mei

MAAND MEI, PREI MAAND + EEN HEERLIJK RECEPT

Iedere maand deelt Elise met jullie een recept, waarin ze gebruik maakt van een component dat je juist in die maand goed kan eten. In de maand mei staan verschillende groenten in de spotlight, waaronder (wederom) de prei.

Zoals ik eerder heb verteld in een ander recept, bevat de prei veel voedingsstoffen, maar weinig calorieën. Verder zit deze bladgroente vol met vitamine C. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Door de vele vezels in de prei zit je na het eten ook langer vol, dat scheelt weer wat snackdrang.

Dit recept is wederom zowel vegetarisch als veganistisch te maken.

 

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 300 gram prei, in halve ringen. Zowel het witte gedeelte als het groene gedeelte
  • 1 ui, in stukjes
  • 200 gram kipfilet (of vegan kipstukjes)
  • 75 gram ongekookte zilvervliesrijst
  • Knoflook
  • (zout en peper)
  • Een scheutje ketjap

 

Zo maak je het klaar.

  1. Zet een pannetje water op en kook de zilvervliesrijst.
  2. Was de prei goed, gezien er tussen de bladen vaak wat zand achterblijft. Snijd hiervoor de buitenste bladen weg en snijd de prei daarna een stukje in, zodat het water goed tussen de bladen komt. Snijd de prei daarna in halve ringen.
  3. Bak in een koekenpan de (vegan) kip goudbruin en voeg daarna de gesneden ui en geperste knoflook toe en bak deze glazig. Voeg redelijk op het eind de prei toe, zodat deze niet volledig slinkt tijdens het bakken maar de prei nog een bite houdt. Voeg daarna een scheutje ketjap toe en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  4. Giet de rijst af en serveer dit met rest van het gerecht.
  5. Ook dit gerecht is weer super simpel en snel klaar te maken. Echter zou ik dit recept niet voorbereiden, want wanneer je het wederom opwarmt zal de prei verder slinken en verliest het zijn bite.
  6. Wij eten graag zelfgemaakte zoetzure komkommer bij dit gerecht.
  7. Dit maak ik door komkommer in dunne plakjes te snijden en in een schaaltje met water, azijn en vegeta kruiden (blauw zakje, te koop bij de toko of Albert Heijn) een nachtje te laten trekken.
  8. Mijn vriend topt het gerecht vaak ook nog af met wat gebakken uitjes voor de crunch.

 

Wil je nog meer gerecht-inspiratie zien?

Check mijn vorige blogs of volg mij voor deze recepten en nog veel meer op Instagram.

Zo staan er al een aantal heerlijke toppers op, die hier soms wekelijks op tafel staan.

Tot volgende week!

Liefs, Elise

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.