Ectomorph

Heb je een snelle stofwisseling en heb je daardoor een slanker lichaamstype? Grote kans dat je een ectomorph bent. Mensen met dit lichaamstype ogen soms wat slungelig en hebben weinig vet. Een ander kenmerk is dat ectomorphen vaak het gevoel hebben dat ze alles kunnen eten, zonder aan te komen. En dat heeft weer te maken met die snelle stofwisseling.

Kenmerken ectomorph

Bekijk onderstaande kenmerken van ectomorphen om te bepalen of jij in deze categorie valt.

  • Smalle lichaamsbouw
  • Relatief korte spieren en pezen
  • Smalle lichaamsbouw
  • Relatief korte spieren en pezen

Voor een ectomorph is het erg lastig om aan te komen in zowel spieren als vet. En vanwege de smalle pezen en korte spieren zal een ecto nooit massief ogen. Maar dat betekent zeker niet dat er geen hoop is voor ectomorphen. Met de juiste voeding en training kun je het beste uit je lichaam halen. En wij helpen je daar graag bij met op maat gemaakte schema’s. Meer (w)eten? Stuur een mailtje naar cynthia@gymjunkies.nl.

Voeding ectomorph

Voor een ecto is het erg belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen en cardio te vermijden. Verder hebben ectomorphen heel veel aan complexe koolhydraten en kan een weight gainer het verschil maken. En, in tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, kan het voor een ectomorph echt geen kwaad om zich voor het slapengaan nog even vol te proppen.

Trainingsschema ectomorph

Zoals gezegd raden we cardiotraining echt af als je een ectomorph bent. In plaats daarvan kun je de trainingsintensiteit verhogen, terwijl je het trainingsvolume verlaagt. Kies voor krachttraining en leg de focus op onder andere squats, deadlifts en bench presses.

Endomorph

Endomorphen. Eigenlijk kunnen we ze het beste beschrijven als ectomorphen met een laagje vet. Ben je een endomorph, dan houd je heel gemakkelijk vet vast. Gelukkig kunnen endomorphen ook makkelijk spieren opbouwen en daarmee veel vetverbranding realiseren. Toch moet een endo uitkijken met krachttraining. Door de aanleg voor vet én spier kun je al gauw erg bulky ogen. Kies daarom liever voor een cardiotraining en vul die zo nu en dan aan met een korte krachttraining.

Kenmerken endomorph

Herken je jezelf in onderstaande kenmerken? Dan kun jij best wel eens een endomorph zijn!

  • Houdt makkelijk vet vast, dus vollere lichaamsbouw
  • Vaak van gemiddelde lengte

Mogelijke uitspraken:

“Ik hoef er alleen maar naar te kijken en m’n gewicht loopt al op”

Voeding endomorph

Voeding is voor een endomorph misschien nog wel belangrijker dan trainen. Omdat mensen met een endomorphische lichaamsbouw aanleg hebben voor een vetlaagje, moeten ze op de calorie-inname letten. Daarbij kunnen ze hun voeding aanpassen om hun stofwisseling iets te versnellen. Thee en pittig eten zijn bewezen stofwisselingversnellers.

Een endomorph moet zich focussen op een relatief lage calorie-inname.

Training endomorph

Voor een endomorph juichen we cardio juist toe! Met cardio leg je namelijk niet de focus op krachtopbouw, maar op vetverbranding zonder daarbij al te veel spieren op te bouwen.

Mesomorph

Een mesomorph is van zichzelf eigenlijk al een atletisch type. Met een brede lichaamsbouw en een van nature sterke spieropbouw, kost het de meso weinig tot geen moeite om extra spiermassa bij te kweken. Daarbij houdt een mesomorph iets makkelijker vet vast, waardoor hij minder slank oogt dan de ectomorph. Een mesomorph moet wel degelijk op de calorie-inname letten om te voorkomen dat hij snel te potig wordt. Dit kan hem namelijk belemmeren bij het uitoefenen van andere sporten dan fitness.

Kenmerken mesomorph

Ben jij een mesomorph? Check het hieronder!

  • Van nature een atletische bouw
  • Brede schouders

Mogelijke uitspraken:

“Geef me een maand en ik heb een sixpack”

Voeding mesomorph

Een mesomorph heeft veel baat bij een gemiddelde calorie-inname. Dat betekent dat je de juiste balans moet vinden tussen eten en bewegen én tussen trainingsintensiteit en -volume.

Training mesomorph

Mesomorphen hebben qua trainingsmogelijkheden the best of both worlds. Ze kunnen zich focussen op krachttraining met een beetje cardio, of juist andersom. Dat hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken. Cardio adviseren we eigenlijk alleen wanneer nodig.

Somatotypentheorie

Met bovenstaande somatotypentheorie kun je jezelf misschien wel in een hokje plaatsen en daarmee juist uitvinden wat jouw lichaam nodig heeft. Toch is niemand echt 100% een endomorph, ectomorph of mesomorph. We zijn dus gelukkig niet helemaal in hokjes te plaatsen.

Gevaar van de somatotypentheorie

Er huist wel een gevaar in het toepassen van deze somatotypentheorie, namelijk het denken in limieten. Wat we niet willen, is dat onze bezoekers denken “oh, ik ben een ectomorph. Dan zal ik wel nooit mooi gespierd worden”. Absoluut niet! Want iedereen kan de voor hem of haar ideale lichaamsbouw bereiken. De een moet zich alleen meer focussen op meer voeding, terwijl de ander de nadruk moet leggen op meer cardio. Leer je lichaam kennen en ga voor jouw ideaal.

Ik wil hulp bij mijn voeding en training

Weet je onder welk somatotype jij valt en wil je hulp bij je voeding en training? We helpen je graag met op maat gemaakte schema’s. Stuur hiervoor een mailtje naar cynthia@gymjunkies.nl.

Veelgestelde vragen over somatotypen

Er bestaan nog veel vragen over de somatotypen en om je een beetje op weg te helpen, lichten we de belangrijkste kort toe.

Kan ik mijn lichaamstype aanpassen?

Nee, je kunt je lichaamstype niet aanpassen. En het belangrijkste om te doen, vóór je daadwerkelijk begint met het aanpassen van je voeding en training, is accepteren wat jouw somatotype is. Zo lang je dat niet kunt accepteren, blijf je denken in limieten. Sta achter jouw lichaam, leer het kennen en gebruik onze handvatten om tot jouw ideaalbeeld te komen.

Betekent dit dat een ectomorph nooit gespierd kan worden?

Zeker niet. Een ectomorph moet alleen letten op andere dingen dan bijvoorbeeld een mesomorph, namelijk een hogere calorie-inname en minder cardio.

Kan ik als endomorph niet slank worden?

Natuurlijk wel, maar net zoals bij de kwestie hierboven moet je je focussen op andere elementen. Zo heeft een endomorph een lagere calorie-inname nodig en is cardio een betere oefening dan krachttraining.

Wat is het beste somatotype?

Er bestaat geen beste somatotype om de simpele reden dat niemand volledig tot één type behoort. Natuurlijk kunnen we jaloers zijn op mensen die snel in vorm komen, van nature slank zijn of snel spiermassa kunnen opbouwen. Maar het verschil tussen hen en jou is waarschijnlijk dat zij hun somatotype herkennen en weten waar ze de nadruk op moeten leggen. Ben je benieuwd hoe je jouw somatotype kunt inzetten om je doelen te halen? Stuur een mailtje naar cynthia@gymjunkies.nl en ik help je snel op weg!