Eetbuien? 5 dingen die ik tegen je wil zeggen

Eetbuien, ik weet er alles van. Ik heb ze maar vaak genoeg gehad en had dan ook nooit gedacht dat ik er ooit uit zou komen. En nee, ik ben niet perfect. Ik heb ze nog steeds wel eens, maar nu kan ik ze in de hand houden en voel ik me er niet meer schuldig over.

In mijn ogen staan eetbuien altijd in connectie met hoe je je emotioneel voelt. Vroeger dacht ik van niet, ik was toch best gelukkig? Ik werd alleen ongelukkig van die eetbuien. Maar achteraf zie ik dat het andersom was. Ik was helemaal niet gelukkig, daardoor ging ik eten en werd ik door al dat eten alleen nog maar ongelukkiger. Hier zijn 5 dingen die ik tegen iedereen wil zeggen die er problemen mee hebben.

1. Het is oké, je bent niet raar. Ik krijg iedere dag minimaal 10 mails van mensen die al jaren kampen met eetbuien of eetproblemen. Ik denk dat het onderhand eerder uniek is als iemand er nooit last van heeft gehad. Alleen we praten er niet over. Daarom ben ik er zo open over, omdat ik merk dat er zoveel mensen dood ongelukkig zijn en zichzelf alleen maar naar beneden halen. Het scheelt al, als je onthoudt dat je niet de enige bent.

2. Stop met jezelf naar beneden halen. Ik deed dit ook altijd, maar het maakt die eetbuien alleen maar erger. Ik kan hier nu achteraf op terug kijken en nu zie ik pas waar ik mee bezig was. Heb je weer veel te veel gegeten, dan wordt je vaak boos op jezelf of haat je jezelf. Maar als je dat gaat doen, pak je de dag erna weer sneller naar eten. Probeer eens te denken; oké vandaag weer een eetbui gehad, het maakt niet uit, ik doe mijn best en morgen weer een dag. Scheelt echt heel veel hoe je tegen jezelf praat.

believeyoucan

3. Ga eens na waarom je die eetbui hebt. Wanneer pak je het snelst naar iets lekkers? Ik ging zelf inzien dat ik het vaak deed als ik me alleen voelde, als ik iets rots had meegemaakt of als ik mezelf weer eens naar beneden aan het halen was. Als je weet waar het vandaan komt of waarom je het doet, dan kun je er sneller iets aan veranderen. Pak dan juist het onderliggende probleem aan, wie weet verdwijnen je eetbuien dan ook wel.

4. Besef je dat je ook een suiker verslaving hebt. Naast de emotionele kant is er ook een fysieke kant. Suiker is heel erg verslavend, helaas leven wij in een maatschappij waar we heel de dag door reclame’s zien, in feite gehersenspoeld worden dat je toch echt die Twix moet gaan eten. Ik kijk al een jaar geen tv meer, ik kijk alleen nog films en series. In mijn ogen is het op tv vooral hersenspoelen of negativiteit. Ik ga nu niet zeggen dat je geen tv moet kijken want er zijn ook heus wel leuke programma’s, maar zet sowieso die reclame’s af. Er zijn veel onderzoeken waarin ze hebben bewezen dat dit je drang naar snoepen verhoogt.

5. Maak het niet je doel om NOOIT meer een eetbui te hebben of nooit meer iets lekkers te eten. Nooit is een te grote opgave en dat gaat bijna niemand lukken. Je blijft een mens en je lekker vol eten is niks mis mee! Alleen het moet niet je leven beheersen, dus je moet ze onder controle krijgen. Vandaar dat ik zeg dat je nooit boos op jezelf moet worden als je weer veel gegeten hebt. Dat is helemaal niet erg, maar probeer dan de rest van de dagen weer wat op te letten. En je kunt ook in plaats van het hele pak koekjes, één koekje nemen. En nee geloof me daar wordt je niet dik van;). Ben gewoon niet te streng voor jezelf, want de meeste mensen gaan dan juist snoepen.

Als ik met mijn vreselijk grote eetbuien kan veranderen, kan jij het ook :). Neem  baby stapjes en blijf vooral positief! Negatief naar jezelf zijn maakt het erger. Je bent een goed persoon, je bent bijzonder en je bent uniek. Dat vergeten we vaak allemaal en mogen we best wat vaker tegen onszelf zeggen.

Veel liefs,

Cynthia

Je kunt me ook volgen via Instagram & Facebook :).

 • Misschien helpt het je als je weet wat je kunt eten, zonder erbij na te hoeven denken. Dat heeft mij heel erg geholpen en ik heb daarom het Gymjunkie Lifestyle Plan ontwikkeld. Hier wordt gefocust op voeding & mindset! Meer informatie vind je hier. 
2 Reactie's
 • Melany
  Geplaatst op 01:13h, 27 februari Beantwoorden

  Goed artikel

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 08:05h, 27 februari Beantwoorden

   Dankjewel 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.