balans

HOE CREËER IK BALANS IN MIJN LEVEN?

Is de balans in je leven ver te zoeken, omdat je druk bent met het managen van je gezin, werk, vrienden, activiteiten en ga zo maar door? Ben je aan het eind van de dag volledig uitgeput en heb je dan nog nauwelijks energie om wat te doen? Veel mensen ervaren dagelijks stress en hebben het gevoel dat ze worden geleefd. Voorkom dat! Daag jezelf uit om tijdens je leven ervoor te zorgen dat je er het optimale uithaalt, zonder dat het je gezondheid schaadt natuurlijk. 🙂 Maak je hoofd regelmatig leeg, creëer rust en ontspan.

Ik heb het zelf meegemaakt, alle balletjes proberen hoog te houden, op elk gebied in mijn leven en vervolgens ben ik er zelf aan onderdoor gegaan wat leidde tot een burn-out. En dat soort dingen willen we juist voorkomen! Kijk eens goed naar wat JIJ nodig hebt voor balans. Of wat JIJ verstaat onder balans. Want dit is voor iedereen anders. Stel jezelf die vraag ook: “Wat versta ik onder balans?”

START VANDAAG NOG MET DEZE TIPS OM BALANS TE CREËREN IN JOUW LEVEN:
  • Voordat je ook maar iets kunt balanceren is het handig om te weten wat je allemaal hoog probeert te houden. Maak eens een heel simpel lijstje van wat je allemaal doet. En kijk direct welke 3 dingen je niet meer hoeft te doen van jezelf. Wat is er niet nodig, wat kun je uitbesteden?
  • Houd de dingen gescheiden. Tijd voor je kinderen is echt tijd voor jezelf, kinderen, vriend/man, vriendinnen etc. Werken en kleine kinderen op hetzelfde moment is niet handig en voor niemand echt leuk. Probeer er echt te zijn voor de persoon op het moment dat jullie samen zijn en trek hier ook wat tijd voor uit.
  • Creëer momenten van rust en ruimte voor jezelf. Het maakt niet uit hoe je het doet, just do it en plan het in. Zorg ervoor dat je momenten hebt voor jezelf waarin je even niks hoeft. Hierbij kun je denken aan een wandeling maken door het bos. Een kwartiertje op een bankje zitten naar het uitzicht staren. Of je met een kopje thee op de bank nestelen en even niks doen. Of als je het fijn vind even mediteren (aanrader). Het maakt niet uit hoe je het doet, maar gun het jezelf. Een beetje ruimte en rust, tijd voor reflectie maakt het zoveel makkelijker om te balanceren en even los te koppelen van alles wat er “moet”.
  • Het is tijd om het gevoel los te laten dat jij de enige bent die alles moet oplossen en regelen. Ik weet dat het bijna niet te geloven is. En toch is het waar: je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Wellicht heb je een partner die ook dingen kan doen (ook al doet hij of zij het niet zoals jij het zou doen, geeft niks). En als je geen partner hebt, denk aan andere hulptroepen. Kunnen je ouders even oppassen zodat jij wat tijd voor je zelf kunt vrijmaken? Kan zoon of dochterlief even bij een vriendje spelen? En dan niet die tijd gebruiken om te gaan poetsen of werken! Balans daar gaat het om, dus kies op deze momenten voor jezelf!
  • En dan direct het volgende punt: voel je hier niet schuldig over! Waar wordt de persoon met wie je bent blij van (kinderen, man, vriend, vriendin, ouders)? Van een persoon die van alles tegelijk aan het doen is en er nooit helemaal is? Of iemand die misschien iets minder tijd aanwezig is maar er dan ook helemaal is. Met aandacht en liefde.
  • Leer nee te zeggen. Je hoeft niet alles te doen, echt niet. Je kunt niet 40 uur werken, 2 x per week sporten, een super ouder zijn, er zijn voor je lief, met je vriendinnen op stap gaan, de rest van je sociaal leven onderhouden, je persoonlijk ontwikkelen en ook nog je 10 andere hobbies onderhouden. Tenminste de meeste van ons kunnen dat niet. Dus kies en zeg nee, dan zeg je ja tegen jezelf!
  • Stop met nadenken voor andere mensen. Of invullen voor andere mensen. Alsjeblieft, doe dat niet.. het kost je een hoop tijd. Geloof me, ik ben er erg goed in maar leer er steeds beter mee omgaan. Die tijd en energie kun je beter besteden aan het houden van balans.
  • Accepteer dat het soms gewoon best heel veel is. En dat het soms gewoon wat minder gaat. Dan staat de afwas nog op het aanrecht. Of er moet iemand even een avondje langer wachten op antwoord. En jij ligt een avond voor pampus op de bank. Het is zo.
  • Blijf lachen. Haal eens diep adem, ga zitten en vergeet niet een beetje te genieten van het leven. Humor en lachen werkt erg goed in deze situaties.

Liefs, Valesca

Je kunt mij volgen via Instagram

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

gezond afvallen gymjunkies

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.