Carrot cake proteïne muffins (glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Ik ben kritisch als het om voeding gaat. Ik gebruik het liefst ingrediënten die bio, onbewerkt zijn geen schadelijke effecten hebben in het lichaam.

Ook wil ik dat de macro’s in balans zijn. Dadels zijn bijv. gezond en makkelijk in een recept te gebruiken, maar geven ook gauw een grote hoeveelheid suiker in je gerecht. Ik probeer daarop te letten en alles bewust in te zetten.

Ei vind ik een heerlijk goedje in de keuken. Ei love it. Ik kan het overal in gebruiken. Maar laat deze grote ei liefhebster nou momenteel intolerant zijn voor ei! Goodb-ei dus voorlopig.. L
Tja, wat doe je dan? Geen pannenkoeken en cakes meer bakken? No way, ik kreeg er alleen een uitdaging bij, om het ook zonder ei te doen. Wordt het recept ook nog eens vegan! Hieronder mijn favo muffins van het moment.

Ingrediënten muffins (+/- 12 stuks):

  • 3 rijpe bananen of gebruik een gelijke hoeveelheid aan mango (aanrader!)
  • 60 gram amandelmeel
  • 6 scoops (= 4 x 22 gram) proteïne poeder vanille
  • 1 middelgrote wortel
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • Snuf zout
  • 18 gram eivervanger ‘No egg’ (niet aangelengd met water) voor de veganistische versie of 3 eieren (2 hele eieren, 1 eiwit)

Per muffin: 95 kcal/ 7,5 gr. khd./ 9,5 gr. proteïnen/ 3 gr. vet

cupcake

Ingrediënten topping

  • Enkele el kokosyoghurt
  • Acai poeder
  • Cacaonibs
  • Hennepzaad
  • Bessen
  • Suikerpareltjes

Muffins

Meng eerst alle droge ingrediënten met elkaar. Prak de bananen in een aparte kom en voeg dan beetje bij beetje het meel erbij. Mix het geheel goed en zorg dat je alle klontjes eruit drukt. Voeg als laatste de geraspte wortel toe. Het beslag moet stroperig zijn en je moet het kunnen gieten. Als het te dik is, voeg dan een scheutje amandelmelk/kokosmelk toe. Als het te dun is, voeg dan wat extra meel toe.

Giet het beslag in papieren muffin vormpjes en zet deze in een metalen muffin vorm.

Crème

Laat de kokosyoghurt 15 min. in een zeef(doek) rusten of knijp zelf het vocht eruit. Je hebt nu een soort van hangop. Meng een deel met acai poeder.
Knip een puntje van een plastic zakje af, of gebruik een spuitzak om een toef met kokosyoghurt op de muffins aan te brengen. Strooi er cacaonibs, hennepzaad of een topping naar keuze op.

Wist je dat…

Je kan voor de crème ook een blik kokosmelk gebruiken, die een nacht in de koelkast heeft gestaan en waarvan je het bovenste dikke gedeelte gebruikt. De crème is dan wel vetter dan die van kokosyoghurt.

Voor de vetten uit kokosproducten hoef je trouwens niet zo bang te zijn; deze korte keten vetzuren worden in mindere mate opgeslagen als vet, maar zorgen bijv. wel voor het transport van vetoplosbare vitamines (uit bijv. de banaan). Ook hebben ze geen L-carnitine nodig om te worden verbrand, waardoor er meer L-carnitine over blijft voor je spier(behoud). Een win win muffin voor de sporters onder ons dus!

Qua toppings: eigenlijk smaakte alles lekker, behalve de spirulina die ik gebruikte, dus die raad ik je af 😉

Heb je het idee dat je een voedingsintolerantie hebt door bijv. onverklaarbare vermoeidheidsklachten en wil je dit graag laten testen? Neem dan gerust contact op via ebony@yourhealthcoach.nl


banner-fitchef100 makkelijke en snelle recepten voor je ontbijt, lunch, diner, snacks, smoothies en soepen! Klik hier voor meer informatie.

1 Reactie
  • Jeanice
    Geplaatst op 11:15h, 03 maart Beantwoorden

    hoelang moet het in de oven? 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.