17 nov GEVULDE AUBERGINE MET GEHAKT
Deze dinsdag een shame-on-me-post.. Ik denk dat – sinds het recept van Rens Kroes – de courgette-bootjes vrij bekend zijn onder de gemiddelde Nederlander. Een lekker en vooral voedzaam recept, maar af en toe ben je die courgette gewoon helemaal beu!
Als alternatief heb ik daarom dit keer gevulde aubergine gemaakt. Waarom is dit nu een shame-on-me-post? Eerlijk gezegd heb ik nog nooit aubergine gegeten of klaargemaakt.. en dat terwijl het achteraf zó onwijs lekker was. Dus voortaan bij het groentenschap in de supermarkt leg ik ook dat grote, paarse geval in mijn mand!
Liever een vegetarische gevulde aubergine? die vind je hier!
INGREDIËNTEN (voor 2 personen)
- 2 Aubergines
- 200 gram Mager rundergehakt
- 1 Ui
- 50 gram zilvervliesrijst (ongekookt)
- 2 teentjes knoflook
- 2 Tomaten
- 1 Mozzarella
KRUIDEN:
- Zeezout
- Peper
- Tijm
- Rozemarijn
- Paprikapoeder
- Fijngehakte gemberwortel
- Ketjap Manis
*Een grote ovenschaal waar de aubergines in passen.
HOE NU VERDER?
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
Snij de aubergines in de lengte door midden en lepel het vruchtvlees er uit. Zorg dat je al het vruchtvlees eruit lepelt, maar pas op dat je niet door de aubergine zelf heen gaat. Bewaar de helft van het vruchtvlees in een kom.
Doe in de uitgeholde aubergines wat zout, peper en smeer ze van binnen in met een scheutje Ketjap Manis. Daarna kunnen ze met wat olijfolie in de ovenschaal en gaan ze 15 minuten de oven in.
DE VULLING
Doe als eerste wat zout en peper door het gehakt heen, snijd daarna de ui fijn en meng dit met het gehakt. Dit geheel doe je in een koekenpan. Voeg als het gehakt bijna gaar is de fijngehakte teentjes knoflook toe en roer dit even goed door. Het gehakt hoeft niet helemaal gaar te zijn, aangezien het straks nog de oven in gaat.
Voor de rijst moet je zorgen dat het water 2 vingers hoog staat, kook dit 8-10 minuten. Als het goed is blijft er geen water over. Laat de rijst 5 minuten staan.
Snijd de tomaten in kleine stukjes. Tip: haal het vruchtvlees van de tomaat eruit, hierdoor is hij niet zo waterig!
Doe het gehakt, de rijst en tomaten in één kom en roer dit goed door. Voeg wat tijm, rozemarijn, paprikapoeder, fijngehakte gemberwortel toe. Het is een kwestie van proeven of het voor jou zo op smaak is. Tot slot een klein scheutje ketjap erdoor en roeren maar.
Vul de voorverwarmde aubergines met de vulling. Snijd de mozzarella in plakjes, dep deze even af om het meeste vocht weg te halen en verdeel deze over de aubergines.
De schaal kan nu voor nogmaals 15 minuten de oven in.
Voor dit gerecht heb ik gerekend op 1 aubergine per persoon, eventueel kan je daarnaast een frisse salade serveren.
VOEDINGSWAARDEN
Calorieën per portie: 449
Vet: 21,4 gram
Koolhydraten: 27,6 gram
Vezels: 5,1 gram
Eiwitten: 35,9 gram
Eetsmakelijk!
Meer lekkere recepten? Die vind je hier
Je kunt Naomi volgen op Instagram!
Gezond eten en je doelen behalen? Dat kan nog makkelijker met FitChef! Duidelijke uitleg en heerlijke recepten. Klik hier als je meer informatie wilt.
Pingback:GEVULDE AUBERGINE - Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.Gymjunkies l Fitness, Food & Mindset.
Posted at 09:46h, 28 oktober[…] Liever een gevulde aubergine met vlees? Die vind je hier! […]