VOORDELEN VAN SPINAZIE + 3 RECEPTEN

We kennen spinazie allemaal vast nog wel van de spierballen van Popeye. Het geeft je waarschijnlijk geen superkracht wanneer je er een blik van leeg eet, maar andere voordelen voor onze gezondheid heeft spinazie zeker. Je kan het gekookt en gestoomd eten, maar het gezondste is natuurlijk rauw. Verwerk het in een salade of smoothie voor de beste micro- en macronutriënten.

 

Popeye spinazie

 

VOEDINGSWAARDEN
(bron: Wikipedia)
Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 23
Vet 0,4 g
Verzadigd 0,1 g
Meervoudig onverzadigd 0,2 g
Enkelvoudig onverzadigd 0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 79 mg
Kalium 558 mg
Koolhydraten 3,6 g
Voedingsvezels 2,2 g
Suikers 0,4 g
Eiwitten 2,9 g
Vitamine A 9.377 IU Vitamine C 28,1 mg
Calcium 99 mg IJzer 2,7 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,2 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 79 mg

RIJK AAN ANTI-OXIDANTEN

Donkergroene groentes staan erom bekend dat ze erg veel anti-oxidanten bevatten. Spinazie is daarbij geen uitzondering! LuteĂŻne en zeaxanthin zijn erg goed voor het hart en de ogen en voorkomt leeftijdsgerelateerde vaak voorkomende problemen. Je zou kunnen zeggen dat die stofjes het verouderingsproces enigszins tegengaan.

Het stofje luteoline is onderzocht in verband met kanker. Het voorkomt en werkt effectief tegen verschillende vormen van kanker. De beste resultaten zijn getest bij eierstokkanker. Verder zijn anti-oxidanten erg belangrijk in ons lichaam omdat ze zorgen voor onze algehele gezondheid. Het is daarom ook verstandig om wat minder vlees te eten en iets meer groentes zoals spinazie.

 

STERKE BOTTEN

Omdat spinazie een nogal hoog gehalte heeft aan calcium, magnesium en vitamine K versterkt het onze botten enorm. Heb je last van zwakke botten? Dan is het goed om minstens één keer per week spinazie of een andere groente te eten. Ook helpen deze mineralen mee aan een optimaal cardiovasculair systeem en ze zijn nodig bij opbouw van gezonde zenuwen en spieren.

 

MEER ENERGIE, BETER UITHOUDINGSVERMOGEN

Dit komt door de combinatie van ijzer en foliumzuur (vitamine B11), die allebei prominent aanwezig zijn in spinazie. Ijzer zorgt voor een beter zuurstoftransport in het bloed waardoor je dus langer kan doorgaan zonder uitgeput te raken. De combinatie van plantaardige omega 3 vetten en foliumzuur is erg goed voor onze hersenen, hart en bloedvaten. Bovendien is plantaardig altijd de gezondste keuze wat betreft omega 3 vetten, wat we vaak uit vis of supplementen halen.

 

GOED VOOR HUID EN HAAR

Spinazie bevat ook een hoog gehalte aan vitamine C en voldoende vitamine A waardoor het voordelen biedt voor onze huid en de haren. Bovendien zijn veel groentes goed voor onze huid en haren, het is ook niet gek dat veganisten vaak zo’n stralende huid hebben!

 

SLECHTE EIGENSCHAPPEN?

Op internet vond ik wat uitspraken op verschillende sites over het ijzergehalte in spinazie. Volgens verschillende sites zou het erg hoog zijn en daardoor ook gevaarlijk voor onze gezondheid. Nou heb ik daar wat meer onderzoek naar gedaan en het ijzergehalte verschilt niet veel van de andere donkergroene groentes, het is net ietsje hoger. En omdat er meer mensen kampen met een ijzertekort dan met een overschot aan ijzer denk ik dat dit niet echt van toepassing is op de gemiddelde persoon.

Het is wel zo dat spinazie de ferri variant bevat van ijzer, die wat moeilijker wordt opgenomen door ons menselijk lichaam. Maar eet je niet elke dag een hele zak spinazie, dan hoef je je nergens druk om te maken.

Wat wel schadelijk kan zijn is de spinazie te lang bewaren of dusdanig verhitten dat je het giftig maakt voor je lichaam. Het heeft een hoog gehalte aan nitraat, wanneer je dit verwarmt wordt het omgezet in nitriet en een teveel hiervan is niet bevorderlijk voor de maag en darmen. Koop je spinazie zo vers mogelijk, bewaar het koel en warm het in ieder geval geen tweede keer op.

 

RECEPTEN

 

Hier vind je nog meer voedingsweetjes

Wil je meer van ons zien? Je kunt Gymjunkies volgen op Facebook, Instagram of meld je aan op onze nieuwsbrief!

 

BODY EN FIT FOOD DEALS

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.