14 nov PROTEÏNE KWARKBROOD
Ik ben zelf iemand die brood vermijdt, niet bewust maar puur omdat ik het zonde vind van mijn calorieën. Je zit zo aan je macro’s en het geeft mij vaak geen verzadigd gevoel omdat ik brood, afhankelijk van de soort, nogal licht op de maag vind. Daarnaast als je alles afweegt zoals ik en je smeert een klein beetje pindakaas, jam of ander beleg op je brood is het in verhouding helemaal niets wat je er op kunt smeren. Tot grote teleurstelling, hierdoor eet ik onbewust weinig tot geen brood.
Toch kan ik erg genieten van een goed stuk brood, het moet alleen wel voldoen aan verzadigend gevoel. Door kwarkbrood te maken en diverse soorten vullingen te pakken voeg je aan een relatief klein stuk brood veel volume toe, en met een lekkere kop thee erbij geeft het mij een verzadigd gevoel. Afgelopen week genoot ik dan ook erg van mijn kwarkbrood met blauwe bessen en framboos. En tevens heb ik ook een special gemaakt voor de Sinterklaas dagen. Vandaag geef ik jullie dan ook niet 1 recept maar 2 recepten, Basis kwarkbrood met diverse vulling tips en de special Sinterklaas Kwarkbrood die overigens het gehele jaar te maken is maar dan met speculaas.
RECEPT
Basis proteïne kwarkbrood
WAT HEB JE NODIG?
- 250 gram Tarwe volkoren bloem
- 250 gram Magere Franse kwark
- 1 heel ei
- ½ theelepel zout
- ½ eetlepel bakpoeder
* Bak vorm, liefst langwerpig of een taartblik. Als je geen bakvorm hebt kun je ook een brood vormen op de bak plaat.
WAT MOET JE DOEN?
- Klop het ei en de kwark tot een gladde massa.
- Voeg het bakpoeder en zout toe aan de massa en roer het egaal.
- Meng de kwark en de bloem, kneed dit tot een stevig deeg bal.
- Vorm je brood op de bakplaat (met bak papier) of in het bak blik.
- Bak het brood in een NIET voorverwarmde oven op 220 graden.
- Controleer het brood met een saté prikker na 30 a 40 minuten.
- Het brood is gaar als er niets aan de prikker blijft plakken.
Blauwe bessen framboos vullling
VULLING TIPS
- Blauwe bessen & framboos
- Mango & aardbeien
- Kaneel, appel & rozijn
- Aardbeien & banaan
- Granaatappel
- Noten (pistache, walnoten, pinda, pecan etc.)
- Pindakaas grof & pure chocola
- Chocola & banaan
Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden, wees niet bang te experimenteren.
VOEDINGSWAARDEN HEEL BROOD
(basis recept zonder vulling)
- 1085 calorieën
- 188 gr koolhydraten
- 60 gr eiwitten
- 8 gr vetten
- 10 gr vezels
Nu je het basis recept kent en de vulling tips hebt gehad ben jij natuurlijk heel erg benieuwd naar mijn Sinterklaas special. Voor ik het recept geef is het belangrijk te weten dat dit recept gebaseerd is op een proteïne versie van het basis recept. Ook deze kun je dus met de bovenstaande varianten maken enige wat jij hoeft te veranderen in het onderstaande recept is de vulling van pepernoten en chocolade.
Ook ben je vrij om andere smaken Whey door je brood deeg te doen. Zelf ben ik heel erg van de Body&Fit poeders, die kun je hier bestellen. Niets staat vast en alles mag dat maakt bakken & koken zo leuk! Iedereen heeft zijn eigen smaak of idee, gebruik je fantasie!
Sinterklaas kwarkbrood
RECEPT
Sinterklaas proteïne kwarkbrood
WAT HEB JE NODIG?
- 90 gram Tarwe volkoren bloem
- 150 gram Havermout
- 250 gram Magere Franse kwark
- 40 gram Kruidnoten gemalen
- 25 gram Kruidnoten heel
- 50 gram Chocolade Whey
- 25 gram Chocolade Puur 85%
- ½ theelepel zout
- ½ eetlepel bakpoeder
Bak vorm, liefst langwerpig of een taartblik. Als je geen bakvorm hebt kun je ook een brood vormen op de bakplaat.
WAT MOET JE DOEN?
- Klop het ei en de kwark tot een gladde massa.
- Voeg het bakpoeder, Whey en zout toe aan de massa en roer het egaal.
- Meng de kwark, havermout, bloem en gemalen kruidnoten.
- Breek je pure chocolade in stukjes en duw dit in je deeg massa.
- Kneed dit tot een deeg bal (dit deeg is wat natter dan het basis deeg).
- Vorm je brood op de bakplaat (met bak papier) of in het bak blik.
- Besprenkel je hele kruidnoten met wat water (tegen het verbranden).
- Bekleedt het brood met de kruidnoten.
- Bak het brood in een NIET voorverwarmde oven op 220 graden.
- Controleer het brood met een saté prikker na 30 a 40 minuten.
- Het brood is gaar als er niets aan de prikker blijft plakken.
TIP
Wil je dit brood wat gezonder maken, Body&Fit shop heeft proteïne kruidnoten op de website deze kruidnoten zijn lager in suikers en bevatten meer eiwitten dan de normale kruidnoten. Bestellen kan hier.
Als het basis recept je meer aanspreekt omdat er minder handelingen zijn kun je ook daar pepernoten aan toevoegen, gebruik dan wel minder bloem omdat pepernoten ook een droge massa zijn.
Sinterklaas kwarkbrood met pindakaas & verse dadels
VOEDINGSWAARDEN HEEL BROOD
(Sinterklaas proteïne kwarkbrood)
- 1540 calorieën
- 214 gr koolhydraten
- 73 gr eiwitten
- 36 gr vetten
- 24 gr vezels
Heel veel bak- en eetplezier,
Groetjes!
Tommy
- Zeker weten dat je de goede voeding binnen krijgt? Je kunt hier een ebook bestellen met 100 recepten voor je ontbijt, lunch, diner, snacks, soepen & smoothies! Wij gebruiken hem zelf ook en ben erg tevreden. 100% niet goed geld terug garantie 🙂
No Comments