appel-peren taart lysanne van dijk

APPEL-PEREN TAART


It’s almost my birthday!! Eind deze week ben ik jarig, en bij een birthday hoort natuurlijk TAART! En dit is vaak niet één keer, niet twee keer, maar meestal toch wel drie keer.. Want je bent op de dag zelf jarig, dus dat betekent taart. Je trakteert voor je collega’s, dus dat betekent taart. En dan vier je je feest nog op een andere dag, en heel toevallig is er op dat feestje ook weer taart..

Super lekker natuurlijk, dat kan ik niet ontkennen. Maar 3 keer taart is iets wat overdreven.. klein beetje maar..

Dus ik dacht, waarom probeer ik geen gezonde taart te maken! En dan een gezondere versie van appeltaart, gewoon omdat dat mijn lievelingstaart is! Vooral als die net uit de oven komt.. Hmmmm

Ik ben hier dus mee aan de slag gegaan in de keuken, en er kwam een heerlijke appel-peren taart uit. De taart was zelfs lekkerder dan boven mijn verwachtingen! Als je een hapje neemt, heb je totaal niet door dat het een gezondere variant is van de appeltaart. Hmm jammie!

 

BENODIGDHEDEN:
  • Staafmixer / keukenmachine
  • Springvorm van doorsnee 22 cm
  • Weegschaal
INGREDI√čNTEN VOOR DE BODEM:
  • 2 eieren
  • 200 gram volkorenmeel
  • 100 gram dadels (geweekt in water)
  • 2 eetlepels water
  • 10 gram kokosolie
  • 50 ml ongezoete amandelmelk (Alpro) (begin met 50 ml toe te voegen, dan kan je altijd nog iets meer toevoegen, als jouw beslag te droog is!)
  • 5 gram agave siroop (optioneel: dit maakt het wat zoeter, maar kan ook een andere zoetstof zijn)
  • 10 gram havermout (deze gebruik je om de afgebakken bodem te bestrooien met havermout! Dus deze voeg je niet toe tijdens het maken van de bodem!)
INGREDI√čNTEN VOOR DE VULLING:
  • 2 grote appels (granny smith)
  • 3 zachte peren
  • 30 gram rozijnen (geweekt in water)
  • 30 gram cranberries (geweekt in water)
  • Kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 gram agavesiroop
INGREDI√čNTEN VOOR DE TOPPING:
  • 110 gram grove havermoutvlokken
  • 40 gram kokosolie (gesmolten)
  • 30 gram ongezouten noten (ik gebruikte 15 gram walnoten en 15 gram amandelen)
  • 10 gram agave siroop
  • Snufje zout

appel-peren taart lysanne van dijk

VOEDINGSWAARDE
Appel-peren taart Per 1/8 stuk Per 1/12 stuk
Calorie√ęn 285 190
Eiwitten 11,1 gr 7,4 gr
Vetten 8,1 gr 5,4 gr
Koolhydraten 42 gr 28 gr
AAN DE SLAG!!!
BEREIDING VAN DE BODEM:
  • Week de dadels en rozijnen in heet water. Dit doe je ongeveer 15 minuutjes (of wanneer je al kleverige dadels hebt, is dit niet nodig). Zo worden ze wat weker en zachter en zijn ze beter te mixen tot een glad beslag!
  • Ondertussen verwarm je de oven voor; op 180 graden!
  • Wanneer de dadels en rozijnen goed zacht geworden zijn, laat je ze goed uitlekken / dep je ze goed droog met keukenrol. De rozijnen doe je dan even in een bakje en die mag je even aan de kant zetten, want die komen straks aan de beurt!
  • Gooi alle ingredi√ęnten voor de bodem bij elkaar en mix tot een glad beslag! (Let op: alle ingredi√ęnten, behalve de 10 gram havermout!)
  • Vet de springvorm in met bijvoorbeeld kokosolie of spray met cooking spray! Hierdoor blijft de taart straks niet plakken aan de randjes van de springvorm.
  • Nu kan je de bodem van de springvorm gaan vullen met het beslag! Verdeel het beslag goed over de gehele bodem, zodat de dikte van de bodem ongeveer overal gelijk is.
  • Pak een stuk bak papier en leg boven op de bodem van de taart (hoeft niet te passen, mag best een groot stuk over de randjes heen komen) en bestrooi het stuk bak papier met rijstkorrels! Dit zorgt ervoor dat de bodem niet teveel gaat rijzen!
  • Hierna kan je de bodem voor 15 minuutjes in de oven zetten! Wanneer de 15 minuutjes voorbij zijn, haal je het bakpapier + rijstkorrels eraf. Je prikt dan wat gaatjes in de bodem met een vork en laat je de bodem nog even 5 minuutjes door bakken op 160 graden! (let op: dus geen 180 graden)
  • Wanneer de 5 minuutjes om zijn haal je de springvorm uit de oven en draai je jouw ovenstand weer op 180 graden!

Ondertussen dat jouw bodem aan het bakken is in de oven, kan je alvast beginnen met de vulling en de topping van de taart:

BEREIDING VAN DE VULLING:
  • Snijd de appels + peren in stukjes en gooi deze in een grote kom!
  • Gooi de stukjes appels + peren en alle andere ingredi√ęnten voor de vulling, in √©√©n grote kom! Hussel deze door elkaar, zodat alle ingredi√ęnten goed mengen met elkaar. (let op dat je de rozijnen en cranberries goed laat uitlekken van te voren!)
  • Laat dit appel/perenmengsel even staan in de bak en begin alvast met het maken van de topping!
BEREIDING VAN DE TOPPING:
  • Hak de ongezouten noten in kleine stukjes! Gooi deze in een bak met alle andere ingredi√ęnten erbij!
  • Meng dit alles goed door elkaar! (dit ruikt alleen al heeeeeerlijk!!)

Bijna klaar..

  • Wanneer de bodem uit de oven is bestrooi je deze met ongeveer 10 gram havermout, zodat de bodem niet heel nat, zacht en slap wordt door de appels en peren!
  • Gooi hier dan boven op het appel/peren mengsel. En verdeel deze weer gelijk over de bodem! Als laatste verdeel je de topping gelijkmatig over de vulling heen! De taart is nu ready voor de oven!
  • De taart moet ongeveer 30 minuten in de oven! (dit kan per oven verschillen, dus hou je taart gewoon goed in de gaten!)
  • Wordt de bovenkant al snel bruin, leg er dan wat aluminiumfolie op de taart, zodat de topping niet zwart wordt, maar de taart toch door gaart!

appel-peren taart lysanne van dijk

Hmmm heel je keuken zal nu heerlijk ruiken naar appeltaart! Wanneer de taart klaar is in de oven, zet je deze uit. Laat hem nog even 5 minuutjes in de oven staan! Hierna kan je hem lekker opsmikkelen. Want warme appeltaart is natuurlijk het lekkerste!

Of bewaar hem voor de volgende dag, en verwarm hem nog eventjes een paar minuutjes in de oven!

Als dit geen feest is… Eet smakelijk

Volg je Lysanne al op Instagram?

 

NIEUW: Makkelijke recepten om lekker en gezond af te slanken. De Afslank Receptenbijbel.

 


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.