emotie eten, eetbuien, eetbui onder controle

Ben jij een emotie eter? Krijg het onder controle!

Misschien komt het je bekend voor.. Je loopt in de supermarkt en je ogen vallen op snoep, chocolade, chips, frisdrank en vul het zelf maar verder in. Je krijgt er enorm veel zin in en voelt een drang om de verpakking daar al bijna uit elkaar te trekken. Maar in plaats van altijd maar te reageren op je emoties, kun je ook je wilskracht in zulke situaties versterken en beter voor jezelf leren zorgen. 

EEN ZAK CHIPS LEEGVRETEN

Jezelf vol eten met ‘ lekker’ eten… word je daar op langere termijn gelukkig van? Kijk eens verder dan het korte geluksgevoel wat je krijgt van de voedingsproducten die ik net opnoemde. Is het dan echt zo lekker? Of zit je het eigenlijk maar als een bezeten persoon naar binnen te werken omdat je na elke hap nog meer wil? Tot het punt dat je er kotsmisselijk van bent.

Het is waarschijnlijk lekker zoet of heerlijk zout.. Toch? Een zak chips is misschien wel het beste voorbeeld. Je begint met één chipje, vervolgens pak je een hand chips, daarna prop je hele handen tegelijk in je gezicht om vervolgens erachter te komen dat je de hele zak al leeg hebt gevreten. Hoe voel je je nu? Was het lekker voedzaam voor je of was het geluksgevoel van korte duur.. Eigenlijk alleen terwijl je op topsnelheid die zak aan het leegscheppen was toch?

Begrijp me niet verkeerd.. Als je een keertje een zak chips wilt eten moet je dat lekker doen, maar als het een probleem aan het worden is moet er iets veranderen. Ik geloof dat je er bewust mee moet leren omgaan en dat je zo kunt voorkomen dat je dit keer op keer wil blijven doen.

ZELF KEUZES LEREN MAKEN

Als je dan dat waar je een zwak voor hebt weer in de winkel ziet liggen, kun je dit ook als een groeimomentje zien. In plaats van je op hol geslagen emoties (die deze drang veroorzaken) jou te laten leiden (waarbij je steeds in dezelfde negatieve cyclus blijft hangen), kun je ook een keuze leren maken.

Je hoeft jezelf niet te forceren om het niet te doen. Integendeel.. Stel jezelf op dat moment eens gewoon de volgende vraag: ‘Heb ik dit echt nodig?’. Waarschijnlijk denk je de eerste keer nog steeds JA, fuck it! Ik heb er toch gewoon zin in? Maar als je deze vraag aan jezelf blijft stellen zul je een keer antwoord gaan krijgen.

Na een tijdje hoor je de stem die NEE zegt. Na een tijdje word de drang om het te eten vervangen door het gevoel wat je hebt wanneer je alles op hebt gevreten. Dat rot gevoel van misselijk zijn.. Geen energie meer hebben.. De rest van je dag zwaar van het eten en moe door moeten brengen..je depressief voelen.. boos op jezelf zijn.. Wil je dat echt? Of was je eerder gewoon niet bewust van dat en reageerde je gewoon op de drang om die verpakking leeg te vreten?

Je wil niet eten, je wil ontsnappen uit het nu. Je wil graag even dat geluk voelen, omdat er iets is gebeurd in je leven of omdat je je misschien al langer down voelt. Je bent op zoek naar geluk, maar vindt het steeds maar tijdelijk in je eetbuien. Het maakt je juist heel erg ongelukkig op de langere termijn. Ben je er bewust van dat je iets moet doen aan je mindset en neem geen genoegen meer met voedsel als jouw therapie! Dit zal niet in één keer gaan maar het is een proces wat je moet doorlopen. Bewustwording is de eerste stap.

 

food is fuel not therapy

 

GENIETEN VAN HET LEVEN

Nu hoor ik je denken: ‘Mag ik dan helemaal niet genieten?’ Als voor jou genieten van het leven neerkomt op ‘lekkere’ dingen in je lijf stoppen tot je je misselijk en ziek voelt, dan moet je dat zeker doen. Ik bedoel ook helemaal niet, dat je het helemaal niet mag eten.. Meer dat je jezelf in de hand hebt. Zodat het echt jouw keuze is en dat je niet de hele verpakking in één keer naar binnen hoeft te werken.

We moeten allemaal genieten van het leven. Alleen ik voel me liever goed dan dat ik toegeef aan de drang om ‘lekkere’ dingen te eten tot ik me niet lekker voel.

Forceer niks.. Begin gewoon met vragen te stellen aan jezelf en laat je wilskracht het voor je oplossen. Wilskracht is sterker dan de marketing van ‘lekkere’ dingen.

‘Lekker’ eten verdoofd je smaakpapillen waardoor je je voeding niet eens meer goed proeft. Hoe minder fabrieksvoeding je gaat eten, hoe meer smaak echte voeding weer gaat krijgen en hoe meer energie je hebt om echt te genieten van het leven!

Wil jij graag hulp? Cynthia Houben maakt schema’s op maat en is lifestyle coach.

Daarbij focust ze veel op een positieve mindset en kan ze je goed steunen als je een emotie eter bent, ze heeft namelijk vroeger ook eetproblemen gehad en nadat ze haar mindset heeft veranderd is ze 20 kilo afgevallen en al 4 jaar stabiel op gewicht! Mail naar cynthia@gymjunkies.nl voor meer informatie & prijzen. 

mindset blogs

Meer zien van Mark? Je kunt hem volgen op Instagram!

 

BODY&FIT HEALTHY

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.