robuuste havermout koeken met amandel vulling recept sinterklaas gezond lysanne van dijk

ROBUUSTE HAVERMOUT KOEKEN MET EEN VULLING VAN AMANDEL

Het heerlijk avondje is weer gekomen.. avondje van sinterklaas..

Het is weer bijna 5 december en dat kan natuurlijk maar één ding betekenen. Pepernoten, chocoladepepernoten, chocoladeletters, schuimpjes, pepernoten en nog meer pepernoten. Kortom, rond dit tijd van het jaar, wordt er kilo’s snoepgoed gegeten. En niks mis mee natuurlijk 😉

Maar ik wilde wat anders dan dit soort snoepgoed dit jaar, en wilde iets maken dat je echt doet denken aan sinterklaas. Nou als je deze koeken in de oven hebt zitten, ruikt heel je huis naar sinterklaas.. Niet dat sinterklaas zo ruikt natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel.. 🙂

…speculaas.. amandel… hmm jammie!

 

INGREDIËNTEN KOEK:
  • 60 gram grove havermoutvlokken
  • 60 gram havermout (fijne)
  • 30 gram honing (of bijvoorbeeld agavesiroop; het moet een beetje plakkerig worden)
  • 5 eetlepels kokosolie
  • Koek- en speculaaskruiden
  • Optioneel: bakspray
INGREDIËNTEN VULLING:
  • 100 gram amandelmeel
  • 30 gram agavesiroop
  • Een klein beetje water
  • Optioneel; een zoetstof (ik had gekozen voor de smaak amandel)
BENODIGDHEDEN:

robuuste koeken met amandel vulling recept sinterklaas gezond lysanne van dijk

 

BEREIDINGSWIJZE VULLING

Je kan het beste beginnen, met het maken van de vulling. Deze mag namelijk nog even in de koelkast liggen!

Stop alle ingrediënten van de vulling bij elkaar in een kom, en meng dit tot één geheel. Dit wordt een soort deeg! Wanneer je denkt dat het deeg nog te droog is, doe je er nog wat extra water bij. Het deeg mag best een beetje kleverig zijn. (het lijkt een beetje op de structuur van marsepein).

Ik heb nu voor het deeg ongeveer ½ gepakt, van wat ik zelf heb gemaakt. Omdat ik redelijk veel had gemaakt, ook voor andere baksels uit te proberen 🙂 Je kan het voor veel baksels gebruiken, dus kijk zelf even of je deze hoeveelheid wilt gebruiken, of juist meer!

Is het deeg klaar? Rol het in wat huishoudfolie en leg eventjes in de koelkast. Ondertussen kan je gaan beginnen met het bereiden van de koek!

 

BEREIDINGSWIJZE KOEK

Gooi de ingrediënten van de koek bij elkaar in een kom, en meng dit door elkaar tot een beetje een ‘sticky’ geheel. Doe dit gewoon lekker met je handen of met een lepel 🙂 Ik heb best veel speculaaskruiden gebruikt, omdat ik deze smaak juist naar voren wilde halen. Gooi er gewoon wat bij en kijk zelf wat je lekker vindt. Proeven tussendoor is altijd goed toch..

Wanneer je het mengsel van de koek klaar hebt, zet je dit ook even in de koelkast. Gewoon met kom en al!

Dit mag er ongeveer 20 minuutjes in staan, zodat het een wat harder mengsel wordt. Ondertussen kan je de oven alvast voorverwarmen! De oven kan je op 175 graden voorverwarmen!

 

En verder?

Zijn de 20 minuutjes om en is het mengsel van de koek inderdaad harder geworden? Dan ben je bijna klaar! Spray de bakvormpjes even in met wat bakspray of vet ze in met wat olie. Vul de muffinvormpjes één voor één met wat mengsel. Je krijg dan ongeveer een 1 cm dikke bodem. Druk het mengsel goed aan met een lepel!

Je kan een shotglaasje of een borrelglaasje gebruiken om het mengsel aan te drukken. Zo ontstaat er een ‘kuipvormpje’. Allebei net zo lekker, maar het laatste is wel mooier, omdat zo de zijkanten ook mooi bedekt zijn met het mengsel. Zorg ervoor dat je nog wel wat mengsel overhoudt voor de bovenkant!

 

De vulling!

Je kan nu het deeg van de vulling uit de koelkast halen. Het deeg kan je verdelen over 5 koeken en leg het deeg dan op de bodempjes. Maak er gewoon een vormpje van; van een euro munt! Hierna kan je de koek aftoppen met het overige mengsel, waardoor de koek helemaal dicht wordt! (en lekker groot.. haha).

Doe de koeken ongeveer 25 minuten in de oven (houd het wel goed bij natuurlijk, want elke oven is anders). En hmmmm heel je huis ruikt heerlijk en het doet je denken aan sinterklaas!

Het moeilijkste deel komt nu: laat ze daarna nog eventjes een kwartiertje afkoelen, zo worden ze lekker knapperig en robuust!

Jammie! Aanvallen! Eet smakelijk 🙂

robuuste havermout koeken met amandel vulling recept sinterklaas gezond lysanne van dijk

 

VOEDINGSWAARDEN:
Robuuste koeken kleine koek (10 stuks) grote koek (5 stuks)
Calorieën 187,8 kcal 375,6 kcal
Koolhydraten 12,6 gr 25,2 gr
Vetten 12,9 gr 25,8 gr
Eiwitten 3,8 gr 7,6 gr

 

Wil je meer zien van Lysanne? Je kunt haar volgen op Instagram!

 

body&fit gratis kruidnoten bij bestelling

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.