tegenslagen

HOE GA IK OM MET TEGENSLAGEN? 8 TIPS

Tegenslagen (mindere momenten) in het leven horen erbij, of je het nu wilt of niet. Zo ervaren we namelijk ook de positieve dingen in ons leven. Het klinkt gek, maar zo zit het wel. We hebben in het leven altijd twee tegenstellingen die niet zonder elkaar kunnen. Denk er maar eens over na: dag en nacht, eb en vloed, licht en donker, leven en dood. Het één kan niet zonder het ander bestaan.

Nu heb jij de kracht en de power om te bepalen hoe je hier mee om gaat. Je kunt namelijk iets negatiefs of iets wat minder leuk is, omzetten in iets positiefs. Of laat ik het zo zeggen; omzetten in iets beters, wat beter voelt voor jou dan de tegenslag die je ervaart.

Acceptatie

Altijd de dingen volledig positief inzien? Nee, dat is vrijwel onmogelijk. We leren juist iedereen om alle gevoelens te voelen en toe te laten. Want die mogen er zijn. Positief blijven gaat meer over jezelf niet constant uit het veld laten slaan door tegenslagen. Het is volkomen normaal als je je een dag wat minder voelt, ook al weet je niet waarom. Gun jezelf soms een mindere dag, maar blijf er niet in blijft hangen.

Relativeer

Hoe erg is de tegenslag die je nu ervaart? Is het echt zo erg als je denkt? Soms kunnen we van iets kleins iets heel groots maken. Bijvoorbeeld als je de stoplichten niet mee hebt, ergens op tijd moet zijn en vervolgens zegt: “het zit me ook altijd tegen, ik heb altijd ongeluk”. Probeer eens heel neutraal naar de situatie te kijken. Hoe erg is het nu eigenlijk? Of is het nu even vervelend en misschien wel een tijdje, maar gaat het daarna weer langzaam beter. Na elke down moet er weer een up komen, denk aan de twee tegenstellingen 😉

Denk in oplossingen

Wat kan ik eraan doen? Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen. Er is meer mogelijk dan je denkt, als je maar creatief naar oplossingen op zoek gaat. Het is een uitdaging om in mogelijkheden te denken maar dat is wel wat je uiteindelijk het meeste helpt. Je kunt altijd om hulp vragen. Soms kan een ander wel de oplossing zien die voor jou op dat moment minder helder is.

Afleiding

Afleiding maakt een tegenslag niet minder vervelend, maar het zorgt er wel voor dat je minder met die tegenslag bezig bent. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen, spreek af met een vriend(in) af of zorg voor ontspanning. Dat helpt om de tegenslag iets meer naar de achtergrond te laten verschuiven, door je ergens anders op te focussen.

Neem voldoende rust

Vermoeidheid maakt je eerder chagrijnig, waardoor tegenslagen nog een negatiever effect gaan hebben op je. Als je uitgerust wakker wordt, helpt dat al enorm om de nieuwe dag vol goede moed te starten. Zorg dus dat je voldoende slaapt en overdag zorgt voor genoeg rustmomenten.

Sta stil bij wat er wel goed gaat

Misschien voelt het op dit moment alsof alles tegenzit en het jou altijd overkomt, maar realiseer je dat er altijd lichtpuntjes zijn. Probeer het eens. Denk eens na over de grote en kleine dingen die wel precies zo hebben uitgepakt als je had gehoopt. Of dingen die WEL goed gaan en voelen op het moment.

Welke dingen geven jou energie?

Ga op zoek naar dingen die je energie geven i.p.v. je energie vreten. Wat maakt jou nu echt blij? Wat geeft jou weer nieuwe energie en frisse zin? En onderneem!

Geloof in jezelf dat je positief kan zijn

Ik heb mede door mijn burn-out geleerd om positiever te zijn. Positief zijn bij tegenslagen begint ook echt met erop vertrouwen en geloven dat jij die positiviteit in je hebt. Jij hebt het in je om positief te denken, om je gedachten elk moment te kunnen omzetten en het is een keuze die je maakt. Je bent enorm krachtig dus laat zien dat een tegenslag je niet klein krijgt!

Tegenslagen bieden ons de kans om te groeien.

Liefs, Valesca

Je kunt mij volgen via Instagram

Je kunt Gymjunkies volgen via Instagram of Facebook!

[lifestyle-widget]

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.