concentratie focus houden brian van leeuwen

Concentratie en Focus houden. Hoe doe je dat?

Je hebt het eindelijk voor elkaar. Je staat in de gym en het voelt geweldig dat je eindelijk die stap hebt genomen om te beginnen met trainen. Naast het trainen in de gym werk je fulltime, beoefen je jouw hobby schaken uit twee keer per week in het buurthuis (geen idee waarom schaken, maar het kwam als eerste in me op) en heb je ook nog je privérelaties die je wilt onderhouden. In het begin prima te onderhouden, maar later merk je toch dat het trainen minder wordt en je niet zo vaak bij je vrienden bent als je je had voorgenomen. Je komt in de knoei met je tijd. Je krijgt stress, je wordt humeurig. En dat is het moment dat je denkt shit… Wat doe ik mezelf aan?

Wat als ik jou vertel dat het niet zo hoeft te gaan en er een manier is om dat allemaal vol te houden zonder dat we een 24-urige dag omtoveren naar een 36-urige werkdag? Als ik het kan met mijn ADHD dan kan jij het ook. De truc is namelijk om concentratie en focus te houden door middel van de volgende combinatie voor succes die ik voor mijzelf heb uitgewerkt. Deze liet ik ook al even kort terugkomen in mijn voorstelronde.

 

De combinatie voor succes
1. Doelen stellen

Dit zorgt dat je ergens naartoe kunt werken. Met een einddoel in ogen boek je sneller resultaten. Daarbij vind ik het zelf fijn om de stappen die nodig zijn om het doel te realiseren, voor mezelf een keer kort en krachtig uit te werken. Dit maakt het net even wat meer gestructureerd. Heb je het doel behaald? Zorg dan dat je een nieuw doel voor ogen hebt. Zo kan je van het ene doel door naar het andere doel. Houd het ook overzichtelijk voor jezelf. Bij tien doelen verlies je al snel focus. Stel een maximaal aantal doelen op dat voor jou overzichtelijk is. Bij de ene persoon is dat wellicht één doel en bij de ander drie, maar dat maakt niet uit. Het gaat er uiteindelijk om dat je vooruit gaat en dat je sterker en wijzer bent dan gisteren.

2. Plezier houden en maken

Het leven is niet alleen maar hard werken. Af en toe moet je daar even afstand van kunnen nemen, de remmen losgooien, met vrienden op stap, wat voor jou plezier maken is. Niemand houdt het vol om 24-7 alleen maar met werk of sport bezig te zijn. Zo ontstaan burn-outs. Daarnaast vind ik het persoonlijk super belangrijk om ook plezier te maken en te houden in je werk. Zit je bij een job waar je chagrijnig van wordt zodra je uit bed moet? Quit en zoek een baan waar je wel met plezier naartoe gaat. Zoek trouwens wel eerst een andere baan voordat je enthousiast opzegt. Een wijs man zei ooit; nooit je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt.

3. Balans en afwisseling brengen

Ik zorg ervoor dat ik balans breng in mijn baan, fitnessroutine, mijn voeding. Eigenlijk in alles. Door deze verdeling kan ik maximaal presteren. 12 uur aan dezelfde taak werken is ook niet mogelijk of je moet superman zijn. Plan twee uur voor je hobby ’s avonds in, anderhalf uur voor het sporten en nog een uurtje tv kijken bijvoorbeeld ter ontspanning. Wees ook niet te streng voor jezelf, want dat brengt alleen maar stress omhoog. Heb je voor jezelf twee uur ingepland om een blog te schrijven, maar ben je na twee uur nog niet klaar? Geen probleem. Ga door naar de volgende taak/activiteit en ga er morgen mee verder. Als je op tijd begint, en niet een avond van tevoren, dan is dit ook helemaal niet erg. Hetzelfde geldt voor fitness. Breng afwisseling in je fitnessroutine. Geen vaste dagen voor een chestday of een legday en wissel regelmatig van oefeningen. Nieuwe prikkels zijn de bom!

 

focus concentratie houden brian van leeuwen

 

Negatieve spiraal

Ik heb bovenstaande combinatie voor succes voor mijzelf uitgewerkt, omdat ik keer op keer in dezelfde situatie terecht kwam en daar was ik zo klaar mee. Ik maakte plannen, ik werd enthousiast, dat ging twee-drie weken goed, maar daarna verloor ik het overzicht, de concentratie en de focus. Met als gevolg dat ik geen plezier meer had in de plannen en taken die ik voor mezelf had gemaakt. Hierdoor ging ik mij ook nog eens rot en schuldig voelen, omdat ik me simpelweg een loser voelde die zijn doelen niet kon bereiken of in ieder geval niet de motivatie hiervoor kon opbrengen. En daar heb je hem hoor.. De negatieve spiraal. Op een gegeven moment was ik hier zo klaar mee en besloot ik het anders aan te pakken. Ik kwam tot de conclusie dat ik geen loser was, maar dat mijn aanpak gewoon niet goed was met als gevolg een nieuwe aanpak.

En heeft het geholpen? En of het geholpen heeft! Sinds een aantal maanden houd ik mijn focus op fitness, voeding, vrienden, een fulltime job en bouw ik samen met een vriend aan het succes van Off-Limit Supplementen & Advies. Ik heb het de combinatie voor succes genoemd, omdat ik merk dat alles in mijn leven de goede kant op gaat sinds dit moment. Tuurlijk heb ik tegenslagen en zie ik het niet altijd zitten. Dat heeft iedereen. De kunst is om dit te accepteren, voel je even lekker rot en ga daarna weer door. Mindset is alles, maar daarover de volgende keer meer.

 

concentratie focus houden brian van leeuwen

 

Ik ben erg benieuwd hoe jij je concentratie en focus kan vasthouden en of dit jou ook lukt? Laat het me weten. Je kan me vinden en volgen op Instagram of laat het hieronder weten in de comments! Ik blijf hier nog even hangen en ik wens je veel succes met het behalen van jouw doelen.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.