kom voor jezelf op spreek jezelf uit fernst matitawaer mindset blog

Kom voor jezelf op, spreek jezelf uit

Beland je vaak in vervelende situaties? Komt het vaak voor dat je na een vervelende gebeurtenis in een korte periode je, je begeeft in meerdere nare situaties achter elkaar?

Ik wel.. Ik heb me vaak afgevraagd hoe dit kan. Als één ding misgaat, waarom er dan vaak meerdere dingen lijken mis te gaan. Voor mezelf ben ik erachter gekomen dat dit te maken heeft met je te lang begeven in een negatieve energie en je eigenlijk een beetje laten verdrinken in bijvoorbeeld een slachtoffer-rol, zelfmedelijden, frustratie of onwetendheid.

Ik heb hier een paar blogs terug ook iets over geschreven. Even stil staan, reflecteren en kijken wat het beste voor jou is op lange termijn. En op deze wijze met de situatie van dat moment om gaan, kort samengevat. (lees hier de blog)

 

Kom voor jezelf op

Nu heb je situaties waar je je in kan verkeren buiten jouw schuld om. Maar vaak kan je er juist wel iets aan doen. Door bijvoorbeeld voor jezelf op te komen en je zelf te uiten.

 

Een voorbeeld hiervan

Bij mij komt het best vaak voor dat ik op m’n werk een opdracht krijg die ik moet uitvoeren, maar hier eigenlijk niet achter sta. Of dat er iets gebeurt wat me totaal niet zint.

Ik heb vaak de neiging om dan toch de opdracht uit te voeren of niets van een bepaalde situatie te zeggen omdat ik geen zin heb in confrontatie of er dan gewoon snel van af ben. Het werkt, maar alleen voor korte termijn. Ik heb gemerkt dat dit mij uiteindelijk gaat frustreren en dat op deze manier er een opstapeling komt wat uiteindelijk kan leiden tot een negatieve gemoedstoestand en wat jouw beredeneringen negatief kan gaan beïnvloeden waardoor je, jezelf in nare posities brengt.

 

Speak up

Ik leer mezelf nu aan om beter voor mezelf op te komen en vooral om meer uit te spreken. Zolang je er niet andere mensen mee lastig valt of het probleem in iemand anders zijn schoenen schuift ben ik van mening dat het altijd goed is om jezelf uit te spreken.

Vaak gebeurt dit niet om ongemakkelijk situaties te voorkomen of omdat je bang bent voor confrontatie of omdat je er simpelweg geen zin in hebt. Maar je zal zien dat dit op lange termijn vaak niet goed afloopt. Of je word chagrijnig, je krijgt een slecht humeur, je gaat het afreageren op de mensen om je heen. En zo roep je uiteindelijk ‘slechte’ energie op je af. Waarder er een grote kans is dat je in een korte periode in meerdere vervelende situaties terecht komt.

Dus het heeft je op korte termijn geholpen, je bent er snel vanaf. Maar op lange termijn word je er alleen maar slechter op.

 

Jij bent de enige die je leven kan veranderen

Sommigen hebben hier helemaal geen last van en staan altijd stevig als een huis in hun schoenen. Maar voor de mensen die dit niet altijd hebben (waaronder ik zelf), probeer je vaker uit te spreken. En leg gewoon op een duidelijke manier uit waarom jij iets liever niet wilt gaan doen of waarom je ergens niet mee eens bent.

Je zal uiteindelijk misschien toch die k*t opdracht moeten doen, of toch die confrontatie aan moeten gaan. Maar je hebt je in ieder geval uitgesproken en de mensen om je heen weten dan ook hoe jij erover denkt en zullen hier in het vervolg misschien beter rekening mee houden. Zolang jij niets laat weten komt er ook geen verandering.

 

“Never be bullied in to silence. Never allow yourself to be made a victim. Accept no ones definition of your life, define yourself”

 

meer mindset blogs

Interressante Blog? Volg Fernst op Instagram!

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.