geen vlees eten makkelijk moeilijk waarom vegetariër thalita martens

STOPPEN MET VLEES.. MAKKELIJK OF MOEILIJK?

Een maand geleden heb ik de knoop doorgehakt. Na een aantal weken wikken en wegen besloot ik dan toch vegetariër te worden. Met een uitzondering; ik zou vis voorlopig nog niet uit het menu gaan schrappen. Nou hoor ik je misschien denken; lekker nep. Vissen zijn ook dieren en die worden ook gekweekt. Dat klopt, dat ben ik helemaal met je eens. Daarom wil ik graag met jullie delen waarom ik deze keuze(s) gemaakt heb.

 

Er staan een aantal documentaires op Netflix waarbij de bio-industrie flink naar beneden wordt gehaald. Vooral “What the Health” zorgt er bij veel mensen voor dat de persoonlijke vleesconsumptie naar beneden geschroefd wordt. En dat was ook de insteek van deze documentaire. Wanneer je kritisch naar videobeelden kijkt, dan is het niets meer dan propaganda voor veganisme. En ook dat is prima. Ieder zijn ding. Ik ben niet van mening dat iedereen veganist moet zijn, of vegetariër. Maar wel dat wij met z’n allen veel te veel vlees en andere dierlijke producten eten.

 

geen vlees eten makkelijk moeilijk waarom vegetariër thalita martens biggetjes varken

geen vlees eten makkelijk moeilijk waarom vegetariër thalita martens biggetjes

 

MASSAPRODUCTIE

In ons land ‘produceren’ we elk jaar bijna 650 miljoen dieren onder afschuwelijke omstandigheden. Fabrieksmatig worden dieren vermeerderd, vetgemest en verwerkt. Elke dag worden 1,8 miljoen dieren in Nederland geslacht. En dit allemaal tegen minimale kosten: op arbeidskracht, grond en energie wordt bij deze intensieve vorm van veeteelt zo veel mogelijk bespaard (bron: wakkerdier) Je kan je dus wel voorstellen dat het vlees dat dagelijks op jouw bord ligt geen topkwaliteit heeft. En dat de dieren die ervoor gefokt zijn geen prettig leven gehad hebben.

Ik ben een gevoelsmens. Ben gek op dieren. Mijn ouders hebben twee varkentjes. Veel kippen. Vroeger hadden we ook paarden. En de buurman hield koeien met grote zwart/witte vlekken. Ik ben opgegroeid omringd door dieren in weilanden. Toen ik een jaar op 13 was ging ik samen met mijn zus en moeder naar een veebedrijf. En daar kwamen we erachter dat de rest van de dieren in Nederland helemaal niet zo’n mooi leven heeft als ik dacht. Sterker nog… ze werden gewoon mishandeld. Vetgemest. Doodgemaakt. Dat raakte me zó diep dat ik samen met mijn zus lange tijd vegetariër geweest ben.

 

geen vlees eten makkelijk moeilijk waarom vegetariër thalita martens kippen fokkerij

geen vlees eten makkelijk moeilijk waarom vegetariër thalita martens kippen

 

ANDERE TIJDEN..

We hebben het over het jaar 2005. Toen was het aanbod van vegetarische producten echt nihil. Een kaasschijf, tofu. Soms wat quorn. Mijn moeder moest er speciaal voor naar de “grote” Albert Heijn in de stad. Toch hielden we het lange tijd vol. Vooral mijn oudste zus was lang overtuigd vegetariër.

Op een gegeven moment ben ik toch weer vlees gaan eten. Ik weet niet meer waarom. Maar het sloop er langzaam in. Jaren later toen ik begon met trainen dacht ik ook echt kip en biefstuk nodig te hebben. Want ja… spieren hé. Die moesten groeien. En daar had ik eiwitten voor nodig. Dierlijke eiwitten lijken het meest op menselijke eiwitten. Dus die at ik. Elke dag.

 

GENOEG EIWITTEN ZONDER VLEES?

Het begon een half jaar geleden. In de avond at ik altijd een bak magere kwark. Maar op een gegeven moment kreeg ik constant een opgeblazen buik. Soms pas in de ochtend erna. Maar steeds vaker ook al een uur na het eten. Ik ging kwark vervangen door soja. En daar is het begonnen. Ik begon ook steeds vaker weer vegetarische producten te eten. Bij de Lidl was het vegetarische spul goedkoper dan de plofkip. Toen ik daarna ook steeds meer documentaires ging kijken en artikelen ging lezen raakte ik steeds meer overtuigd dat de vleesindustrie niet goed is. Met mijn vriend heb ik het hierover gehad. Want ik stond ook op het punt om te beginnen met mijn bulk. Hoe ging ik dat doen?

Ik ging me inlezen op alternatieven. Hoeveel moest ik gaan eten. Was er ook genoeg vegetarisch op de markt met evenveel eiwitten als kip? Het antwoord is JA! Absoluut. En dan niet de kleffe tofu of tempeh maar écht lekkere vleesvervangers. Bovendien kwam ik er ook achter dat het “kweken” van vlees echt een aanslag is op het milieu.

Inmiddels zit ik middenin mijn bulk en eet ik dagelijks zo’n 2300 calorieën. De eiwitten haal ik uit vegetarische producten en soms vis. Waarom toch nog vis? Omdat het een overgang is. En omdat ik nog aan het ontdekken ben wat werkt voor mij. Ik mis vlees geen seconde. Er zijn zoveel lekkere gerechten waarbij vlees prima te vervangen is, er bestaat zelfs vegetarische kip en vegetarisch rundvlees.

 

geen vlees eten makkelijk moeilijk waarom vegetariër thalita martens vivera vleesvervangers

 

JOUW EIGEN KEUZE

Ik vraag jou niet om vegetariër te worden. Dat is iets wat iedereen voor zichzelf mag bepalen. Wel vraag ik om je bewust te worden van wat er op je bord ligt. Waar komt het dier vandaan? Hoe heeft het geleefd? Hoeveel water zit erin? Hoeveel is vlees jouw waard? Kijk vooral eens op de website van Wakkerdier. Of kijk een documentaire over de Vee-industrie. Verdiep je er eens in. Er zijn zoveel mogelijkheden. Spieren kunnen ook groeien zonder dierlijke eiwitten. En dat ga ik bewijzen met mijn huidige bulk!

 

Wil je meer informatie over vlees v.s. vegetarisch eten? Lees dan even deze blog op mijn eigen website.

Meer zien van Thalita? Je kunt haar volgen via Instagram, Facebook en haar eigen blog!

 

body&fit organic deals organische producten

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.