uitjes, bieslook en knoflook? Het is dus een groente en heeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Prei bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.  Ze hebben een zoete smaak en een romiger textuur wanneer ze worden gekookt. Prei wordt meestal gekweekt. Alle soorten prei zijn voedzaam en bieden veel gezondheidsvoordelen. Maar niet alleen dat, je kan er ook heerlijke recepten van maken! Dus laat je verassen in deze blog.

VOORDELEN PREI
  1. Voedingswaarde

    Prei is erg voedzaam en ze bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk maar 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting. Verder zijn ze ook een goede bron van vitamine K, dat nodig is voor de bloedstolling en de gezondheid van het hart. Prei is ook rijk aan vitamine C, wat de gezondheid van het immuunsysteem, ijzeropname en collageen productie bevordert. Ook leveren ze kleine hoeveelheden koper, vitamine B6, ijzer en foliumzuur.

  1. Krachtige antioxidanten

    Prei is een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten bestrijden oxidatie, die de cellen beschadigt en bijdraagt aan ziekten zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen. Ook zijn ze een bron van een polyfenol-antioxidant waarvan ze denken dat het beschermt tegen hartaandoeningen en sommige soorten kanker. Ze zijn ook een geweldige bron van allicine, dit zijn cholesterolverlagende en kanker bestrijdende eigenschappen. Prei is rijk aan antioxidanten en zwavelverbindingen, vooral kaempferol en allicine. Deze beschermen het lichaam mogelijk tegen ziekten.

  1. Goed voor het hart

    Prei is een plant uit de narcisfamilie, waaronder ook uien en knoflook. Verschillende studies koppelen deze plantenfamilie aan een lager risico op hartaandoeningen en beroertes waarvan wordt gedacht dat ze de ontsteking verminderen en de gezondheid van het hart beschermen. Zo heeft de kaempferol in prei ontstekingsremmende eigenschappen. Kaempferol-rijk voedsel staat bekend als voedsel met een lager risico op hartaandoeningen. Tot slot is prei een goede bron van allicine, dit is een zwavelverbindingen die de gezondheid van het hart bevordert. Dit omdat ze mogelijk cholesterol en bloeddruk verlagen. Prei bevat plantenstoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen, cholesterol en bloeddruk kunnen verlagen. Hierdoor kunnen ze het risico op hartaandoeningen verminderen.

  1. Kan helpen bij het afvallen

    Zoals de meeste groenten, kan prei bijdragen aan gewichtsverlies. Met slechts 31 calorieën per 100 gram heeft deze groente weinig calorieën per portie. Bovendien is prei een goede bron vezels. Vezels kunnen een verzadigd gevoel geven, hierdoor is de kans groot dat je minder gaat eten. Met name oplosbare vezels verminderen de eetlust. Door prei aan je dieet toe te voegen, kan dit effect versterkt worden.

  2. Bevordert de (gezonde) spijsvertering

    Prei kan de spijsvertering verbeteren. Dat komt gedeeltelijk omdat ze een bron zijn van oplosbare vezels, die werken namelijk bevorderend voor de darmen. Gezonde bacteriën produceren vervolgens vetzuren. Deze kunnen ontstekingen verminderen en de darmgezondheid versterken. Onderzoek wijst uit dat een dieet dat rijk is aan prebiotica de opname van belangrijke voedingsstoffen kan bevorderen, wat je hele gezondheid kan verbeteren. Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen. Deze bacteriën verminderen op hun beurt ontstekingen en bevorderen de spijsvertering.

EEN LEKKER PREI RECEPTJE

Prei schotel. Porties: 4  Bereidingstijd: 5 minuten  Kooktijd: 40 minuten

INGREDIËNTEN:
2 preien (fijn gesneden)
2 teentje knoflook (geplet)
200gr kipfilet zonder vel (in blokjes gesneden)
1 eetlepel bloem
100ml crème fraîche
150ml kippenbouillon
70gr ciabatta (in stukjes gescheurd)
1 bosje platte peterselie (fijngehakt)
gekookte sperziebonen (om te serveren)

preischotel

BEREIDING:

  • Verwarm de oven voor op 180C / hete lucht 160C.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan, voeg de gesneden prei toe en bak 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de knoflook een minuut toe en voeg vervolgens de kip toe.
  • Bak nog 5 minuten en roer de bloem erdoor.
  • Roer de crème fraîche en de bouillon erdoor, breng op smaak en laat sudderen.
  • Kook een paar minuten tot de saus dikker wordt. Kruimel de ciabatta in een blender zodat je paneermeel krijgt.
  • Roer de peterselie door de vulling en schep in 4 afzonderlijke taartvormpjes, verdeel over het paneermeel en bak 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
  • Serveer met sperziebonen.

En smullen maar!!

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.