glutenvrij lotte leek

EN TOEN WAS IK EEN GLUTENVRIJ TUTJE

Ergens kan ik er wel van janken en ergens ben ik intens opgelucht. Ik had al wel langer door dat ik (en dan vooral mijn lijf) niet blij werd van o.a. brood en pasta. Hierom ben ik dit eigenlijk zelf al gaan mijden de afgelopen maanden. Van februari t/m april heb ik gecut (vet verbranden) en leerde ik mijn lijf goed kennen. Als ik er achteraf op terug kijk was dit bijna een glutenvrij dieet. Ik at veel groentes, vlees, eieren, rijst, aardappelen, kwark etc. Alleen mijn cheatday per week was vaak pizza of een hamburger en een bak Ben&Jerry’s. Na de cheatday voelde ik me de dag erna altijd erg zwak, draaierig, super moe en mijn buik leek negen maanden zwanger.

 

UITSLAG: COELIAKIE

Ik dacht dat dit kwam door gewoon het ‘teveel eten’ van de cheatday en niet aan de gluten die in pizza en B&J zaten. In het algemeen voelde ik me eigenlijk nog redelijk goed. Langzamerhand werd die éne dag slecht voelen na een cheatday, twee dagen, drie dagen etc. Ik geloof dat ik in de maand mei mijn voedingscoaches heb gemaild met de boodschap: Ik kap ermee, ik voel me zó slecht, ik MOET meer eten.

Ze stemden ermee in dat ik wat meer ging eten, want je goed voelen is natuurlijk super belangrijk. Maar wat at ik vervolgens dan extra? Een boterham, een wrap, pasta of andere dingen met gluten. Niet per se ongezonde voedingsmiddelen, maar wel dingen met gluten. Elke dag werd ik meer moe, ik sliep ondertussen 12 uur per nacht en was constant duizelig. Ik was te ziek om naar de gym te gaan terwijl ik eigenlijk nooit zomaar de gym skip, alleen wanneer het écht niet anders gaat. Bah bah.

Ik heb getwijfeld om de foto van mijn opgeblazen glutenbuik te delen, maar vooruit jullie mogen hem allemaal zien (be kind). Mijn buik was hard, opgeblazen en deed veel pijn. Het is echt een rot gevoel wanneer je zo je best doet, maar je lichaam je als het ware verzet tegen je. Na een tijdje dacht ik, nu is het genoeg, dit is niet meer normaal. Bij de dokter legde ik mijn klachten uit en er zou wel ‘even’ bloed worden geprikt. Op maandagmiddag belde hij mij terug met de uitslag: ‘Je hebt coeliakie’.

glutenvrij lotte leek

glutenvrije friet bij McDonalds

NOOIT MEER GLUTEN..

Ik wist wat coeliakie was, omdat ik via via meiden ken die dit hebben. In eerste instantie dacht ik, huh dit is een foutje, zó erg is het nou ook weer niet. Na lang googelen bleek dat de klachten bij iedereen heel anders zijn. Bovendien kan reactie op gluten naar verloop van tijd nog heftiger worden.

Dit klinkt nu lekker dramatisch, maar die maandag stortte mijn wereld toch wel een klein beetje in. Hier zat ik niet op te wachten. Voor de rest van mijn hele leven nooit meer gluten. Pizza, koekjes, pasta: verboden. Maar vooral ook het zorgeloos uit eten… voor altijd WEG. Deels was ik opgelucht, want dit was er dus mis met me. Hierdoor voelde ik me zó slecht en leek ik hoogzwanger. Maar op dat moment was het vooral heel ***.

glutenvrij lotte leek

glutenvrije snickers protein

HOE GA JE DAARMEE OM?

Mij werd aangeraden om zsm naar een diëtiste te gaan, dus maandagavond ben ik gaan googelen en heb ik de aardigst uitziende diëtiste in de buurt uitgezocht (oke én ze was gespecialiseerd in coeliakie, bonuspuntje). De dag erna had ze plaats en ze was gelukkig net zo aardig als ze eruit zag. Ruim twee uur heb ik daar gezeten, want er viel veel uit te leggen. Pfoeeee er komt een hoop bij kijken zeg. Zo mag mijn glutenvrije brood niet in dezelfde oven als ‘gewoon’ brood en ook niet op dezelfde snijplank gesneden worden. Ja, zo nauw komt dat dus, had ik ook niet verwacht.

glutenvrij lotte leek

glutenvrije bagel bij Bagels & Beans

Die week was een bizarre week, ik heb de duurste boodschappen in mijn leven ooit gedaan, want wauw dat glutenvrije spul is duur. Ook heb ik denk ik 100 soorten glutenvrije koekjes gegeten, gewoon omdat het nu kon. Oh en glutenvrije pizza is ook prima te bikken. Na het posten op Instagram over mijn coeliakie werd mijn inbox overspoeld met lieve berichtjes, echt waar, geweldig. Heel veel andere ‘glutenvrije tutjes’ stuurde mij de meest handige tips en ook gewoon wat ik op dat moment nodig had: ‘hee meid, we’ve been there, het is echt heel ***, maar het komt allemaal goed’. Liefde voor jullie allemaal!

LEVEN ALS GLUTENVRIJ TUTJE

Inmiddels ben ik nu bijna drie weken ‘glutenvrij’ aan het eten. Eerlijk gezegd valt het me thuis echt enorm mee. Ik woon doordeweeks in mijn eigen studiootje en maak gewoon mijn eigen eten zoals ik dit altijd al deed. Ik heb mijn voorraadkast geleegd en al het ‘glutenvoer’ aan mijn zusje gegeven. Die kan weer een tijdje voorruit.

In het weekend ben ik bij mijn ouders en zij houden er ook erg veel rekening mee. Ze ruimen al hun glutenrestjes (broodkruimels etc) op en halen voor mij allerlei glutenvrije lekkernijen in huis. Uit eten is wat vervelender en lastiger, maar ook gewoon te doen. Ik werd bij veel restaurants blij verrast met de mogelijkheden en heb ook echt heerlijk gegeten. Vrienden houden er echt superlief rekening mee, een vriendinnetje heeft laatst zelfs glutenvrije lasagne voor me gemaakt (I LOVE YOU!).

glutenvrij lotte leek

HOE VOEL IK ME NU?

Hoe ik me nu voel? Mijn energie komt gelukkig langzaam terug. Ik zou mezelf nog niet als 100% fit omschrijven, maar mijn trainingen gaan weer beter en ik kom mijn bed weer uit, dus dat is vooruitgang. De buikpijn is helaas nog wel geregeld daar, zeker ’s avonds, maar ach als dat het ergste is. Ik heb één glutenfout gemaakt in de eerste week, maar eigenlijk gebeurde er toen vrij weinig. Buikpijn heb ik sowieso nog, dus kon daar niet een direct verband tussen leggen of het daarna nou heftiger was.

glutenvrij lotte leek

glutenvrij zelfgemaakte pannenkoekjes

Hoe langer ik glutenvrij eet, hoe beter ik me moet gaan voelen, maar hoe heftiger de reactie gaat zijn wanneer ik dan wél ineens gluten binnenkrijg… Dat is voorlopig nog even afwachten, want vroeg of laat komt er weer een glutenfout en dan weet ik het! Ik ben in ieder geval weer positief, het is niet het einde van de wereld en ik heb heerlijk glutenvrij gegeten de afgelopen weken en zal dat zo de rest van mijn leven blijven doen.

glutenvrij lotte leek

Happy glutenfree girl.

Volg je Lotte al op Instagram?

 

NIEUW: Makkelijke recepten om lekker en gezond af te slanken. De Afslank Receptenbijbel.

 

2 Reactie's
 • Claudia
  Geplaatst op 14:32h, 05 juli Beantwoorden

  Heel herkenbaar. Ik moet ook leven zonder gluten. En je voelt je idd een stuk beter

 • Martijn Neef
  Geplaatst op 12:08h, 01 augustus Beantwoorden

  Hallo hallo,

  Zo’n herkenbaar verhaal. Afgelopen april ben ik er met “toeval” achtergekomen dat ik Coeliakie heb. Ik heb veel last van nachtzweten en om deze reden is er bloed geprikt. Een maand later had ik de diagnose dat ik Coeliakie heb en dat dit niks te maken hoeft te hebben met het nachtzweten.

  Ook mijn wereld stortte in, met name omdat ik na mijn idee geen klachten had. Sport veel, voel mij fit en at 12 plakken brood op een dag. Dacht dit kan gewoon niet. Dokter gaaf aan dat iedereen anders reageert en je ook mensen hebt “zonder” klachten.

  Vooral in de ochtend na het slapen had ik wel veel last van lucht, dit is sindsdien ik glutenvrij eet wel minder tot weg, dus ik had daadwerkelijk wel wat klachten.

  Nu een aantal maanden bezig. Omdat ik ook met mijn sport bewust met eten bezig was, is het wijzigen van producten niet lastig. Ik ben nu wel verplicht om elke avond bakjes eten te maken voor de volgende dag om mijn brood te vervangen. Thuis is het vaak nog wel lastig, zoals jij aangeeft de broodkruimels en de oven..

  Het vervelendste vind ik dat de spontaniteit van het eten eraf is. Altijd maar weer controleren en/of vragen. Ik ben ook heel benieuwd met vakanties en zo..

  Voor mij is het nog niet veranderd in positieve ervaringen, dus vraag mij nog vaak af waar ik het voor doe. Ja voor mijn gezondheid, zeer belangrijk dus we gaan ermee door. We komen er wel!

  Bedankt voor het herkenbare verhaal en veel succes met je dieet!

  MVG,
  Martijn Neef

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.