varkensvlees

DE ECHTE REDEN WAAROM VARKENSVLEES ZO GOEDKOOP IS

Varkensvlees is het goedkoopste vlees. Met goede reden ook. Het is ook niet voor niks dat het vlees in veel culturen als onrein wordt beschouwd en daarom ook niet geconsumeerd wordt. Ik begreep nooit zo goed wat ze daarmee precies bedoelde, tot ik mijn onderzoek had gedaan.

Ik heb het voor jullie even kort samengevat met in mijn ogen de belangrijkste punten die je zou moeten weten over varkensvlees.

Hoog vetgehalte

Varkensvlees heeft een extreem hoog vetgehalte en verhoogt het slechte cholesterolgehalte in ons lichaam aanzienlijk. Dit veroorzaakt een vernauwing van de slagaders en afzetting van de bloedvatwanden.

Vol gifstoffen

Bovendien zit het hoge gehalte vet in het vlees vol met schadelijke gifstoffen. Het varken eet namelijk alles en heeft een slecht ontgiftingssysteem. Hierdoor worden veel afvalstoffen in het vetweefsel opgeslagen en daar mag ons lichaam dan mee dealen. Varkensvlees is hierdoor een aanval op ons lichaam.

Verzwakt ons lichaam

Als je een lange periode geen varkensvlees eet en het vervolgens wel weer gaat eten, dan kun je last krijgen van jeuk, huidklachten, ontstekingen en zelfs reumatische klachten. Eigenlijk zou dat duidelijk genoeg moeten zijn natuurlijk, maar wat er in je lichaam gebeurt maakt het nog erger. Het wordt veroorzaakt door het bindweefsel in varkensvlees, wat vol zit met zwavelhoudende mycopolysacchariden. Moeilijke naam, dit stofje veroorzaakt een zwelling van ons bindweefsel. Het stapelt op in de gewrichten, pezen en het kraakbeen. Dit veroorzaakt op langere termijn reuma, arthiritis en discusproblemen.

Rottende eiwitten

Ja dat lees je goed.. Dat plantaardige eiwitten gezonder zijn dat is duidelijk, maar deze eiwitten zijn nog slechter voor je lichaam dan andere dierlijke eiwitten. Ze gaan namelijk snel rotten in onze darmen. En omdat de eiwitstructuur nogal lijkt op dat van een mens herkent ons systeem het niet als lichaamsvreemde stoffen. Hierdoor komen deze rottende eiwitten samen met de gifstoffen makkelijk in ons bloed en lymfe.

Groeihormonen

Zoals in bijna al het vlees zitten er enorm veel groeihormonen in. Deze groeihormonen bevorderen alle groeiprocessen in ons lichaam. Dan kan je denken: GAINS! Maar denk aan de gains die gemaakt worden in de vorm van kankercellen en ontstekingen. Dat heb je liever niet in je lichaam denk ik..

Bevordert allergi├źn

Het hoge gehalte aan histamine in varkensvlees bevordert allergie├źn en ontstekingen. Het zorgt ervoor dat je minder stress bestendig bent, veroorzaakt op langere termijn maagzweren, hartritmestoornissen en kan zelfs leiden tot een hartinfarct.

Tumorbevorderend

Er zitten verschillende stofjes in varkensvlees die in verband zijn gebracht met het bevorderen van de groei van een tumor. Het gaat om de stofjes oncogenen, endobionten, siphonospora en polymorfa. Zegt je waarschijnlijk helemaal niks, maar het is dus uit onderzoek naar voor gekomen dat deze stofjes de tumor laten groeien.

Parasieten

Er zitten heel wat parasieten in varkensvlees die direct door consumptie overdraagbaar zijn. Het gaat om de varkenslintworm, het menangle virus, trichinella en hepatitis E.

Heb je nu nog steeds zin in varkensvlees?

Volg je ons al op Instagram en Facebook?

 

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/004896979390307R

https://www.wakkerdier.nl/uploads/media_items/150924-lei-vleesconsumptie.original.pdf

http://jvi.asm.org/content/early/2012/03/29/JVI.00197-12

marksdailyapple.com/what-you-should-know-about-pork-production-claims/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/01/pork-consumption-prohibitions.aspx

 

4 Reactie's
 • Joshua de Groot
  Geplaatst op 12:44h, 23 juni Beantwoorden

  Dit is echt zo veel onzin op een A4… Ik zal niet zeggen dat varkensvlees specifiek goed voor je is, maar dit is echt enorm overdreven en gewoon niet waar. Als je juiste informatie zoekt over vlees kan je beter op de website van hef voedingscentrum kijken.

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 11:53h, 24 juni Beantwoorden

   Ik denk dat je beter je research moet doen Joshua.. Het Voedingscentrum staat onder leiding van en wordt grotendeels gefinancierd door Unilever. De grootste misleider van mensen op de markt als het gaat om gezondheid. Je moet niet alles geloven, je moet meer vertrouwen op de mensen die wel het beste met je voor hebben ­čśë

 • Vleeseter
  Geplaatst op 20:15h, 25 juni Beantwoorden

  Als het echt zo slecht was waarom leven de mensen die ook varkensvlees eten net zo lang als de mensen die het totaal niet eten of zelfs vegetarisch zijn ?

  Een koe eet alleen gras waar ze zelf op gezeikt en gescheten hebben

  Vissen eten vliegen die overal op gezeten hebben . Moeten we dan alleen nog groente eten die met gif bewerkt zijn om de insecten en ziektes weg te houden ?

  Iedereen verdient een maaltijd wat ze lekker vinden uiteindelijk liggen we toch allemaal onder de grond of we nu wel of niet van ons eten genoten hebben ?

  • Gymjunkies
   Geplaatst op 11:00h, 27 juni Beantwoorden

   Dit is een beetje een rare vergelijking.. Staat die koe vrijwillig vast in een weiland? Dat is hetzelfde als dat ze jou in een weiland zouden opsluiten waar je mag grazen tot je geslacht wordt en tussendoor je tepels nog leeggezogen worden met een vacu├╝mpomp. Als je dit toch wilt vergelijken.. De gifstoffen waar jij het over hebt zijn gemakkelijk voor in ieder geval meer dan 90% eraf te wassen. Deze gifstoffen zijn niet van vlees af te wassen omdat je het niet ‘uit’ het vlees kan wassen. Niemand zegt dat je niet moet eten waar je zin in hebt, we proberen alleen mensen ervan bewust te maken wat het doet met je lichaam. De keuze ligt nog steeds bij jezelf. En als je niet kan genieten van je leven zonder vlees, dan denk ik dat het probleem niet bij het vlees ligt..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.