11 dec GEZELLIGE OVENSCHOTEL MET KIPGEHAKTBALLETJES
Een makkelijk, smaakvol en ‘gezellig’ gerecht klinkt in mijn oren als een goed recept voor het Kerstdiner. Makkelijk omdat je niet te veel tijd in de keuken wilt besteden, maar juist bij je familie en vrienden. Smaakvol, omdat… Nou ja, dat lijkt me logisch… En gezellig, omdat je een fijne tijd wilt hebben met je tafelgasten en het scheppen uit een grote schotel die op tafel staat toch wat extra’s sfeer en gezelligheid zorgt.
Ik heb dit gerecht inmiddels diverse keren uitgeprobeerd en voor anderen gemaakt en wat mij (en de anderen) betreft is het een blijvertje, ook voor na de Kerst. Wel even je tanden poetsen als je na het diner nog op stap gaat (of wat minder knoflook gebruiken) 😉
Het recept hieronder is voor 1 persoon. Dit maakt het makkelijk om het aan te passen naar het aantal gasten dat je hebt.
WAT HEB JE NODIG?
(per persoon)
- ± 125 gr. krieltjes in schil
- ± 125 gr. zoete aardappel
- 1 klein rood uitje
- 1,5 el. olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- halve tl. paprikapoeder
- halve tl. uienpoeder
- verse tijm
VOOR DE KIPBALLETJES:
- ± 150 gr. kipgehakt
- 1 el. Ketjap
- kwart tl. gemalen komijnzaad
- kwart tl. gemalen koriander
- halve tl. uienpoeder
- halve tl. sambal oelek
- kwart tl. paprikapoeder
- 1 teen knoflook, geperst
- eventueel een beetje paneermeel
WAT MOET JE DOEN?
Meng de knoflook, paprikapoeder, uienpoeder en tijm door de olijfolie. Snijd de rode ui in parten. Was de krieltjes en zoete aardappel goed met water. Snijd ze daarna in gelijke stukken (ongeveer 3 x 3 cm), je hoeft ze dus niet te schillen. Kook de krieltjes en zoete aardappel even kort, zodat ze al een klein beetje gaar zijn, maar straks nog wel verder kunnen garen in de oven. De zoete aardappel zal wat sneller gaar zijn, dus die hoeft iets korter te koken. Na het afgieten van de aardappeltjes laat je ze goed uitlekken en drogen. Als laatste roer je de aardappeltjes en partjes ui door de olie met kruiden zodat het goed verspreid is en kun je het verspreiden over een ovenschaal.
De kipballetjes maak je heel eenvoudig door alle ingrediënten goed te mengen en ongeveer 8 balletjes ter grootte van 1 el. te draaien. Mocht het gehaktmengsel wat te nat aanvoelen, kun je een beetje paneermeel toevoegen. De gehaktballetjes leg je tussen de aardappeltjes en ui in de ovenschaal.
Bak de schotel in een voorverwarmde oven (230°C) in ongeveer 20 minuten. Halverwege de baktijd even een keer husselen en keren. En controleer gerust tussendoor of de gehaktballetjes en aardappelen eerder gaar zijn.
VOEDINGSWAARDEN:
Ovenschotel met kipballetjes | portie | halve portie |
Calorieën | 707 kcal | 353,5 kcal |
Koolhydraten | 75 gr | 37,5 gr |
Vetten | 29 gr | 14,5 gr |
Eiwitten | 37 gr | 18,5 gr |
I wish you all a merry and tasty Christmas!
Liefs Stance
Hier vind je het volledige kerstmenu
Wil je meer van Stance zien? Je kunt haar volgen op Instagram!
No Comments